Menu

24 лютого, коли росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну, звичне життя українців кардинально змінилося. З першого дня війни українці шукають відповіді на запитання, якими ніколи не задавалися раніше.

Нашим новим загальним бар’єром тепер стала війна. Нині ми точно розуміємо, що таке життя «до» та «після». І майже кожен в ці дні зіткнувся з багатьма ситуаціями вперше.

Паралельно з цим – мільйони запитань у голові. Що робити? Як захиститися? Як захистити дітей? Чим я можу бути корисний?

Як ніколи є потреба у чітких інструкціях та порадах спеціалістів.

«Довідник безбар’єрності» створювався в мирні часи, щоб прибрати фізичні, психологічні й навіть мовні перепони з нашого життя. У нових же реаліях, коли основним нашим бар'єром є війна, у «Довіднику» було створено новий розділ – «У воєнний час», – де можна знайти відповіді на болючі запитання найуразливіших верств населення: сімей з дітьми, людей старшого віку та їхніх близьких, людей з інвалідністю.

Зокрема, у новому розділі висвітлено такі теми:

  • Як допомогти дитині у тривожній ситуації?

  • Як подбати про дитину в укритті?

  • Як діяти, якщо дитина побачила щось шокуюче й налякана?

  • Як розповісти та пояснити дитині втрату рідної людини?

  • Як підтримати дитину в дорозі?

  • Як перетнути кордон з дитиною до 18 років?

  • Як допомогти дитині адаптуватися в тимчасовому житлі?

  • Що робити, якщо ви побачили протиправні дії щодо іншої людини?

Відповіді на ці та інші запитання – у лінку: https://bf.in.ua.

Довідково: Перший український посібник із безбар’єрної комунікації «Довідник безбар’єрності» з'явився у 2021 році. Він доступно розкриває, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність, правила коректної мови. Посібник був створений за ініціативою першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

вгору