Menu

Попри війну українці прагнуть до екологічно відповідального життя і  продовжують запроваджувати щоденні екологічні звички, однією з яких є сортування вторинної сировини.

Тож, Всеукраїнський молодіжний рух “Let`s do it Ukraine” закликає приєднатись до екологічної місії і разом зробити усе, щоб створити в Україні культуру чистоти та правильного поводження з відходами. 

До Всесвітнього дня переробки, який щороку припадає на 15 листопада, активісти розробили серію дистанційних заходів, до яких можуть долучитись як учнівська молодь, так і пересічні громадяни:

• Марафон роздільного збору відходів, формування Національної мапи вторинної сировини.

• Онлайн тренінги з 17 по 25 листопада “Екологічно відповідальне життя українців та правильне поводження з відходами під час війни”.

• Розроблять та презентують карткову гру “Ековідповідальне життя” і передадуть у сховища, щоб корисно провести час на період сигналів тривог.

• В рамках заходів будуть відбуватись індивідуальні та колективні конкурси.

Тож, беріть активну участь, зареєструйте свій результат, рятуйте планету від сміття і вигравайте подарунки!

«Сортування починається з пункту прийому, в який ви здасте всю відсортовану вторинну сировину. Сортування відходів та її переробка є основою сталого розвитку та кругової економіки, яка дозволяє повертати необхідні ресурси у виробництво. Здаючи макулатуру, пластикові пляшки та скло, ви рятуєте планету та забезпечуєте роботу промисловості з переробки вторинної сировини в Україні». – зазначає Юлія Мархель, лідерка найбільшого екоруху країни «Let’s do it Ukraine»

Протягом останніх пів року, команда працювала над оновленням www.recyclingpoints.org - платформи, покликаної формувати якісну інфраструктуру для сортування самими громадянами, яка допомагає коротко розібратись з теорією сортування і навіть розвінчує міфи. Мапа відображає велику мережу точок приймання вторинної сировини, включно зі спеціалізованими пунктами та невеликими станціями в організаціях. Важливо, що окремі сортувальні баки на платформу не помічають, лише пункти в яких є адреса та контактний телефон. 

Станьте Амбасадорами Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини з 15 по 30 листопада, приєднуйтесь до Всеукраїнського марафону роздільного збору відходів, Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org “Знайди! Сортуй! Здавай!”: 

• Знайдіть пункт прийому вторинної сировини, дізнайтесь адресу, графік роботи, контактний телефон, що приймають, в якому стані та інші деталі.

• Відмітьте пункт на recyclingpoints.org, якщо до цього його не було на мапі

• Якщо на мапі є пункт, а в реальному житті його не існує - подайте онлайн заявку на його видалення з платформи.

Важливо знати, що всі заявки проходять модерацію волонтерами і лише після комунікації та перевірки пункту з’являються на платформі, така процедура може зайняти 1-2 робочі дні. 

• Купуйте товари в тому пакуванні, яке можете здати у найближчий пункт.

• Сортуйте вдома, здавайте на переробку.

• Поділіться своїм досвідом сортування з родичами, друзями та підписниками в соціальних мережах, відмічайте хештег #recyclingpointsorg та сторінки організаторів https://www.facebook.com/letsdoitukraineeco https://www.instagram.com/letsdoitukraine.

Увага! Індивідуальний для громадян та колективний конкурс серед закладів загальної середньої та позашкільної освіти.

• Сортуйте вторинну сировину з 15 по 30 листопада 2022 року, здавайте на переробку, зареєструйте свій результат участі у Всеукраїнському марафоні роздільного збору відходів в онлайн формі: http://surl.li/dosja до 30 листопада включно і автоматично беріть участь у розіграші подарунків.

Освітянам! Анонсуйте проєкт на ваших офіційних ресурсах, повідомте учасників, зареєструйте результат за посиланням: http://surl.li/dosja. Заклад загальної середньої або позашкільної освіти, який збере та здасть на переробку найбільшу кількість вторинної сировини в період з 15 листопада по 30 листопада 2022 року та заповнить онлайн форму з результатом, отримає комплект баків для сортування на кожен поверх, тренінг для учнів школи “Ековідповідальне життя” та базовий реквізит для команди екопатрульних.

Переможців оголосять 3 грудня 2022 року в новинах на сайті www.letsdoitukraine.org 

Робота Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини не обмежена у часі і збирає на своїй платформі українців, зацікавлених у сортуванні та формуванні екологічної спільноти в Україні. Зараз, як ніколи, важливо об’єднати зусилля заради чистоти нашого довкілля, щоб зустріти перемогу в чистій країні! 

Створення мережі точок, яка повністю покриє Україну: від великих міст до маленьких селищ залежить від кожного. Перевірити, оновити або додати інформацію про пункти прийому вторинної сировини можливо на сайті за посиланням recyclingpoints.org.

Організатор проєкту – громадська організація Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з «Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World». Проєкт відбувається в рамках реалізації довгострокового всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!» за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру, за підтримки  генерального партнера – компанії PepsiCo Україна.

Закликаємо всіх українців долучатися до проєкту, сортувати вторинну сировину, здавати на переробку, зменшувати негативний вплив на навколишнє середовище та формувати культуру правильного поводження з відходами в Україні разом!

Дізнайтеся більше в новинах на сайті www.letsdoitukraine.org. Екологічно відповідально до Перемоги!

 

 

ГО «Всеукраїнський молодіжний рух «ЛЕЦ ДУ ІТ ЮКРЕЙН»

вгору