Menu

"З березня 2019 року запроваджено 
механізм надання
житлової субсидії у готівковій формі"
«гаряча лінія» управління соціального захисту населення:
2-14-02; 3-14-82

Які сім’ї з березня 2019 року отримають субсидію 
у грошовій формі?
Постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2018 № 62 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» передбачено, що з березня 2019 року житлова субсидія у готівковій формі буде надаватися сім’ям, які звернулися за призначенням субсидії:
-до 31 грудня 2018 року;
- після 1 січня 2019 року, але житлова субсидія їм призначена з 2018 року у випадках передбачених законодавством (наприклад: у зв’язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги; згідно рішення районної комісії, враховуючи обставини, що склались в сім’ї). 
У березні 2019 року такі сім’ї отримають субсидію готівкою для оплати комунальних послуг за лютий поточного року. 
Відповідно у квітні будуть виплачені кошти для розрахунку за спожиті послуги у березні; у травні - за житлово - комунальні послуги, отримані у квітні.

Як буде виплачено субсидію у готівковій формі?
Субсидія у готівковій формі (яка призначена на домогосподарство) виплачується уповноваженому представнику, на якого призначено субсидію (тобто чиє прізвище, ім’я, по батькові зазначено у повідомленні про призначення субсидії) – далі ОДЕРЖУВАЧ СУБСИДІЇ.
Механізм виплати субсидії готівкою залежить від категорії одержувача субсидії: 
- пенсіонер;
- чи особа, яка не одержує пенсії – не пенсіонер (незалежно від того чи входять пенсіонери до складу сім’ї).
Субсидія у готівковій формі виплачується ОДЕРЖУВАЧАМ СУБСИДІЇ:
- які є пенсіонерами через Пенсійний фонд України у спосіб, у який отримують пенсію;
- іншим ОДЕРЖУВАЧАМ СУБСИДІЇ - через АТ «Ощадбанк».

Виплата субсидії у готівковій формі
ОДЕРЖУВАМ СУБСИДІЇ, які отримують пенсію
Виплата субсидії у готівковій формі проводиться одночасно з виплатою пенсії, шляхом перерахування коштів:
на пенсійні рахунки в банках:
- кошти субсидії зараховуються на пенсійний рахунок в банківській установі одночасно з пенсією;
- кошти можуть бути отримані ОДЕРЖУВАЧЕМ СУБСИДІЇ у зручний час через банкомат відповідного банку або у будь-якому його відділенні. через АТ «Укрпошта» ( кошти можливо отримати у день виплати пенсії):
- на поштовому відділенні за місцем проживання (за місцем отримання пенсії);
- у разі неможливості з’явитися до поштового відділення, працівник пошти доставить кошти безпосередньо за місцем проживання одночасно з пенсією.

Виплата субсидії у готівковій формі іншим 
ОДЕРЖУВАМ СУБСИДІЇ ( які не отримують пенсію)
Іншим ОДЕРЖУВАЧАМ СУБСИДІЇ, які не отримують пенсію, виплата субсидії у грошовій формі проводиться через АТ «Ощадбанк»:
- грошовими переказами шляхом перерахування коштів через платіжну систему “Система термінових переказів “Швидка копійка”.
Для отримання грошового переказу (суми субсидії у готівковій формі) необхідно звернутися до будь-якого відділення АТ «Ощадбанк» з паспортом та ідентифікаційним кодом.
- особам, які мають відкриті поточні рахунки в АТ «Ощадбанк», кошти субсидії будуть зараховані на їх рахунки, які можливо отримати через банкомати АТ «Ощадбанк» або у будь-якому його відділенні 
Кошти для виплати субсидії у грошовій формі через АТ«Ощадбанк» можливо отримати після 11 березня поточного року (в подальшому відповідно після 11 квітня та травня).

Як оплатити за житлово-комунальні послуги?
Сім’ї, яким субсидія виплачена у готівковій формі, сплачують за житлово-комунальні послуги самостійно.
Такі сім’ї зобов’язані:
- щомісяця сплачувати повну вартість фактично спожитої послуги.
Про нараховану суму за спожиті послуги можна дізнатися з квитанції про сплату за послугу, надану організацією-надавачем послуги, або звернувшись безпосередньо до відповідного виконавця послуги;
- оплата спожитих житлово-комунальних послуг проводиться до 20 числа місяця, наступного за місяцем в якому отримані послуги (але не пізніше ніж до закінчення місяця);
- у разі економного використання житлово-комунальних послуг, зекономлені суми субсидій сім’я може використати на власний розсуд.

Чому важливо своєчасно сплачувати 
за спожиті житлово-комунальні послуги?
Пунктом 6 Положення про порядок призначення житлової субсидії встановлено, що субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), у разі наявності простроченої понад місяць заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (340 грн.). 
--------------------------------------------------------------------------------
Контактний центр АТ «Ощадбанку»: 0800210800 (для отримання інформації щодо проведення виплати субсидії у готівковій формі через Ощадбанк одержувачам субсидії, які не отримують пенсії)

вгору