Menu

Інсульт — це гострий стан, під час якого вражаються кровоносні судини головного мозку.  Інсульт виникає, коли судина, по якій кров'ю переноситься кисень і поживні речовини, блокується тромбом (“бляшкою”) або розривається. Коли це відбувається, частина мозку не може отримати  з кров’ю постачання  кисню та поживних речовин і  як наслідок починається смерть  його клітин.

Інсульт може призвести до інвалідності та у деяких випадках — смерті. 

Деякі стани підвищують ризик виникнення інсульту, зокрема:

За якими ознаками можна запідозрити інсульт у людини поруч або у себе?

Розвиток інсульту можуть супроводжувати симптоми, що виникають раптово.

Запам’ятати їх можна у можна за абревіатурою МОЗОК-Час.

Час  – якщо ви помітили один із цих симптомів, терміново викликайте швидку

Також інсульт може проявлятися сильним головним болем без причини, сонливістю, блювотою, нудотою. Такі ознаки можуть тривати лише кілька хвилин, потім зникати. Подібні короткотривалі сигнали відомі як транзиторні ішемічні атаки. Більшість людей ігнорує  їх, адже вони швидко минають. Проте, вони сигналізують про загрозливий стан, який треба негайно діагностувати та лікувати. Звертайте на них увагу!

Інсульт вимагає невідкладного медичного втручання. Людина з ознаками інсульту, яка отримує допомогу лікарів упродовж перших 4,5 годин, має більше шансів повернутися до повноцінного життя та уникнути тяжких й незворотних наслідків. Якщо ви підозрюєте, що у вас чи у когось іншого інсульт, негайно зателефонуйте за номером 103.

Найкращий спосіб знизити ризик виникнення інсульту — це профілактика. 

 Будьте уважні до себе та оточуючих, вчасно звертайтеся до лікаря  та бережіть своє здоров’я.

вгору