Menu

Ознаки легкого перебігу COVID-19

Хворі на COVID-19 можуть по-різному переносити захворювання. Це залежить від ряду чинників та передбачити заздалегідь неможливо.

Мінімізувати ризик тяжкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби, зокрема й від небезпечних штамів, допомагає вакцинація. Що підтверджує ряд досліджень https://bit.ly/3kYest6, https://bit.ly/2Y6id6K, https://bit.ly/3l5TLeS.

Як характеризується легкий перебіг захворювання:

Невисокою гарячкою (до 38° C), яка піддається корекції

Нежиттю та/або закладеністю носа

Головним болем

Болем у горлі

Міалгією (болем у м’язах)

Кашлем без ознак дихальної недостатності (таких як утруднене дихання, збільшення частоти дихальних рухів, кровохаркання)

Шлунково-кишковими проявами (нудота, блювання, діарея) без ознак зневоднення

Відсутністю змін психічного стану (порушення свідомості, млявість)

Спотворенням нюху (дизосмія), смаку (дизгевзія) та/або втратою нюху (аносмія), смаку (авгезія)

Водночас, цей перелік не є вичерпним, оскільки COVID-19 мутує, а тому перелік ознак може змінюватись. Через це потрібно робити тест при будь-яких ознаках гострої респіраторної інфекції. Це допоможе точно визначити: хворієте ви на коронавірусну хворобу чи у вас звичайна застуда.

Направлення на безкоштовне тестування зобов’язаний видати сімейний лікар. У випадку, якщо у вас немає сімейного лікаря, або він з якихось причин не надав направлення на тестування, телефонуйте на гарячу лінію 0 800 60 20 19.

Важливо, що симптоматика легкого перебігу захворювання не означає, що стан пацієнта не буде погіршуватись.

Тому необхідно консультуватись із сімейним лікарем та, у разі погіршення самопочуття, терміново йому про це повідомляти. У екстрених випадках необхідно телефонувати на 103 для виклику медичної бригади. Більше про те, у яких випадках може знадобитись госпіталізація можна прочитати за посиланням https://bit.ly/3ovlaJ7.

Основним способом зменшити ризик смерті та тяжкого перебігу коронавірусної хвороби є вакцинація. Для того, щоб отримати щеплення необхідно обрати найближчий пункт вакцинації та зручний час https://list.covid19.gov.ua/.

#COVID19 #вакцинація

вгору