Menu

 

Грип та коронавірусна хвороба COVID-19 небезпечні тяжким перебігом, ускладненнями та ризиком померти. Людина із будь-якою із цих хвороб навіть у легкій формі може інфікувати інших.

Окрім того, наслідком грипу та коронавірусної хвороби, серед іншого, може бути пневмонія та серцева недостатність.

Тому єдиним порятунком від цих ризиків є вакцинація.

Вакцинуватись від грипу та COVID-19 можна одночасно, проте із дотриманням спеціальних правил.

Важливо, що вакцинуватись від грипу та коронавірусу можна в один день. Відповідно до рекомендацій Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики ці два щеплення можна робити без інтервалу, але в різні руки. У такому випадку важливо зазначити руку, в яку провели вакцинацію проти COVID-19.

Щеплення від грипу не включено до Національного календаря профілактичних щеплень. Проте вакцину можна придбати в аптеках, а щеплення безоплатно зробити в медзакладі, де укладена декларація із сімейним лікарем. Всі доступні в Україні вакцини проти грипу є безпечними та ефективними проти всіх штамів вірусу грипу.

Наголошуємо, що щеплення від COVID-19 не захищає від грипу, як і щеплення від грипу не захищає від коронавірусної хвороби. Проте і та, і інша вакцина значно зменшує ризик важкого перебігу та смерті внаслідок хвороби.

Більше про грип та його попередження читайте на сайті Центру громадського здоров’я.

Обрати найближчий пункт вакцинації проти COVID-19 можна за посиланням

https://vaccination.covid19.gov.ua/list

 

вгору