Menu

онституція України (стаття 51) та Сімейний кодекс України (стаття 24) встановлюють, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Примушування особи до вступу в шлюб є кримінальним правопорушенням (стаття 151-2 Кримінального кодексу України).

Відшкодування збитків нареченим у разі відмови іншого з них

від вступу до шлюбу

 

Конституція України (стаття 51) та Сімейний кодекс України (стаття 24) встановлюють, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Примушування особи до вступу в шлюб є кримінальним правопорушенням (стаття 151-2 Кримінального кодексу України).

Подання заяви про реєстрацію шлюбу не створює обов’язку для наречених в подальшому зареєструвати шлюб. Така заява є своєрідним повідомленням органу реєстрації актів цивільного стану про намір зареєструвати шлюб. На підставі цієї заяви посадові особи органу реєстрації актів цивільного стану, в установлені строки, проводять перевірку інформації, наданої нареченими щодо відсутності обставин, які перешкоджають реєстрації шлюбу, готують проведення реєстрації шлюбу у визначений термін та в певному місці, враховуючи побажання наречених про урочистість процедури.

Відмова від реєстрації шлюбу когось із наречених, у період між подачею заяви до органу ДРАЦС і датою весілля, може стати підставою для настання наслідків майнового характеру.

Сімейний Кодекс України (стаття 31) зобов’язує особу, яка відмовилася від шлюбу, відшкодувати другій стороні затрати, що були нею понесені у зв’язку з приготуванням до реєстрації шлюбу та весілля. Слід мати на увазі, що відшкодуванню підлягають лише грошові суми, що були реально витрачені. Також, обов’язковою умовою відшкодування витрачених коштів є прямий і безпосередній зв’язок цих витрат із підготовкою до весілля. Іншими словами, очевидним має бути той факт, що якби не весілля, то таких витрат взагалі не було б, а також придбані речі (замовлені послуги) неможливо у подальшому використати в побуті чи господарстві.

У разі відмови однієї із сторін добровільно відшкодувати витрати, сторона, яка понесла витрати, має право звернутися до суду із позовом, подавши докази сплати всіх сум, які заявляються до відшкодування (чеки, квитанції, договори, інші документи із зазначенням суми, дати, прізвища особи та призначення платежу). Такий позов подається до суду за місцем реєстрації відповідача. За його подання необхідно сплатити судовий збір у розмірі, передбаченому Законом України «Про судовий збір» — за загальним правилом це 1 відсоток від суми, що заявлена у позовній заяві до відшкодування. Автоматичний розрахунок судового збору можна зробити на сайті «Судова влада».

Важливо! Законом не передбачено відшкодування моральної шкоди у зв’язку із відмовою від укладення шлюбу.

Що стосується подарунків, то у разі відмови від шлюбу особи, яка одержала подарунок у зв'язку з майбутнім шлюбом, договір дарування за вимогою дарувальника може бути розірваний судом. У разі розірвання договору особа зобов'язана повернути річ, яка була їй подарована, а якщо вона не збереглася - відшкодувати її вартість.

Є також і винятки. Сімейний кодекс України встановлює, що згадані вище затрати не підлягають відшкодуванню, якщо відмова від шлюбу була викликана поважними причинами, про які особа дізналася під час підготовки до весілля і до дня реєстрації шлюбу. Такими причинами можуть бути:

  • протиправна або аморальна поведінка нареченого/нареченої;
  • приховання обставин, що мають для того, хто відмовився від шлюбу, істотне значення: тяжка хвороба, наявність дитини, судимість, тощо.

Наостанок зауважимо, що право іншої сторони на відшкодування майнової шкоди, яку завдано у зв’язку із відмовою від укладення шлюбу, не є засобом для покарання особи, яка за тих чи інших підстав змінила своє рішення і не бажає вступати у шлюб.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 або за телефоном (05354)3-25-05. Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги –0 800 213 103.

 

вгору