Menu

У цій статті хочеться розповісти про такий унікальний продукт бджільництва як перга.

Перга - це пилок квітковий, яку бджоли збираються з квіток, приносять її в вулик, складають у комірки сот, утрамбовують у стільники, забезпечують  пилок своїми ферментами, заливають медом і запечатують. У запечатаній соті відбувається процес кисломолочного бродіння цього продукту, і буквально через два тижні виходить перга. Це дуже корисний продукт. Він в п'ять разів цінніші самого пилку.

Для чого призначена перга?

Бджоли використовують її для вирощування свого розплоду. Дуже важливо знати, що цей бджолиний продукт дуже цінний і дуже активний корм для бджіл. Поїдаючи його личинки буквально за три доби збільшують свою масу в півтори тисячі раз. Звичайно склад в перзі не буває одноманітним, так як пилок збирається з різних рослин. Проте виділяється кілька типів ферментів, кислот, вітамінів і мікроелементів, які присутні в ній завжди. Це моносахариди, амінокислоти і жирні кислоти, вітаміни різних груп.        

Практично вся група вітамінів b, органічні кислоти, гормоноподібні речовини, ферменти. З усього цього списку слід виділити особливо високий вміст вітаміну Е і каротиноїдів. Також калій, магній, залізо, мідь, кобальт, цинк. Дуже важливий для людини продукт - це жирні кислоти, такі як омега-3.

У порівнянні зі звичайним пилком перга набагато цінніша і більш насичена вітамінами. Хоч пилок під час збору має безліч цих корисних речовин, але потім, при висиханні, частково втрачаються ці корисні речовини. У перзі все це зберігається завдяки консервирующим властивостям меду.

 

 

 

Чим корисна перга для організму людини

Перга має властивість яке складно переоцінити при регулярному застосуванні. Вона благотворно впливає практично на всі системи організму, особливо це стосується імунітету і життєвого тонусу. В цілому ж можна відзначити наступні безпосередній спиятливий вплив на травну систему, включаючи швидке виведення токсинів. Кровоносна система починає значно краще виконувати свої функції, поліпшується кровообіг, знижується рівень холестерину в крові. Збільшуються адаптогенні здатності людини, що захищає організм від впливу атмосферного тиску, різких перепадів температур і навіть іонізуючої радіації. Поліпшуються регенеративні властивості організму, також значно зменшується ймовірність розвитку запальних процесів. Підвищується продуктивність розумової праці, знижується ризик виникнення стресу і депресії, поліпшується робота ендокринної системи, нормалізується гормональний баланс, поліпшується кровообіг органів репродуктивної системи, здоровий стан шкіри, а також уповільнення процесів старіння. З огляду на все це, стає зрозумілим, що обходити стороною такий продукт як перга ніяк не можна. Перга допомагає при лікуванні отруєнь харчовими продуктами, хвороби серця і кровоносних судин, гепатиту, хвороби травної системи, хвороби сечостатевої системи чоловіків і жінок, хвороби верхніх дихальних і нижніх дихальних шляхів, шкірні захворювання, хвороби пов'язані із зором і хвороби нирок. Рекомендується застосовувати пергу при різних порушеннях кровопостачання мозку і проблемах з пам'яттю.

Як видобувають і зберігають пергу

Звичайно не просто добути цей продукт. Але тим не менше, кілька способів є. Один з найпростіших способів видобутку перги - безпосередньо з сот. Ці стільники перемелюють, змішуються з медом і таким чином споживається. Більш технологічний спосіб - заморожування сот з пергою. Заморожені стільники перебивають механічним способом, в слідстві чого віск відшелушується і просівається, а в залишку виходять шестигранні гранули перги.

Існує думка, що при заморожуванні стільники втрачають якусь кількість корисних речовин. Хочу на цьому наголосити, що бджоли зимують у вуликах, і стільники взимку теж знаходяться у вулику. Вони точно таким же чином замерзають, особливо в північних широтах. І тим не менше нічого в них не пропадає, і на весну бджоли дуже добре вигодовують розплід, вирощують нове покоління медоносів. Зберігають мед з пергою в холодильнику в закритій тарі протягом року.

Профілактика хвороб за допомогою перги

Одним з найбільш цінних властивостей бджолиної перги є його стовідсоткова засвоюваність організмом людини. Завдяки цьому перга володіє безліччю корисних якостей нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту, відновлення кишкової мікрофлори та слизової оболонки, підвищення апетиту, стимуляції жовчовиділення, завдяки чому нормалізується функціонування печінки і виведення токсинів з організму. Аспарагінова кислота і вітамін b3, що міститься в перзі, нормалізує метаболічні процеси в м'язах. Вітаміни, амінокислоти, марганець, цинк перешкоджають прогресуванню атеросклерозу для синтезу гемоглобіну. Також вживання перги підвищує опірність організму людини несприятливого впливу навколишнього середовища і атакам патогенних мікроорганізмів, вірусів, бактерій, грибків.

Високий вміст природних антиоксидантів, але також речовин, необхідних для синтезу колагену робить бджолину пергу незамінним косметичним засобом здатним не тільки сповільнити але і відновити первісний стан шкіри. Дуже важливо знати, що крім перерахованих вище напрямків застосування бджолиної перги ефективного в комплексній терапії при відновному лікуванні після інфаркту або інсульту в профілактичних цілях.

Як приймати пергу

Всіх природно хвилює питання - як приймати цю бджолину пергу? Приймати потрібно в залежності від безлічі факторів: віку, стану хворого, бажаного результату.

З якою метою використовується бджолина перга? Якщо потрібна профілактика, то дозування перги як правило вдвічі менше, ніж при лікуванні, а якщо немає важких патологій, навпаки вимагають підвищеної разової дози. Кожен пацієнт може підбирати собі дозу індивідуально. При хворобі шлунково-кишкового тракту середня доза становить приблизно 1 чайна ложка чистого продукту вранці до їжі. Таким чином можна лікувати панкреатит, гастрит, коліт. Бажано приймати пергу в першій половині дня, так як вона дає високий тонізуючий ефект. При серцевих хворобах: ішемічна хвороба, пороки серця - по одній чайній ложці три рази до обіду, курс лікування 60 днів. Для нормалізації тиску можна застосовувати змішуючи її з медом за 30 хвилин до їди. Для зниження ваги при цукровому діабеті найкращий прийом, звичайно, це розсмоктувати пергу в роті, вважається що таким чином вона набагато краще засвоюється.

Є звичайно і протипоказання. Не можна користуватися бджолиної пергою людям, у яких алергічні реакції на продукти бджільництва. Тому, перш ніж приймати цей продукт, потрібно взяти невелику кількість перги (на кінчику чайної ложки) і потримати в роті. Якщо реакція організму нормальна - в горло не дере, ніякого дискомфорту немає, значить все добре, і ви можете приступати до повноцінного курсу.

 

Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

вгору