Menu

Пастила, фруктові чіпси, сухофрукти – всі ці натуральні продукти все більше набирають популярність серед споживачів. Їсти їх не тільки смачно, а й корисно. Це пояснюється тим, що у висушених плодах зберігаються всі поживні властивості та речовини первинної сировини. Саме тому сушені фрукти та ягоди у більшості людей асоціюються із здоровою їжею та є незмінним ласощами, які із задоволенням вживають і діти, і дорослі.

Висушуванням плодів люди стали займатися з найдавніших часів, коли жінки збирали в лісі фрукти і ягоди та заготовляли їх про запас. Оскільки їх смак та корисні властивості зберігаються дуже довго, у людей з'явилася можливість ласувати природними «солодощами» протягом усього року. Висушені плоди стали прекрасною альтернативою свіжим фруктам та ягодам і солодким, проте не дуже корисним цукеркам.

Технологія виготовлення сухофруктів практично не змінилася з давніх часів, але зараз цей процес відбувається на сучасному обладнанні, в спеціальних сушильних печах. Свіжі плоди піддаються висушуванню доти, поки в них не залишиться близько 20% вологи, причому в них як би консервуються всі корисні речовини. Вітаміни, мінерали, органічні кислоти не руйнуються і не випаровуються з вологою, а ущільнюються та концентруються у висушеній м'якоті.

Сухофрукти бувають наступних різновидів:

  • цілі з кісточкою;
  • цілі без кісточки;
  • розрізані на половинки з видаленою кісточкою;
  • порізані на шматочки або часточки.

Сушені плоди відрізняються безцінними властивостями, вони зміцнюють імунітет, відновлюють енергетичні витрати організму, попереджають авітаміноз. Оскільки кожен з них корисний по-своєму, необхідно вживати різні види сухофруктів:

  • Сушені яблука підвищують гемоглобін, сприяють попередженню анемії. Завдяки високому вмісту клітковини, нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту і виводять шлаки.
  • Родзинки зміцнюють нервову систему, діють як снодійне, покращують загальне самопочуття і настрій.
  • Сушені груші допомагають впоратися з депресивним станом, зміцнюють імунну систему.
  • Курага та урюк діють, як профілактичний засіб від захворювань ШКТ, авітамінозу та хронічної втоми.
  • Чорнослив сприяє зниженню тиску, стимулює мозкову діяльність.

Не варто купувати "глянцеві" сухофрукти. Яскраві і надто красиві плоди — доказ того, що їх обробили хімічними речовинами. А ось цілі, з неушкодженою оболонкою, без тріщин свідчать про хорошу якість продукту

Проте сухофрукти не можуть бути заміною фруктів чи альтернативою всім солодощам. Кількість сухофруктів не повинна перевищувати 30–40 грамів для жінок і 50 грамів для чоловіків на день. 

Пастилу роблять із яблучного пюре, з додаванням інших ягід та фруктів. Основна причина популярності цього продукту - у його смакових та корисних властивостях.

Пастила багата корисними вуглеводами, містить чимало вітамінів та мінералів. Пастила з яблучного пюре (та інших фруктів, ягід), досить калорійна. Тому здатна швидко втамувати голод до наступного прийому їжі. Саме тому її обирають як корисний перекус для дорослих та дітей. Ще одна перевага пастили у її позитивному впливі на серцево-судинну, кровоносну та кісткову системи організму. Цукор, який міститься у складі продукту у досить великій кількості, також грає позитивну роль. У процесі ферментації він перетворюється на енергію для організму, яка чудово насичує та тонізує.

Купуючи пастилу, звертайте увагу на вміст цукру, крохмальної патоки, діоксиду сірки та титану — такі інгредієнти додають щоб покращити зовнішній вигляд та термін зберігання продукту, але не його користь. Найкраще вибирати пастилу без цукру та консервантів. Така пастила виготовляється з тонких листів висушеного фруктового пюре і має вигляд скручених трубочок, нарізаних "равликами" або іншими цікавими формами.

Фруктові чіпси — смачні та корисні солодощі без цукру, консервантів, барвників — абсолютна натуральність фруктових чіпсів зробила їх популярними. Уважно придивись до зовнішнього вигляду та аромату фруктових чіпсів — як і у випадку із сухофруктами, їх колір не повинен бути яскравим, а аромат надто нав'язливим. Овочеві чіпси — являють собою тонкі скибочки овочів сильно висушені. На відміну від картопляних чіпсів готують їх без солі,  приправ і без олії.

Регулярне вживання сухофруктів поряд із щоденним раціоном може забезпечити вам добре самопочуття та здоровий вигляд, слід лише про це пам'ятати і результат не забариться!

 

Миргородське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області

вгору