Menu

Літо поступово наближається до кінця, а спекотні дні тривають. Спекотні літні дні - небезпечний період часу для домашніх вихованців. Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Потавській області нагадує про прості правила поведінки з улюбленцем в спеку і методи, що допоможуть уникнути неприємних ситуацій.

 Поведінка котів і собак зазвичай змінюється у літню пору року, тому, наприклад, зниження апетиту не обов'язково є тривожним сигналом. Однак, відстежити критичний стан кота чи собаки непросто, тому що часто він раптовий. Проте, не все так безнадійно – з правильним доглядом тварина почуватиметься комфортно навіть за лютої спеки.

Правила поведінки в спекотну пору:

  • Безпечні та комфортні умови для тварин.

У деяких квартирах дуже спекотно через великі вікна на сонячному боці. Вихід – встановити недорогі паперові завіси. Якщо тварина звикла відпочивати там, де влітку стає спекотно, забезпечте їй вільний доступ до прохолодної кімнати, наприклад, ванної. Власники котів або собак часто покладаються на кондиціонер, але від нього тваринам ще простіше переохолодитися через короткі носові ходи. Припустиме для людини кондиціоноване повітря у 18 градусів може бути надто холодним для тварин. Це підвищує ризик респіраторних захворювань. Якщо тварина вийде з переохолодженого приміщення на 30-32-градусну спеку, то може постраждати від перепаду. Якщо користуєтесь кондиціонером, переконайтесь, що чотирилапий може сховатися в місце з прийнятною для нього температурою.

Також, якщо ви встановлюєте кондиціонер влітку, подбайте, щоб тварина не переживала стресу. Кішка, наприклад, може перенервувати до запалення сечового міхура. Якщо ваша тварина боїться гучних звуків – забезпечте спокійне місце вдома. Охочіше тварини відпочивають у кімнатах з вентиляторами. Однак, він може відлякувати їх, тому стежте, щоб конструкція трималася міцно і кіт, приміром, не мав змоги зачепити її кігтями. Відкриваючи вікна влітку, переконайтеся, що ваші тварини у безпеці і не можуть вистрибнути чи випадково випасти з вікна.

  • Догляд за твариною.

Тварини дуже чутливі до ультрафіолету, який шкодить усій поверхні тіла, особливо тій, яка не вкрита шерстю. У котів часто страждають кінчики вух. Їх можна змочувати сонцезахисними засобами – і в жодному разі не користуватися засобами для людей, бо вони містять токсичні для тварин речовини.

Стежте за тим, щоб тварині було комфортно зі змащеними частинами тіла, бо вона може злизати засіб і отруїтися. Не обстригайте чотирилапих повністю – це змінює їхню терморегуляцію. У кішок і собак нормальна температура тіла відрізняється від нашої – це 38,5-39 градусів. Тобто у них немає температурного запасу, щоб не перегрітися.

Крім того, собаки і коти також не охолоджуються пітніючи: єдина ділянка, яка пітніє, – це подушечки лап. Цієї площі недостатньо. Тож тварина охолоджується за допомогою хекання і шару повітря в шерсті. Інший ризик порушити терморегуляцію тварини – коли її не вичісують і шерсть збивається в грудки.

Власники тварин також часто думають, що тварина охолоджується під час купань. Але є нюанс, особливо для дуже пухнастих порід на кшталт хаскі: якщо не обтерти їх, то шерсть нагріється, наче мокра тканина, і тільки пришвидшить перегрівання. Шерсть має підсихати на сонці, попередньо утворивши повітряну подушку.

  • Правильна годівля.

Раціон кардинально змінювати не потрібно. Якщо тварина багато лежить і мало рухається, давайте їй трохи менше їжі. Коти та собаки також не дуже охоче їдять у спеку сухий корм. Спробуйте розмочити його або замінити на м’яку їжу. Пам’ятайте, що у спекотну погоду варто утилізувати те, що тварина не з’їла одразу.

  • Поради під час вигулу.

Амуніція для прогулянок, які тривають 10-20 хвилин і довше, має дозволяти тварині відкривати пащу для дихання. Ошийник також часто перешкоджає диханню, тому найкраще замінити його на Н-подібний, який не здавлюватиме шию та грудну клітку. Вигулюйте тварину рано-вранці і якомога пізніше ввечері, беріть із собою воду. Враховуйте, що самопочуття дуже погіршує гарячий асфальт: щоб перевірити його, прикладіть долоню зворотним боком, і якщо впродовж семи секунд вам не стане некомфортно, то з твариною все буде в порядку.

Якщо тварина погано п’є, значить її не влаштовує чи місце, чи миска, чи якість води. Собак потрібно привчати пити воду на вулиці та з пляшечок, бо часто вони принципово там не п’ють. Спробуйте, наприклад, напоїти собаку з руки або киньте щось смачне в миску з водою. Часто улюбленці відмовляються пити з миски, тому що вона стоїть поруч із їжею. Розташуйте миски на відстані 40-50 см, а краще розставте по квартирі кілька ємностей із різною водою – зможете виявити найзручніший для тварини варіант.

Давайте гратися з льодом – це безпечно і відволікає собак і котів від зайвих рухів.

  • Безпека під час подорожі.

Зменшіть будь-які подорожі, якщо у транспорті немає контрольованого кондиціонера. Якщо ви часто подорожуєте з котом чи собакою у замкненому просторі на кшталт потяга, є ризик теплового удару.

В автомобілі повітря може бути прохолоднішим не більше, ніж на п’ять градусів. Тварині не має бути спекотно, особливо якщо вона довго була в лежачому чи сидячому положенні. Через різкий вихід з такого положення на жарку вулицю тварина може знепритомніти.

Як визначити, що вихованець страждає від спеки?

Ваш улюбленець не може повідомити, що йому погано через спеку, а невербальні ознаки іноді проходять повз увагу господаря. Як визначити, що тварині погано через перегрів або тепловий удар? Спостерігайте за поведінкою і фізіологічними реакціями - на погіршення самопочуття вказують:

  • судоми
  • хитка хода
  • частий пульс
  • рясна слинотеча
  • м'язова слабкість
  • пронос і блювота
  • гарячий сухий ніс
  • відсутність апетиту
  • млявість
  • пасивність
  • підвищена температура
  • мутний незрячий погляд
  • утруднене дихання з присвистом

Особливо схильні до небезпеки в спеку вихованці наймолодшого (до 7 місяців) і поважного віку, з хворим або слабким серцем, з надмірною вагою, а також короткоморді породи - у них фізіологічно утруднене дихання.

Від теплового впливу не допомагають жодні ліки, тому дешевше і безпечніше дотримуватися правил профілактики перегріву і теплового удару.

Важливо! Даючи хворому вихованцеві самостійно обрані ліки в спеку, ви можете викликати неадекватну реакцію організму або «змазати» симптоми хвороби. Це може привести до невірної постановки діагнозу. 

Як допомогти вихованцеві при тепловому ударі?

 Тепловий удар небезпечний - він може викликати кому, руйнування головного мозку, відмову серця й нирок, смерть вихованця. Якщо ви помітили симптоми перегріву або теплового удару, описані вище, - зробіть це:

  • відведіть в прохолодне місце - в приміщення, в тінь
  • покладіть так, щоб голова була нижче решти тіла
  • зніміть нашийник, намордник, і все, що утруднює дихання
  • зволожите морду, живіт і пахви, оберніть вологою тканиною.У жодному разі не занурюйте тварину в холодну воду, щоб не погіршити тиск і не викликати шок.
  • поїть тварину дрібними ковтками, потроху, контролюючи процес
  • злегка помасажуйте тіло вихованця, щоб розігнати кров

Після цього якомога швидше вирушайте до ветеринарного лікаря. Ці заходи потрібно вжити якомога швидше - тоді шкода здоров'ю вихованця буде мінімальною.

Рекомендації щодо порятунку від спеки різних видів тварин.

Крім кішок, собак та інших великих тварин, від спеки можуть постраждати:

  1. Гризуни.Клітки повинні стояти на підлозі, в тіні. Забезпечте великою кількістю води, змочуйте тильну частину вух, накривайте клітку на 15 хвилин вологою тканиною.
  2. Рептилії.Не тримайте їх в тераріумі з увімкненим обігрівом або лампами - зовнішньої температури достатньо. Поставте тераріум на підлогу, забезпечте питвом, кладіть на голову холодний компрес, поливайте спинку водою.
  3. Рибки.Якщо вихованці мляві, часто і широко «позіхають», покладіть на дно акваріума пляшку із замороженою водою або обкладіть його пінопластом для теплоізоляції. Рекомендується міняти щодня 1/3 води. Включайте аератор, годуйте по мінімуму, стежте за населеністю акваріума.
  4. Птахи.Пташка мовчить, косить очима, не їсть, дивно викривляє шию? Терміново переставте клітку в прохолодне місце, забезпечте питвом, покладіть на голову холодний компрес, поливайте спинку водою. Можете влаштувати птиці «душ» з пульверизатора.

Будьте уважні до вихованця, і ви зможете врятувати йому здоров'я і життя!

 

Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області  

вгору