Menu

Риба і морепродукти – є важливою складовою повноцінного раціону харчування та незамінним продуктом харчування. У їхньому складі – незамінні амінокислоти, білки, жири, вуглеводи, вітаміни (В1, В2, В6, В12, РР, Н, С, А і D), ферменти та мінеральні речовини необхідні для розвитку і життєдіяльності організму людини, сприяють покращенню здоров’я та продовжують тривалість життя .

Найбільш цінними у рибі є жирні кислоти Омега-3, що попереджують ризик появи тромбів в судинах, покращують кровообіг в капілярах, знижують рівень шкідливого холестерину в крові, мінімізують ризик розвитку атеросклерозу.

З метою дотримання законодавства в сфері безпечності харчових продуктів попередження харчових отруєнь та ускладнень санітарно-епідемічного благополуччя населення рекомендуємо:

 

ОПЕРАТОРАМ РИНКУ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ РЕАЛІЗАЦІЄЮ РИБИ ТА РИБОПРОДУКТІВ:

дотримуватися вимог чинного законодавства щодо реалізації риби;

мати наявні:

державну реєстрацію потужностей суб’єктів господарювання, що вирощують рибу та інші водні живі ресурси, з метою подальшого їх обігу та транспорту для перевезення риби і рибопродуктів;

ветеринарне свідоцтво Ф-1, яке засвідчує якість та безпеку живої риби, інших водних живих ресурсів, вирощених у ставках, інших водних об'єктах (видається 1 раз на рік на всю партію вирощеної живої риби або інших водних живих ресурсів (кількість вирощених в окремому ставку, іншому водному об'єкті (його ділянці), незалежно від об'єму води в них та їх площі);

супровідні ветеринарні документи  на кожну партію риби живої;

сертифікати відповідності на готову рибну продукцію промислового виробництва (декларації виробника, експертні висновки акредитованих лабораторій), товарно-транспортні накладні заповнені належним чином;

під час продажу - повний комплект санітарного одягу та медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду (1 раз на рік);

для транспортування риби  живої  - спеціальний транспорт із  закритим  кузовом,  внутрішня  поверхня якого покрита антикорозійним  матеріалом/спеціально обладнані цистерни, контейнери і бочки;

здійснювати транспортування риби живої для реалізації у торговельні мережі згідно з вимогами ДСТУ 2284-93 «Риба жива. Загальні технічні умови»;

забезпечити умови, терміни зберігання та реалізації риби і рибопродуктів: при температурі води +11 °C ... +15 °C весняно-літній період - 24 години,   осінньо-зимовий період - 48 годин:

РИБА ГАРЯЧОГО  КОПЧЕННЯ – температура зберігання від -2 до +2°С, ХОЛОДНОГО КОПЧЕННЯ – 0-5°C, термін зберігання до 10 діб (зберігання копченої риби типу скумбрії або ставриди обмежується 72 годинами);

СОЛЕНА РИБА температура зберігання від 0°С до +3°С, терміни зберігання і придатності солоної риби залежать від сорту і умови збереження;

МАЛОСОЛЬНА РИБА зберігається 3 дні, а якщо це сьомга в вакуумній упаковці – до місяця;

ЖИРНА СКУМБРІЯ – до 10 діб;

ОСЕЛЕДЕЦЬ СЕРЕДНЬОГО ПРОСОЛЕННЯ – до 3 тижнів;

МАРИНОВАНІ МОРЕПРОДУКТИ – до двох тижнів;

В’ЯЛЕНА РИБА – температура зберігання без упаковки від 0 до +8 °С, а в плівкових пакетах  від -18 до 0 °С;

СУШЕНА РИБА – температура зберігання -5 +5 °C, в упаковці можна зберігати близько 1 року при  певних умовах (низька температура; хороша вентиляція; відсутність впливу прямих сонячних променів і світла; вологість не більше 70-80%).

Забороняється продаж  риби і рибних продуктів на ринках  та в торгівельній мережі:

  • які не мають належного товарного вигляду;
  • з ознаками паразитологічних захворювань,  з  каламутним  слизом,  кислуватим запахом, тьмяною лускою, м'якою консистенцією м'яса, каламутними запалими очима;
  • при недотриманні температурних режимів реалізації;
  • при відсутності на кожну партію риби свіжої та промислового виробництва товарно-транспортних накладних, сертифікатів відповідності, які засвідчують якість та безпеку;
  • експертного висновку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку.

ПОКУПЦЯМ :

не купувати будь-яку рибу та рибопродукти  у невстановлених місцях, рибні консерви домашнього виготовлення;

терміни  зберігання   і   реалізації  живої  риби  при температурі води в акваріумі +11 °C ... +15 °C весняно-літній період - 24 години,   осінньо-зимовий період - 48 годин.

звертати увагу на стан живої риби,  температуру та терміни реалізації;

цікавитися експертними висновками на дані партії живої риби, товарно-транспортними накладними на рибопродукти: солену, копчену, в’ялену, сушену рибу, рибні консерви, пресерви;

при виникненні будь-якої підозри – звертатися в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках та до відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Миргородського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.

 

 

 

Не нехтуйте нашими рекомендаціями.

 

Дотримання їх допоможе Вам уникнути харчових отруєнь та зберегти здоров’я рідним і близьким.

 

вгору