Menu

Управління Держпраці у Полтавській області  роз'яснює:

Тут на перше місце виходять гарантії, передбачені ч. 3 ст. 119 КЗпП. Саме нею встановлений обов’язок роботодавця за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення працівника з військової служби.

При цьому у протистоянні «відпускні норми — трудові гарантії ч. 3 ст. 119 КЗпП» пріоритет слід віддавати саме останнім. І тут, вважаємо, не має значення, ні вид відпустки, ні її оплачуванність. Тобто, відпустка переривається й починають працювати ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Увага! Якщо переривається щорічна (основна чи додаткова) відпустка або соцвідпустка на дітей, передбачена ст. 19 Закону про відпустки, то невикористана частина відпустки не пропадає. Вона повинна бути надана після завершення подій, які її перервали, або ж за домовленістю між працівником та роботодавцем перенесена на інший період.

Як усе це оформити документально?

  1. Отримуємо від працівника (або його родичів) документи, що підтверджують мобілізацію (копії сторінок військового квитка з відповідними службовими відмітками або ж довідку про призов чи витяг з наказу чи довідку про зарахування у списки військової частини, видану військовою частиною).
  2. На підставі документів, що підтверджують мобілізацію працівника, видаємо наказ про увільнення працівника від роботи на період військової служби у зв’язку з мобілізацією.
  3. Якщо відпустка працівника буде продовжена автоматично після завершення військової служби, то окремий наказ про її продовження можна не видавати.

Але, якщо є бажання (у тому числі й для цілей вірного перерахунку зарплати працівника бухгалтерією), то наказ про продовження відпустки зробити можна. Ураховуючи, що сьогодні ніхто не знає, коли працівник повернеться з військової служби, у наказі про продовження відпустки, можна зазначити, що невикористана частина відпустки буде надана після закінчення причин, що стали підставою для продовження.

Якщо ж працівник відразу заявив, що бажає перенести відпустку (надав заяву) і роботодавець не проти, видайте наказ про перенесення відпустки, в якому вкажіть, що конкретна дата виходу у відпустку буде погоджена додатково.

У бухобліку суму відпускних, нарахованих за невикористані у зв’язку з мобілізацією дні, сторнуємо. Виплачені відпускні за невикористану частину відпустки зараховуємо в рахунок майбутніх виплат (середнього заробітку).

Після повернення працівника та надання йому невикористаної частини відпустки, середньоденну зарплату для її оплати розраховуємо заново, виходячи з нового розрахункового періоду.

вгору