Menu

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(тридцять шоста позачергова сесія восьмого скликання)

 

ПРОЄКТ РІШЕННЯ

 

05.07.2024

 

Про затвердження Порядку міжвідомчої взаємодії з виявлення та організації надання допомоги дітям та сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження на території Сергіївської територіальної громади

 

        Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про соціальні послуги», Наказом Міністерства соціальної політики України № 130-Н від 19.04.2023  «Про затвердження Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці/ територіальної громади у соціальних послугах», Постановою Кабінету Міністрів України «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах від 01.06.2020 р. № 585; Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі» від 22.08.2018 р. №658, сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Порядок міжвідомчої взаємодії з виявлення та організації надання допомоги дітям та сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження на території Сергіївської територіальної громади (додається).
  2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань Сергіївської сільської ради.

 

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ

 

 

 

Порядок міжвідомчої взаємодії

з виявлення та організації надання допомоги дітям та сім’ям з дітьми,

які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей,

які постраждали від жорстокого поводження

 на території Сергіївської територіальної громади

 

І. Загальні положення

 

  1. Порядок міжвідомчої взаємодії з виявлення та організації надання допомоги дітям та сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітям, які постраждали від жорстокого поводження на території Сергіївської територіальної громади (далі - Порядок) передбачає послідовність дій структурних підрозділів виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, установ та закладів системи освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, Національної поліції, які функціонують на території громади - з виявлення дітей, та сімей з дітьми, які перебувають або мають ризик потрапити у складні життєві обставини, та організації надання їм соціальних послуг.
  2. Порядок є організаційним документом, основною метою якого є визначення алгоритму дій з виявлення дітей і сімей з дітьми, які потребують допомоги, у тому числі дітям, які постраждали від жорстокого поводження, організації взаємодії суб’єктів соціальної роботи для надання соціальних послуг дітям та сім’ям з дітьми.
  3. До категорії дітей або сімей з дітьми, які перебувають або мають ризик потрапити у складні життєві обставини, що негативно впливають на їх життя, стан здоров’я і розвиток, належать:
  • діти, які мають невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування чи інвалідність;
  • безпритульні діти;
  • діти, які залишилися без батьківського піклування;
  • діти, покинуті в пологовому будинку або іншому закладі охорони здоров’я, яких відмовилися забирати батьки чи інші родичі;
  • підкинуті чи знайдені діти;
  • діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів;
  • діти, які зазнали жорстокого поводження;
  • бездомні сім’ї з дітьми;
  • малозабезпечені сім’ї з дітьми;
  • діти, які виховуються в закладах інституційного догляду та виховання дітей;
  • діти, батьки яких       втратили соціальні                 зв’язки,    внаслідок   перебування в місцях  позбавлення волі;
  • діти, сім’ї з дітьми, які зазнали шкоди, заподіяної пожежею, стихійним лихом, катастрофою;
  • діти, відібрані у батьків за рішенням органу опіки та піклування;
  • жінки, які очікують народження чи народили дитину і потрапили у складні життєві обставини, в тому числі жінки, стосовно яких є загроза відмови від новонародженої дитини;
  • діти, які виховуються в сім’ях, де батьки або особи, які їх заміняють, не в змозі забезпечити достатній рівень догляду за дітьми через хворобу, розлади поведінки, безробіття, бідність;
  • сім’ї з дітьми, з числа внутрішньо переміщених осіб;
  • сім’ї з дітьми учасників антитерористичної операції;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування і особи із їх числа;
  • сім’ї, які виховують дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (сім’ї опікунів/піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу).

 

  1. Порядок розроблений відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 12.2017 № 2229-VIII (зі змінами); Постанови Кабінету Міністрів України «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини» від 24.09.2008р. №866 (зі змінами); Постанови Кабінету Міністрів України

«Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах» від 01.06.2020 р. № 585; Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі» від 22.08.2018 р. № 658; інших нормативно-правових актів, які регулюють діяльність суб’єктів у разі виявлення дітей та сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах (Додаток 1).

 

ІІ. Виявлення і повідомлення про дітей та сім’ї з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах

 

  1. Виявлення дітей та сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження та потребують соціальних послуг, на території Сергіївської ради в межах своїх функціональних обов’язків здійснюють працівники структурних підрозділів виконавчого комітету Сергіївської ради, установ та закладів системи освіти, охорони здоров’я, офіцера громади, ЦНСП Сергіївської сільської ради (надалі ЦНС), ССД, ФСР.
  2. Виявлення дітей і сімей з дітьми може відбуватися й через особисте звернення громадян (дитини чи одного з членів її сім’ї) або звернення фізичної чи юридичної особи про необхідність надання допомоги.
  3. Працівник, який виявив дитину або сім’ю з дитиною, яка перебуває у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження що, зобов’язаний протягом доби письмово (у формі доповідної записки) повідомити керівника відділу, організації, установи, закладу, в якому він працює, про факт виявлення дитини або сім’ї, яка потребує допомоги.
  4. Керівник відділу, організації, установи, закладу, який отримав доповідну записку, зобов’язаний протягом 1 (одного) робочого дня направити до Служби у справах дітей виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (далі – ССД) повідомлення про сім’ю/особу, яка перебуває у складних життєвих обставинах, за відповідною формою (Додаток 2) чи офіційним листом. Для забезпечення швидкого реагування повідомлення може бути направлене електронною поштою.
  5. У разі, якщо працівник має підозру, що дитина перебуває у ситуації загрози для її життя і здоров’я, він невідкладно інформує керівника який терміново повідомляє ССД та офіцера громади.
  6. ССД та офіцер громади реєструють усі отримані повідомлення  в журналі обліку звернень і повідомлень.

 

ІІІ. Розгляд повідомлень і прийняття рішення про реагування

 

  1. Після отримання повідомлення ССД формує запит ЦНСП Сергіївської сільської ради про проведення оцінки потреб сім’ї з метою вивчення ситуації та визначення необхідних соціальних послуг.
  2. У разі, якщо у змісті повідомлення вказано на факт або підозру щодо загрози життю та здоров’ю дитини, ССД невідкладно організовує візит за місцем перебування дитини спільно з офіцером громади, представником АЗПСМ, фахівцем із соціальної роботи ЦНСП Сергіївської сільської ради.
  3. ССД під час візиту складає Акт проведення оцінки рівня безпеки дитини (Додаток 3), фахівець із соціальної роботи надає послугу кризового та екстреного втручання: проводить оцінку кризової ситуації (Додаток 4) та складає акт з надання соціальної послуги кризового та екстреного втручання (Додаток 5 ).
  4. У випадках виявлення (підтвердження) фактів загрози життю чи здоров’ю дитини, пов’язаних із жорстоким поводженням із дитиною, медичні працівники документують цей факт відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку проведення та документування результатів медичного обстеження постраждалих осіб від домашнього насильства або осіб, які ймовірно постраждали від домашнього насильства, та надання їм медичної допомоги» від 02.2019р. №278. Медичні працівники також встановлюють показання до госпіталізації дитини, та у разі потреби – госпіталізують її.
  5. Після візиту фахівець із соціальної роботи протягом 1 (одного) робочого дня передає інформацію про надання послуги кризового та екстреного втручання до відділу соціального захисту населення Сергіївської  сільської ради для внесення інформації до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг.
  6. Фахівець із соціальної роботи протягом наступних 5 (п’яти) робочих днів, проводить оцінку потреб дитини і сім’ї, оформляє акт та висновок щодо потреб сім’ї у послугах (Додаток 7).
  7. Працівник відділу соціального захисту населення Сергіївської  сільської ради:
  • За зареєстрованими актами оцінки потреб (Додаток 6) приймає рішення про надання соціальних послуг фахівцями із соціальної роботи ЦНСП;
  • після ухвалення рішення про надання послуг інформує листом ССД про прийняте рішення та пропонує відповідальних за роботу з сім’єю і дитиною фахівців до складу міждисциплінарної команди (тимчасово утвореної команди фахівців, які є працівниками суб’єктів виявлення та/або організації соціального захисту дітей, для забезпечення найкращих інтересів дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю) з організації соціального захисту дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах.
  1. Служба у справах дітей:
  • своїм наказом формує персональний склад міждисциплінарної команди, який протягом 10 днів має розробити індивідуальний план з організації соціального захисту дитини та подати його на затвердження на засідання Комісії з питань захисту прав дитини;
  • приймає рішення про взяття на облік дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, що оформлюється наказом ССД;
  • забезпечує тимчасове влаштування дитини та протягом одного дня готує клопотання про невідкладне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх заміняють і подає на розгляд виконавчого комітету Сергіївської сільської  ради.
  1. Форми тимчасового влаштування дитини, щодо якої прийнято рішення про термінове відібрання:
  • сім’я родичів або знайомих дитини, що оформлюється наказом ССД;
  • патронатна сім’я, що оформлюється наказом ССД та Актом про факт передачі дитини (Додаток 9) з подальшим погодженням влаштування на Комісії із захисту прав дитини та прийняттям рішення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради про влаштування дитини у сім’ю патронатного вихователя (протягом 5 днів з моменту влаштування дитини у сім’ю);
  • центр соціально-психологічної реабілітації дітей, за клопотанням ССД.
  1. Організація роботи міждисциплінарної команди створеної для забезпечення колегіальності рішень й узгодженості дій під час надання послуги соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах:
  • координацію роботи міждисциплінарної команди здійснює ССД, яка проводить планування засідань, інформує членів команди про засідання, веде протокол засідань, поширює копії протоколу серед членів команди;
  • члени міждисциплінарної команди беруть участь у плануванні роботи з дитиною та сім’єю, виконують заходи індивідуального плану дитини, готують інформацію про виконання заходів, проводять моніторинг виконання плану;
  • засідання міждисциплінарної команди проводяться за потреби;
  • до участі у засіданнях запрошуються батьки (інші представники дитини), діти, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть брати участь у прийнятті рішень, щодо їх власного життя; інші особи, дотичні до роботи з дитиною та її сім’єю;
  • міждисциплінарна команда приймає рішення про завершення роботи з дитиною та сім’єю.
  1. Завершення роботи з дитиною, яка перебуває у складних життєвих обставинах, та її сім’єю відбувається у випадках, якщо ситуація у сім’ї змінилася до стану, що дозволяє залишити дитину з батьками або повернути її у сім’ю з тимчасової форми влаштування. Рішення про завершення роботи з дитиною передбачає моніторинг ситуації у сім’ї працівників служби у справах дітей та працівників надавача соціальних послуг не менше шести наступних місяців.
  2. Рішення про завершення роботи з дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування, приймається лише після її усиновлення. При влаштуванні дитини у сімейні форми виховання така сім’я і дитина продовжують перебувати під соціальним супроводженням визначеного надавача соціальної послуги сім’ям, у яких виховуються діти- сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, до повноліття дитини.

 

 

 

 

Додаток 1

Нормативно-правові акти,

які регулюють діяльність суб’єктів у разі виявлення дітей та сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, та організації наданням їм соціальних послуг

 

Відділ соціального захисту населення

виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

                                                                                             

Закон України «Про соціальні послуги» від 17.01.2019 № 2671VIII;

Постанова Кабінету Міністрів України «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах від 01.06.2020 р. № 585;

  Постанова   Кабінету   Міністрів   України «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі» від 22.08.2018 р. № 658;

Служба у справах дітей

виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

                                                                                             

Закон України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» від 24.01.1995 № 20/95-ВР (зі змінами);

Постанова Кабінету Міністрів України «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини» від 24.09.2008 № 866 (зі змінами).

 

Відділ освіти, молоді, спорту, культури і туризму

 виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

 

 

Наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Положення про психологічну службу у системі освіти України22.05.2018 № 509;

Лист Міністерства освіти і науки України «Методичні рекомендації щодо взаємодії з іншими органами і службами щодо захисту прав дітей» від 28.10.2014 № 1/9-557

 

АЗПСМ та ФАП Сергіївської територіальної громади

 

Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження осіб, які ймовірно постраждали

від домашнього насильства, та надання їм медичної допомоги» від 01.02.2019 № 278

                                                                                             

Офіцер громади

 

Наказ Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Інструкції з організації діяльності дільничних офіцерів поліції» від 28.07.2017 № 650;

 Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Інструкції щодо порядку взаємодії структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім'ї, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та відповідних підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї» від 07.09.2009 № 3131/386

Додаток 2

 

Від                                                                                     Від                                                   

 

 

                                                             

(найменування організації/установи/закладу, яка (який) направляє   повідомлення, поштова та електронна адреси, телефон)

(найменування    організації/установи/закладу, яка отримала (який отримав) повідомлення)

 

ПОВІДОМЛЕННЯ/ІНФОРМАЦІЯ*

в

в

про сім’ю/особу, яка перебуває у складних життєвих обставинах**

Надійшло:      усно,      письмово,

телефонному режимі,

електронному режимі

Про особу/дитину/сім’ю, яка перебуває у СЖО

(прізвище, ім’я, по батькові, вік дитини, особи або прізвище сім’ї)

 

Місце проживання (адреса)                                                                                                

Контактний телефон                                                                                                           

Зміст повідомлення/інформації про факти, ознаки чи застереження щодо особи/дитини (відмова від дитини) / сім’ї та дата їх виявлення                                     

 

 

 

Від                                                                                                                                         

(прізвище, ім’я, по батькові особи, яка подає звернення, інша важлива інформація (ким працює, родинний зв’язок тощо))

самозвернення,         від     родичів,         від    сусідів/знайомих,          анонімно, від суб’єкта соціальної роботи,                        інше

За результатами                                                                                                                

(відвідування, обстеження, огляду, рейду тощо)

Вжиті заходи (що було зроблено, які дії вчинено суб’єктом звернення)                

 

 

 

До повідомлення/інформації додано документи                                                         

Повідомлення/інформацію прийнято

(прізвище, ім’я, по батькові, посада особи/спеціаліста, яка (який) прийняла (прийняв)

повідомлення/інформацію)

Дата                                  Час                                            

 

                                                                                                              

(посада керівника)

(підпис)

(прізвище, ім’я, по батькові)

Додаток 3

АКТ

проведення оцінки рівня безпеки дитини

  1. Особисті дані про дитину

 

Дитина                                                                                                                            Стать: Ч Ж

(прізвище, ім’я, по батькові)

 

Дата народження                                                    Статус                                                               

(дата)        (місяць)          (рік)

 

Адреса (місце) фактичного проживання/перебування                                                                

Тел.                                               

 

Адреса місця реєстрації проживання/перебування                                                         

 

Тел.                                               

 

Свідоцтво про народження/паспорт                                                                                  

(номер, ким і коли виданий /причини відсутності)

 

  1. Дані про батьків або осіб, які їх замінюють

 

Дані

Мати

Особа, яка

її замінює

Батько

Особа, яка

його замінює

Прізвище, ім’я,

по батькові

 

 

 

 

Дата народження

 

 

 

 

Місце роботи, посада

 

 

 

 

Номер контактного

телефону

 

 

 

 

Адреса реєстрації місця

проживання

 

 

 

 

Адреса місця фактичного проживання

 

 

 

 

Дані про інших близьких родичів                                                                                     

Фактично догляд за дитиною здійснює(ють)                                                                 

Контактна особа від сім’ї                                                тел.:                                           

  • Стан дитини на момент відвідування

1. Наявність фізичних та поведінкових ознак, що можуть свідчити про

жорстоке поводження, насильство, у тому числі сексуальне

⯑ так

⯑ ні

⯑ синці

⯑         реакція      дитини

у

вигляді      страху,

⯑ гематоми

тривоги       або       огиди

 

при       контакті       з

⯑ опіки

дорослим

 

 

⯑ порізи

⯑          судомна       реакція

 

всім       тілом       на

⯑ укуси

підняту        руку        ⯑

 

дитина        навмисно

⯑ подряпини

завдає собі шкоди

 

 

 

⯑ інше

 

 

Місце      травми

⯑ голова ⯑ обличчя ⯑ вуха ⯑ очі ⯑ рот ⯑ шия ⯑ горло

 

(встановлюється

⯑ верхня частина спини ⯑ живіт ⯑ плечі

 

у                    разі

⯑              грудна           клітка            ⯑              верхня           частина

руки

можливості

⯑          лікоть       ⯑          зап’ясток       ⯑          руки      (пальці)       ⯑

стегно

огляду дитини)

⯑        внутрішня     частина    стегна     ⯑        пальці     на    нозі     ⯑

п’ятка

 

⯑ коліно ⯑ стопа ⯑ нижня частина ноги ⯑ інше

 

Джерела      інформації:      ⯑         особисте      спостереження      ⯑         висновок      спеціаліста

підтвердні документи інше

 

   (пояснення дитини)                             

  (пояснення батьків або осіб, які їх замінюють/        фактично здійснюють догляд за дитиною,

інших осіб)

 

(коментар спеціаліста)

 

 

2. Дитина раннього віку (0-3 роки) залишена на тривалий час без догляду

⯑ так

батьків          або          на          догляд          малолітньої          дитини         (до

⯑ ні

10    років)    чи    сторонніх    осіб,    які    візуально    перебувають    у    стані

 

алкогольного сп’яніння, під дією психоактивних речовин (необхідне

 

підкреслити)

 

Джерела інформації: особисте спостереження інше (коментар спеціаліста)

 

 

3. Дитина       має       візуальні

ознаки

дії

речовин:

⯑ алкогольних

⯑ так

⯑ психоактивних ⯑ інших

 

 

 

 

⯑ ні

 

Джерела інформації: особисте спостереження інше

  (пояснення дитини)                                      

  (пояснення батьків)                                           

 

(коментар спеціаліста)

 

 

  1. Стан здоров’я дитини незадовільний

 

висока температура (у разі можливості виміряти)

⯑                низька             температура             (у             разі             можливості

блювота діарея скаржиться на гострий біль

втрата свідомості інше

Джерела інформації: особисте спостереження інше

⯑            так

ні

 

виміряти)

  (пояснення батьків)                                     

  (коментар спеціаліста)                                      

 

  1. Дитина має зовнішні ознаки недогляду та занедбаності

⯑            так

ні

вага, зріст значною мірою не відповідають віку дитини, пов’язані з недоглядом та занедбаністю низький рівень гігієни дитина не ходить, не сидить, не розмовляє на рівні, необхідному для певного віку (виявлене підкреслити) у зв’язку з недоглядом та

  занедбаністю дитина виконує небезпечну домашню роботу інше                            

 

Джерела інформації: особисте спостереження інше

  (пояснення батьків)                                     

  (коментар спеціаліста)                                      

 

 

 

  1. Дитина залучена до протиправної діяльності (на момент проведення оцінки рівня безпеки)

жебракування проституція експлуатація

⯑           споживання        (поширення        алкогольних        чи        психоактивних

інше

⯑            так

ні

 

речовин)

Джерела інформації: особисте спостереження повідомлення інших осіб інше

  (пояснення батьків)                                                 (коментар спеціаліста)                     

 

 

 

 

 

  1. Дитина повідомляє про небезпеку та просить допомогти

⯑            так

ні

Джерела інформації: особисте звернення дитини повідомлення інших осіб інше

(коментар спеціаліста)

 

 

  1. Інша інформація

 

 

 

  1. Факти, що свідчать про нездатність батьків гарантувати безпеку дитині (дітям)

1. Батьки відсутні за місцем проживання (перебування) дитини на момент    ⯑

так

відвідування                                                                                                                        ⯑ ні

 

(коментар спеціаліста)

2. Батьки мають візуальні ознаки дії речовин:

⯑ алкогольних ⯑ психоактивних ⯑ батько ⯑ мати

⯑            так

⯑ ні

 

 

Джерела інформації: особисте спостереження інше

  (пояснення батьків)                                     

 

 

  (коментар спеціаліста)                                      

 

 

 

 

3. Батьки мають явні візуальні ознаки фізичного насильства

⯑ батько ⯑ мати

⯑            так

⯑ ні

Джерела інформації: особисте спостереження інше

  (пояснення батьків)                               

 

 

  (коментар спеціаліста)                                           

 

 

 

 

4. Небезпечна поведінка батьків ⯑ батько ⯑ мати

⯑            так

⯑ ні

напади агресії бійки погрози спроби суїциду інше

Джерела інформації: особисте спостереження повідомлення інших осіб

  (пояснення батьків)                                            (коментар спеціаліста)                          

 

 

 

  1. Інші факти, що свідчать про небезпеку для дитини
  2. У помешканні перебувають інші особи, ймовірно у стані алкогольного сп’яніння чи під дією психоактивних речовин

Джерела інформації: особисте спостереження повідомлення інших осіб

⯑            так

ні

  (пояснення батьків)                                             (коментар спеціаліста)                         

 

 

 

 

 

  1. Помешкання не пристосоване для проживання

⯑            так

ні

відсутнє тепло (у разі його необхідності) відсутні двері відсутні шибки у вікнах

наявні щури, таргани, клопи, миші небезпека з боку тварин аварійне інше

  (пояснення батьків)                                              (коментар спеціаліста)                        

 

 

 

 

  1. Інша важлива інформація

 

 

  1. Результати проведення оцінки рівня безпеки дитини
  2. Висновок щодо рівня безпеки дитини*

дуже

небезпечно

небезпечно

ознаки небезпеки

відсутні

безпечно

Негайне відібрання дитини у батьків, осіб, які їх замінюють

Необхідність       вжиття негайних дій у межах сім’ї,     у    тому    числі проведення комплексної        оцінки потреб    дитини    та    її

сім’ї

Необхідність проведення

комплексної оцінки потреб дитини та її сім’ї

Відсутність

необхідності                       у подальших діях

  1. Інформація про негайно вжиті заходи для захисту дитини

 

Порядковий

номер

Найменування заходу

Дата та час

Відповідальна

особа

Результат

 

 

 

 

 

  1. Інформація про роботу, яку необхідно провести для соціального захисту дитини у разі виявлення небезпеки

 

 

Відмітка про ознайомлення батьків або осіб, які їх замінюють, із результатами проведення оцінки рівня безпеки дитини та право оскаржити результати в установленому законодавством порядку:

 

Я,                                                         ,

(прізвище та ініціали)

ознайомлений(а) з результатами проведення оцінки рівня безпеки дитини

Я,                                                                           ,

(прізвище та ініціали)

ознайомлений(а) з результатами проведення оцінки рівня безпеки дитини

 

                                                                                                                                                                                           

(підпис)                                                                  (підпис)

 

Коментарі батьків або осіб, які їх замінюють:                                                                 

 

Коментар спеціаліста:                                                                                                        

  • У квадраті потрібної графи проставляється позначка “+”.

 

Оцінку рівня безпеки дитини проведено                             20     р. комісією у складі:

 

1.                                                           

                                    

                                            

(прізвище та ініціали голови комісії, посада)

(підпис)

(номер контактного телефону)

2.                                                           

                                    

                                            

(прізвище та ініціали члена комісії, посада)

(підпис)

(номер контактного телефону)

3.                                                           

                                    

                                            

(прізвище та ініціали члена комісії,

посада

(підпис)

(номер контактного

телефону)

Додаток 4

ОЦІНКА

кризової ситуації

Найменування організації, яка надає соціальну послугу:

 

 

 

Посади та П. І. Б. спеціалістів, які заповнюють цю форму:

1.

 

2.

 

 

Дата і час початку оцінювання:

 

Дата і час закінчення оцінювання:

 

П. І. Б. отримувача соціальної послуги:

 

 

Місце, де проводиться оцінювання:

 

 

 

П. І. Б. особи, що звернулась/повідомила про кризову ситуацію:

 

 

У разі якщо про кризову ситуацію повідомила стороння особа, стислий опис                                                                                                                                       кризової ситуації, викладений цією особою:

 

 

Отримувач може обговорювати/описувати кризову ситуацію:

□ Так                                                                                     □ Ні

 

Стислий виклад проблеми/кризової ситуації зі слів отримувача соціальної послуги:

 

 

 

 

 

Опис кризової ситуації надавачем соціальної послуги (суть кризи)

 

 

Часові характеристики кризової ситуації (скільки часу триває)

 

 

Що викликало кризову ситуацію (спровокувало або передувало їй)

 

 

На кого впливає кризова ситуація

 

 

 

Коментарі:

Очікування отримувача соціальної послуги від кризового втручання:

 

 

 

Чи існує загроза життю або здоров’ю отримувача соціальної послуги:

Зі слів отримувача:        □ Так                                                                    □ Ні

За висновком надавача: □ Так                                                                   □ Ні

Висновки надавача соціальної послуги:

 

 

 

□           може

 

Рівень     функціонування    отримувача (можливість самообслуговування):

соціальної

послуги

самостійно

□     може     з частковою

 

 

 

допомогою

Наслідки кризи:

 

Коментарі:

 

 

 

Потреби у терміновій кризовій допомозі:

Потреба

Так

Ні

Коментарі

Тимчасовий притулок

 

 

 

Одяг

 

 

 

Харчування

 

 

 

Госпіталізація

(обстеження у лікаря)

 

 

 

Допомога

правоохоронних органів

 

 

 

Відновлення

документів

 

 

 

Супровід до

безпечного місця перебування

 

 

 

Кризове

консультування

 

 

 

Інше

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інформація про скарги на стан здоров’я:

Скарги

Так

Ні

Коментарі

Порушення сну

 

 

 

Порушення режиму

харчування

 

 

 

Біль в області серця

 

 

 

Тиск

 

 

 

Головний біль

 

 

 

Інше

 

 

 

 

Інформація про родину отримувача соціальної послуги:

Хто з родичів/близьких поінформований про

кризову ситуацію

 

Чи зацікавлений отримувач в інформуванні

родичів/близьких про кризову ситуацію

 

Чи    може     отримувач    розраховувати    на

підтримку та допомогу родичів/близьких

 

Контакти родичів/близьких отримувача соціальної послуги:

 

Ресурси отримувача соціальної послуги:

Чи має досвід переживання подібної ситуації

в минулому

 

Чи може застосувати досвід переживання кризової ситуації для подолання наслідків

нинішньої кризи

 

Чи готовий до співпраці з фахівцями у формуванні    стратегій    подолання    кризової

ситуації

 

 

Короткотривала мета втручання:

 

Довготривала мета втручання:

 

Рекомендації надавача соціальної послуги:________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

 

Додаток 5

АКТ

з надання соціальної послуги кризового та екстреного втручання

Отримувач соціальної послуги                                                                                     

(прізвище, ім’я, по батькові)

 

Загальна тривалість надання соціальної послуги: з_________    по____________

 

 

Мета та

завдання

Заходи, які

здійснено для

подолання

кризової

ситуації

Заходи, які

здійснено

надавачем

соціальної

послуги при

погіршенні

кризової ситуації

Ресурси

(особисті,

надавача

соціальної

послуги,

громади)

Висновки (послугу

надано,

переадресовано до

інших організацій,

що надають

соціальні послуги)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Суб’єкти, залучені до надання соціальної послуги

Прізвище, ім’я, по батькові

Підпис

Контактний телефон

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Я отримав(ла) та ознайомився(лася) з актом надання соціальної послуги, погоджуюся з його змістом та сприятиму його виконанню.

(прізвище, ім’я, по батькові)

                                20           р.                                                                    

(дата)                                                                      (підпис)

Надавач соціальної послуги                                              

(підпис)

Отримувач соціальної послуги                                            

(підпис)


Додаток 6

 

Журнал обліку повідомлень про сім’ю особу,

яка перебуває у складних життєвих обставинах, та роботи з ними

 

 

 

№ з/п

Дата реєстрації повідомлення про проведення

оцінки потреб особи/сім’ї у послугах

Назва суб’єкта та ПІП ФСР,

який провів оцінку потреб сім’ї/особи

ПІП дитини/

особи/членів сім’ї, які перебувають у СЖО відповідно

до Акту оцінки потреб особи/сім’ї

Адреса проживання дитини/ особи/членів

сім’ї, які перебувають у СЖО відповідно до Акту оцінки потреб

особи/сім’ї

Дата прийняття рішення про

надання/ ненадання соціальних послуг

Дата направлення сім’ї, особи, дитини до

надавача соціальних послуг, його назва

Дата та номер вихідного листа ССД про рішення щодо надання соціальних

послуг, визначення надавача   цих послуг та пропозиції до складу МДК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору