Menu

  ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням тринадцятої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 18.12.2021

П Р О Г Р А М А

надання безоплатної правової допомоги населенню

Сергіївської сільської територіальної громади на 2022-2026 роки

с. Сергіївка

2021 рік

ПАСПОРТ

програми надання безоплатної правової допомоги населенню

Сергіївської сільської територіальної громади  на 2022-2026 роки

1

Розробники програми

Сергіївська сільська рада Миргородського району Полтавської області, Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

2

Відповідальні виконавці

програми

Сергіївська сільська рада Миргородського району Полтавської області, Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради, Відділ освіти Сергіївської сільської ради, Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (відділ «Гадяцьке бюро правової допомоги»)

3

Мета

забезпечення державної гарантії рівних можливостей для доступу громадян до джерел правової інформації та до правосуддя та надання правових послуг із захисту, здійснення представництва в судах, інших органах, складання процесуальних документів

4

Термін реалізації програми

початок: січень 2022 року,

закінчення: грудень 2026 року.

5

Контроль за виконанням програми

Сергіївська сільська рада Миргородського району Полтавської області

 

І. Загальні положення

 

Конституція України (стаття 59) закріплює право кожного на  професійну правничу допомогу, а у випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (далі – Закон) право на безоплатну правову допомогу – гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу (далі – БППД), а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу (далі –БВПД) у випадках, передбачених цим Законом.

Усвідомлюючи важливість відстоювання інтересів осіб, які потребують безоплатної правової допомоги (далі – БПД), з метою розширення можливостей отримання безоплатної правової допомоги Програма надання безоплатної правової допомоги населенню Сергіївської сільської ради Миргородського району Полтавської області на 2022-2026 роки  (далі – Програма) передбачає подальший розвиток та удосконалення системи надання правової допомоги, а також забезпечення права громадян на її отримання.

У державотворчому процесі нашої держави праву відводиться провідна роль. Складною є ситуація з дотриманням прав людини. Існує гостра потреба в активізації подальшого розвитку правосвідомості населення, подолання правового нігілізму, задоволення потреб громадян у одержанні знань про право.

Проте в селі ще не все зроблено для створення необхідних умов для набуття широкими верствами населення правових знань та навичок у їх застосуванні.

Сергіївська сільська рада відноситься до юрисдикції Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги», який розташований в м. Гадяч. Через територіальну віддаленість вразливі верстви населення громади не мають можливості звернутися до бюро правової допомоги, що суперечить статті 5 Закону, якою визначено принцип доступності такої допомоги.

До складу Сергіївської сільської ради Миргородського району Полтавської області входять 13 населених пунктів. Населення Сергіївської сільської ради Миргородського району Полтавської області мало проінформоване про те, що відповідно до Закону має право звертатися для отримання необхідної правової інформації та консультацій до органів місцевого самоврядування та/або до інших суб’єктів надання БППД, а також на отримання безоплатної вторинної правової допомоги за рахунок держави у Полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (відділ «Гадяцьке бюро правової допомоги»).

Таким чином, на території Сергіївської сільської ради Миргородського району Полтавської області, населення якої становить понад 2775 осіб, наявна проблема доступу до якісної безоплатної правової допомоги, а також низькою є правова обізнаність громадян про свої конституційні права.

Послідовне вирішення цих проблемних питань передбачає стимулювання процесу побудови правової та демократичної України.

 

ІІ. Мета Програми

 

Метою Програми є розроблення та здійснення комплексу заходів правового, організаційного та економічного характеру, спрямованих на підвищення рівня правової освіченості населення, забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги осіб, які мають на неї конституційне право і потребують такої допомоги, а також на забезпечення доступу громадян до справедливого правосуддя.

 

ІІІ. Завдання Програми

з/п

Завдання

Найменування заходів

Відповідальні виконавці

Розмір фінансування

Терміни виконання

2022

рік

2023

рік

2024

рік

2025 рік

2026 рік

1

Поширення інформації правового характеру

1) Розроблення, виготовлення та безкоштовне розповсюдження інформаційних матеріалів правової тематики (виготовлення буклетів, брошур, листівок, плакатів, інформаційних стендів, біг-бордів та інше);

 2) Забезпечення розміщення правової інформації в місцевих засобах масової інформації (публікації в газетах, записи в ефірі районного радіомовлення та ін.)

Сергіївська сільська рада,виконавчий комітет Сергіївської сільської ради, відділ освіти Сергіївської сільської ради, Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної допомоги (відділ «Гадяцьке  бюро правової допомоги»)

1500

1500

1500

1500

1500

Щорічно до 30 грудня

2

Підвищення правової освіченості населення та виховання молоді у дусі нетерпимості до правопорушень

Забезпечення правопросвітницьких заходів (семінарів, лекцій, занять, виховних бесід) для дошкільнят та шкільної молоді (придбання канцтоварів, паперу, фото рамок, призів та   іншого)

Сергіївська сільська рада,виконавчий комітет Сергіївської сільської ради, відділ освіти Сергіївської сільської ради, Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної допомоги (відділ «Гадяцьке  бюро правової допомоги»)

1500

1500

1500

1500

1500

Щорічно до 30 грудня

3

Забезпечення доступу громадян до безоплатної правової допомоги

Організація та забезпечення функціонування консультаційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги та адресної допомоги. (забезпечення автотранспортом, пальним тощо)

Сергіївська сільська рада, виконавчий комітет Сергіївської сільської ради, відділ освіти Сергіївської сільської ради, Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної допомоги (відділ «Гадяцьке  бюро правової допомоги»)

2000

2000

2000

2000

2000

Щорічно до 30 грудня

Всього коштів:

5000

5000

5000

5000

5000

25 000

 

ІV. Ресурсне забезпечення

 

Фінансування Програми здійснюється в межах видатків, передбачених в місцевому бюджеті та за рахунок інших джерел, що не заборонені чинним законодавством. Виконавці Програми в межах бюджетних призначень передбачають у відповідному кошторисі цільові кошти на її фінансування.

Загальна сума фінансування Програми складає 25 000 гривень.

 

  1. Термін виконання Програми

 

Початок реалізації Програми – січень 2022 року.

Завершення Програми – грудень 2026 року.

 

  1. Координація та контроль за реалізацією Програми

 

Загальний контроль за виконанням Програми здійснює Сергіївська сільська рада Миргородського району Полтавської області та її виконавчий комітет.

Організаційне супроводження виконання Програми протягом 2022 - 2026 років здійснюватиме Сергіївська сільська рада Миргородського району Полтавської області, яка є розробником Програми.

Виконання Програми здійснює виконавчий комітет Сергіївської сільської ради спільно з Полтавським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги (відділ «Гадяцьке бюро правової допомоги»).

Основні форми контролю за реалізацією заходів та досягненням показників Програми: моніторинг, аналіз та звітність про виконання заходів відповідними постійними/тимчасовими комісіями Сергіївської сільської ради; голові Сергіївської сільської ради щороку в січні місяці інформувати на сесії відповідної ради про хід виконання Програми за попередній рік.

 

  • Виконавці Програми

 

Виконавцями Програми є Сергіївська сільська рада Миргородського району Полтавської області та Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (відділ «Гадяцьке бюро правової допомоги»).

 

VIII. Очікувані результати виконання Програми

 

Виконання Програми дасть змогу:

 - реалізувати положення Закону України «Про безоплатну правову допомогу»;

 - підвищити рівень поінформованості суб'єктів права на безоплатну правову допомогу, органів місцевого самоврядування, громадських організацій тощо, щодо відповідних прав та обов'язків, а також механізмів їх реалізації;

 - забезпечити належний доступ до якісної безоплатної правової допомоги особам, які її потребують, зокрема шляхом формування ефективної мережі державних та неурядових провайдерів правової допомоги, залучення до цієї мети громадських організацій, пара юристів, медіаторів тощо;

 - надати практичну допомогу жителям Сергіївської сільської ради у реалізації своїх прав та обов’язків.

 

Секретар сільської ради                                                             Надія ІЛЛЯШЕНКО

Карта захисних споруд полтавської області

вгору