Menu

 ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням тринадцятої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 23.12.2021

 

Програма охорони та раціонального використання природних ресурсів

на 2022 рік

с. Сергіївка 2021

 

1.Загальні положення.

Програма охорони навколишнього природного середовища на 2021рік (далі - Програма) розроблена Виконавчим комітетом Сергіївської сільської ради відповідно до вимог Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.1991 року, Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів» від 17 вересня 1996 року №1147 (із змінами та доповненнями).

 

2.Мета Програми

Програма розроблена з метою реалізації державної політики України в галузі довкілля, забезпечення екологічної безпеки, захисту життя і здоров'я мешканців населених пунктів від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонії взаємодії суспільства і природи, визначає пріоритети екологічної політики, передбачає поліпшення стану довкілля за рахунок удосконалення регулювання використання природних ресурсів, додаткового залучення коштів з різних джерел на здійснення заходів щодо охорони довкілля, координації діяльності підприємств різних форм власності з метою дотримання ними вимог природоохоронного законодавства України.

Необхідність розроблення Програми зумовлена підвищеними вимогами до поліпшення якості оточуючого середовища, необхідністю подальшої стабілізації екологічної ситуації та створення умов для забезпечення ефективного і раціонального використання природних ресурсів з обов’язковим відтворенням їх природних якостей.

Екологічна ситуація на території Сергіївської ТГ  характеризується відносною стабільністю показників – однак багато проблем потребують вирішення.

На території Сергіївської сільської територіальної громади  знаходиться потужна група підприємств нафтогазового комплексу України. (ПАТ  «Укрнафта» об’єкти  НГВУ «Полтаванафтогаз»  ЦВНіГ-1 (с. Качанове); об’єкти Качанівського ГПЗ; УАС ПАТ «Укрнафта»; Об’єкти Прикарпатського УБР; Цез №3 Полтавського тампонажного управління; майновий комплекс Глинсько-Розбишівського ЛВДС. В першу чергу це великий плюс для громади, оскільки це робочі місця, але є і недоліки.    Нафтогазова галузь – це багатопрофільний механізм зі складними взаємозв’язками конструктивно-технологічних факторів і компонентів навколишнього середовища. Небезпечний вплив на довкілля виявляється на всіх стадіях освоєння нафтогазових родовищ: буріння свердловин, налагодження та експлуатація родовищ, ліквідація свердловин і обладнання по закінченні експлуатації родовищ. На всіх цих стадіях відбувається вплив на надра, ґрунтово-рослинний покрив, атмосферне повітря, поверхневі та підземні води. Як наслідок в 5 населених пунктах відсутня вода в криницях, та свердловинах, навантаження на дороги місцевого значення набагато більші ніж в інших населених пунктах, забруднене повітря та ґрунти.

Стан озеленення на території сільської ради потребує розширення та коригування. Зелені насадження досягли вікової межі і потребують негайної заміни в зв'язку із тим, що більшість із них фаутні (заражені омелою) і знаходяться в аварійному стані; загрожують безпеці людей, будівель та автотранспорту. Існуюча система полезахисних лісосмуг в повній мірі не виконує своїх функцій, вони потребують постійного догляду.

Розвиток зеленого господарства виконується переважно за рахунок створення локальних зелених зон: паркових насаджень, скверів, фруктових садів. Актуально на сьогодні: забезпечення обслуговування зелених насаджень в межах жилої забудови (прибудинкових територій житлових масивів, впродовж доріг та населених пунктів).

 

3.Основні завдання програми

Враховуючи реальний стан довкілля, який сформувався на території, основними завданнями програми  охорони навколишнього природного середовища та пріоритетними напрямками екологічної політики сільської ради є:

  • Покращення санітарно-екологічного стану водойм.
  • Покращення якості питної води.
  • Охорона і раціональне використання земель.
  • Озеленення, благоустрій населених пунктів, збереження природно-заповідного фонду.
  • Екологічна освіта і виховання.
  • Контроль за зберіганням, використанням органічних, мінеральних добрив, отрутохімікатів, нафтопродуктів.

 

  1. Очікувані результати заходів програми

Виконання Програми надасть можливість забезпечити:

  1. Реалізацію державної політики у сфері охорони навколишнього середовища: поліпшення екологічної ситуації, екологічного балансу села та навколишньої території.
  2. Досягнення покращення екологічної ситуації на території буде проводитись в двох напрямках:

а) впровадження заходів, спрямованих на зменшення прямого та опосередкованого впливу людей і господарств на природу в цілому та (або) окремі її елементи (зменшення антропогенного навантаження на природу);

б) впровадження заходів, спрямованих на підвищення екологічного рівня території.

Впровадження заходів Програми дозволить досягти наступних результатів:

- покращення стану зелених насаджень на території  Сергіївської ТГ за рахунок знесення аварійних, фаутних дерев та сухостою, пухонесучих тополь, розширення паркових зон, боротьба з бур’янами та амброзією, озеленення вулиць на території населених пунктів сільської ради;

- сформувати відповідального ставлення громадян до збереження навколишнього середовища.

 

  1. Джерела фінансування заходів Програми

Фінансування Програми здійснюється відповідно до законодавства України за рахунок коштів бюджету ТГ та інших джерел, не заборонених чинним законодавством

  1. Контроль за виконанням Програми

Контроль за виконанням Програми здійснює Виконавчим комітетом Сергіївської сільської ради,  КП «Сергіївське», СКП «Добробут».

 

П А С П О Р Т

Програми охорони та раціонального використання природних ресурсів на 2022 рік

1

Ініціатори розроблення Програми

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

2

Підстава для прийняття Програми

22 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на виконання вимог Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» 

3

Розробники Програми

відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

4

Співрозробники Програми

-

5

Відповідальний виконавець

Виконавчий комітетом Сергіївської сільської ради

6

Учасники Програми

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради, КП «Сергіївське», СКП «Добробут»

7

Термін реалізації

2021 рік

8

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми (для комплексних програм)

-

9

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

 20,000 грн.

10

Коштів бюджету ТГ

20,000 грн.

11

Коштів інших джерел

-

 

Заходи Програми охорони  та раціонального використання  природних ресурсів   на 2022 рік

п/п

Зміст заходів

Термін

виконання

Сума витрат тис. грн.

Джерела фінансування

Місцевий бюджет

Обласний бюджет

3.

Придбання саджанців

2022

20,000

20,000

-

    

Секретар сільської ради                                                         Надія ІЛЛЯШЕНКО

Карта захисних споруд полтавської області

вгору