с. Сергіївка 2022 рік
Паспорт
Програми підтримки самозабезпечення Сергіївської сільської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки «Сади Перемоги»
1. Назва Програми |
Програма підтримки самозабезпечення Сергіївської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки «Сади Перемоги» |
2. Ініціатор розроблення Програми |
Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради Миргородського району Полтавської області |
3. Розробник Програми |
Відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради |
4. Головний виконавець Програми |
Спеціаліст І категорії відділу економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Батура Яна Дмитрівна |
5. Співвиконавці Програми |
СОК «Ягоди Сергіївки» |
6. Термін реалізації Програми |
2022 – 2024 (3 роки) |
7. Обсяги фінансування Програми (тис. грн): |
Всього 750,000 тис. грн, в тому числі за роками: 2023 р. 350,000 тис. грн, 2024 р. 400,000 тис. грн. |
8. Очікуваний результат: |
Реалізація Програми сприятиме вирощенню достатньої кількості необхідного врожаю с/г культур, забезпеченню продовольчої безпеки жителів Сергіївської сільської територіальної громади, запобіганню нестачі харчових продуктів у період війни та повоєнний період
|
І. Загальні положення
Програма підтримки самозабезпечення харчовими продуктами на 2022 – 2024 роки “Сади Перемоги” розроблена у відповідності до Законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про правовий режим воєнного стану”, Бюджетного кодексу України, інших нормативно-правових актів та спрямована на забезпечення продовольчої безпеки територіальної громади в умовах російсько-української війни.
П. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
В умовах російсько-української війни однією з основних проблем Сергіївської сільської територіальної громади (як і більшості громад в Україні) в 2022 році та наступних роках буде відсутність достатньої кількості харчових продуктів для жителів громади. Це пов`язано, насамперед із такими факторами, як: ведення бойових дій на значній площі територій, де вирощувалась велика кількість продукції рослинництва, руйнування продовольчих складів, нищення ферм і птахофабрик; руйнування поставок харчових продуктів як всередині України так і з-за кордону. За оцінками експертів в 2022 році Україна може недоотримати 30-70% середньорічного врожаю більшості найважливіших с/г культур, що може спричинити значну нестачу продовольства, зокрема третина українців може мати проблеми в отриманні достатньої кількості харчових продуктів в міських, сільських та селищних громадах.
Аналіз ситуації в Сергіївській громаді засвідчив, що станом на вересень 2022 року в громаді:
Назва продукту |
Од. виміру |
Норма споживання |
Потреба громади на рік
|
1 |
2 |
3 |
4 |
М`ясо |
кг |
53,8 |
161615,2 |
Молоко і молокопродукти |
кг |
201,9 |
606507,6 |
Яйця |
шт. |
278 |
835112 |
Хлібобулочні вироби, макарони, крупи) |
кг |
96,6 |
290186 |
Овочі різні у тому числі: |
кг |
164 |
492656 |
Картопля |
кг |
123 |
369492 |
Цибуля на ріпку |
кг |
11,6 |
34847 |
Цибуля зелена |
кг |
2,4 |
7209,6 |
Капуста білоголова |
кг |
29 |
87116 |
Капуста цвітна |
кг |
4,2 |
12616,8 |
Морква |
кг |
9 |
27036 |
Помідори |
кг |
39 |
117156 |
Огірок |
кг |
10 |
30040 |
Буряк столовий |
кг |
10 |
30040 |
Часник |
кг |
0,8 |
2403 |
Кабачки і патисони |
кг |
3,2 |
9613 |
Редиска і редька |
кг |
3,6 |
10814,4 |
Перець |
кг |
2,8 |
8411,2 |
Баклажан |
кг |
2,8 |
8411,2 |
Фрукти, ягоди |
кг |
56,5 |
169726 |
Цукор |
кг |
27,8 |
83511,2 |
Олія |
кг |
12,3 |
36949 |
Виходячи із рекомендованих (та фактичних за 2020 рік) норм споживання, для повноцінного забезпечення жителів громади та ВПО загальною чисельністю 3004 осіб на 2022-2023 рік щорічно потрібно приблизно такий обсяг харчових продуктів
Із такого переліку та обсягів харчових продуктів, що потрібні для забезпечення повноцінного харчування жителів громади, частина продуктів вироблялась в межах самої громади індивідуальними домогосподарствами та підприємцями, частина покривалась за рахунок поставок ззовні через мережу торгових закладів.
Орієнтовно, покриття загальних потреб жителів громади у харчових продуктах через мережу роздрібної та оптової торгівлі (обсяги реалізованої продукції включаючи продовольчі ринки) за основними категоріями харчових продуктів в 2021 році складало: м`ясо – 146981,6 кг, молоко і молокопродукти – 551590,8 кг, яйця – 759496 шт., хліб та хлібобулочні вироби – 87970 кг, макарони – 87970,4 кг, крупи – 87900 кг, картопля – 336036 кг, цибуля – 31691,2 кг, цибуля зелена – 6556,8 кг, капуста білоголова – 79228 кг, капуста цвітна – 11474 кг, морква – 24588 кг, помідори – 106548 кг, огірок – 27320 кг, буряк столовий – 27320 кг, часник – 2185,6 кг, кабачки і патисони – 8742,4 кг, редиска і редька – 9835,2 кг, перець – 7649,6 кг, баклажани – 7649,6 кг, фрукти, ягоди – 154358 кг, риба – 92888 кг, цукор – 75949,6 кг, олія – 33603,6 кг.
У разі збереження в 2022 році обсягів продажу в мережі роздрібної та оптової торгівлі (включаючи продовольчі ринки) громади або поза її межами для забезпечення потреб жителів Сергіївської територіальної громади в харчових продуктах відповідно до норм споживання потрібно виробити власними силами (або придбати) щонайменше таку кількість харчових продуктів за видами: м`ясо – 14633,6 кг, молоко і молокопродукти – 54916,8 кг, яйця – 75616 шт., хліб та хлібобулочні вироби – 26346 кг, макарони – 26346 кг, крупи – 26346 кг, картопля – 33456 кг, цибуля – 3156 кг, цибуля зелена – 652,2 кг, капуста білоголова – 7888 кг, капуста цвітна – 1142,8 кг, морква – 2448 кг, помідори – 10608 кг, огірок – 2720 кг, буряк столовий – 2720 кг, часник – 218 кг, кабачки і патисони – 870,6 кг, редиска і редька – 979,2 кг, перець – 761,6 кг, баклажани – 761,6 кг, фрукти, ягоди – 15368 кг, риба – 9248 кг, цукор – 7561,6 кг, олія – 3345,7 кг.
Враховуючи умови, що склалися, основними проблемами щодо забезпечення продовольством жителів громади та створення продовольчого фонду для реалізації продовольчої продукції за її межі є:
Створення Програми підтримки самозабезпечення харчовими продуктами “Сади Перемоги” на 2022 – 2024 роки” зумовлено необхідністю мінімізувати існуючі загрози посилення продовольчої кризи в умовах війни та післявоєнної відбудови. Виникає нагальна потреба у скоординованій співпраці, злагодженій роботі влади, підприємств, фермерів та домогосподарств і громадських організацій задля виконання комплексу весняних польових робіт в умовах ресурсного обмеження, вирощення, збору, зберігання, переробки урожаю. Це є наша ділянка справжнього фронту городніх військ України. Ми створимо власні Сади Перемоги!
Ш. Обґрунтування шляхів та засобів розв’язання проблеми
Розв’язання наявних проблем забезпечення продовольством жителів громади можливо із застосуванням принаймні 3-х шляхів.
Перший – збереження існуючої ситуації («status quo»), коли на практиці в основному будуть збережені підходи, які були нормою для мирного періоду та відсутності жодних перебоїв з постачанням необхідної продукції для задоволення потреб різних категорій споживачів. В той же час з урахуванням обмежених ресурсів, існуючих проблем та викликів щодо продовольчої безпеки в умовах війни та повоєнний період, які стоять перед територіальною громадою та країною в цілому, цей варіант не можна вважати прийнятним. Він не враховує наявні потреби та ситуацію із постачанням продуктів харчування в умовах руйнування інфраструктури (в т.ч. агровиробництва, складських приміщень, тощо) міст, сіл та селищ, окупації території, забруднення та мінування с/г земель, масової міграції та внутрішнього переміщення населення.
Другий варіант передбачає активізацію роботи з окремими категоріями громадян і місцевого підприємництва, здійснення точкових кроків, спрямованих на збільшення виробництва окремих видів продуктів харчування на окремих територіях, наприклад, найбільш безпечних з точки зору ведення воєнних дій.. Зазначений варіант може забезпечити досягнення певних результатів, наприклад, активізувати місцевих фермерів та окремі домогосподарства, зменшити кількість необроблюваних ділянок, використати більші площі для посівів і насаджень с/г культур, зібрати кращий врожай та повернути частину для потреб ЗСУ. Однак, такий підхід дасть можливість лише частково та ситуативно вирішити окремі проблеми, що виникли та виникатимуть внаслідок війни проти України, дозволить отримати лише частковий результат.
Третій варіант пропонує застосувати системний підхід та залучити максимальну кількість населення громади для вирощування усіх необхідних видів продуктів харчування, що дозволить найбільш повно забезпечити нормативні потреби у продуктах харчування домогосподарств, ВПО, соціальних комунальних закладів (харчування у садочку, школі та ін.), а у разі надлишку харчових продуктів надати допомогу у забезпеченні продуктами харчування ЗСУ, передати чи реалізувати залишки для потреб інших територіальних громад України.
В основі цього варіанту є діяльність, яка передбачає:
У порівнянні з попередніми, третій варіант є оптимальним, оскільки дозволить комплексно підійти до вирішення наявної проблеми, забезпечить ефективне використання потенціалу територіальної громади, дозволить забезпечити власні потреби в продуктах харчування, дасть змогу надати важливу підтримку у продовольчому забезпеченні ЗСУ, а також інших громад.
Одним з найважливіших питань, яке має бути вирішено, зокрема, є: максимально можливе самозабезпечення громади основними харчовими продуктами, які можуть і мають бути вирощеними у громаді, вироблення цих продуктів в обсягах, яких би вистачило і жителям громади (включаючи ВПО). Реалізація цього варіанту сприятиме створенню певного місцевого продовольчого резерву та забезпеченню продовольством Збройних Сил України та постачання харчових продуктів в інші громади.
Кожне селянське домогосподарство, кожна сім’я внутрішньо переміщених осіб, яка переселилась у село, кожна міська сім’я, яка має дачу чи город, кожен клаптик комунальної землі Сергіївської територіальної громади, а також землі фермерів та агровиробників мають бути залучені до процесу самозабезпечення харчовими продуктами.
ІV. Мета Програми
Мета Програми – забезпечити кожне домогосподарство територіальної громади достатньою кількість харчових продуктів в 2022-2024 роках
Основними завданнями Програми є:
Виконання Програми здійснюватиметься шляхом реалізації заходів в рамках визначених завдань.
Реалізація Програми здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету, державної підтримки (субвенцій, дотацій за можливості), а також безповоротної фінансової і матеріальної допомоги, благодійних внесків, коштів фізичних і юридичних осіб, інших джерел не заборонених законодавством.
VII. Очікувані результати
Реалізація Програми сприятиме вирощенню достатньої кількості необхідного врожаю с/г культур, забезпеченню продовольчої безпеки жителів Сергіївської сільської територіальної громади, запобіганню нестачі харчових продуктів у період війни та повоєнний період, Показники результативності реалізації Програми наведені в Додатку 2.
VIII. Організація управління та контролю за ходом виконання Програми, визначення її ефективності
Питання комплексу заходів щодо продовольчої безпеки жителів Сергіївської територіальної громади належать до компетенції голови та його заступників, профільних структурних підрозділів (управління/відділ економіки, сільського господарства).
Враховуючи важливість даного питання в особливих умовах воєнного стану на теперішньому етапі, необхідності повноцінної мобілізації земельних, матеріальних і людських ресурсів буде створено робочу групу. ЇЇ основна функція – проведення якісного аналізу потреб та можливостей, взаємодія з домогосподарствами, організація інформаційно-просвітницьких та дорадчо-консультаційних заходів для забезпечення весняно-польових робіт, збору, збереження та переробки вирощеного врожаю. Важливою є співпраця з комунальними установами/підприємствами, місцевими фермерами та підприємцями.
На керівництво територіальної громади покладається функція координації реалізації цієї Програми, взаємодія з центральною владою, обласною і районною військовими адміністраціями, зарубіжними партнерами та громадами-побратимами за кордоном і в Україні, а також систематичне інформування та звітування перед громадою і партнерами про хід її реалізації.
Визначення ефективності здійснюватиметься на основі отриманих результатів з урахуванням організаційних, матеріальних, фінансових та інших витрат та рівня досягнення запланованого.
Заходи, обсяги та джерела фінансування
Програми «Самозабезпечення харчовими продуктами “Сади Перемоги” на 2022 – 2024 роки”
№ з/п |
Найменування заходу |
Виконавець |
Термін виконання |
Орієнтовні обсяги фінансування (тис. грн.) |
||||||
Роки |
Всього |
джерела фінансування |
||||||||
державний бюджет |
обласний бюджет |
бюджет ТГ |
інші джерела |
|||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|
Завдання 1. Скоординована робота громади для самозабезпечення харчовими продуктами |
||||||||||
Захід 1.1. |
Громада має необхідну систему управління для організації самозабезпечення харчовими продуктами |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
квітень-травень |
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
|||||
2023 |
|
|
|
|
|
|||||
2024 |
|
|
|
|
|
|||||
1.1.1. |
Створено робочу групу з впровадження Програми «Сади перемоги» |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
квітень |
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
|||||
2023 |
|
|
|
|
|
|||||
2024 |
|
|
|
|
|
|||||
1.1.2 |
Забезпечено проведення засідань робочої групи з питань планування, координації роботи, обліку, звітування та вирішення інших поточних питань впровадження Програми «Сади перемоги» |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
щорічно |
2022- 2024 |
|
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
|||||
2023 |
|
|
|
|
|
|||||
2024 |
|
|
|
|
|
|||||
Захід 1.2. |
Належна координація впровадження Програми «Сади перемоги» на місцях |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
постійно |
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
|||||
2023 |
|
|
|
|
|
|||||
2024 |
|
|
|
|
|
|||||
1.2.1. |
Старости здійснюють координацію впровадження Програми «Сади перемоги» у старостатах (наприклад, залучення техніки для оранки тим, хто не в змозі, формування мінімально необхідного обладнання тощо) |
Старости Сергіївської сільської ради |
щорічно |
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
|||||
2023 |
|
|
|
|
|
|||||
2024 |
|
|
|
|
|
1.2.2. |
Залучено комунальні установи (зокрема, школи, коледжі, заклади профтехосвіти) та комунальні підприємтсва (лікарні, підприємства ЖКГ тощо) до впровадження Програми «Сади перемоги» |
КП «Сергіївське» |
щорічно |
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
Завдання 2. Самозабезпечення громади здійснюється на основі реальних даних щодо потреб домогосподарств |
|||||||||
Захід 2.1. |
Громада має достовірну інформацію про потреби домогосподарств в харчових продуктах |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
щорічно |
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
2.1.1. |
Проведено оцінку реальної кількості жителів у громаді (постійних, ТПО та тих, хто приїхав до батьків/родичів у громаду з інших місць) |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
квітень 2022 |
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
2.1.2. |
Проведено опитування (анкетування) щодо потреб домогосподарств у харчових продуктах |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
квітень 2022 |
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
Захід 2.2. |
Громада має достовірну інформацію про наявний земельний фонд громади для реалізації Програми «Сади перемоги» |
Відділ земельних відносин |
щорічно
|
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
2.2.1. |
Проведено облік та фіксацію земельних ділянок, у т.ч. комунальних, що використовуються чи можуть бути використаними для розширення виробництва харчових продуктів |
Відділ земельних відносин |
квітень 2022
|
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
2.2.2. |
Розроблено та прийнято необхідну нормативно-правову базу з земельних питань для збільшення площ весняно-польових робіт (включаючи комунальні землі та приватні землі домогосподарств – за погодженням з власниками земельних ділянок) |
Відділ земельних відносин |
квітень 2022
|
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
Захід 2.3.. |
Наявна інформація про потреби домогосподарств, які долучаються до впровадження програми «Сади перемоги» |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
Щорічно березень-травень |
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
2.3.1. |
Визначено домогосподарства, які потребують підтримки в рамках програми «Сади перемоги» |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
квітень 2022
|
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
2.3.2. |
Визначено потреби домогосподарств, які потребують допомоги у насінні, техніці, інвентарі, обладнанні, добривах, кормах для виробництва, переробки, зберігання та реалізації харчової продукції для збільшення обсягів вирощування сільськогосподарської продукції |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
квітень- травень 2022
|
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
Завдання 3. Домогосподарства вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні та формування місцевого продовольчого резерву, а також реалізації надлишків |
|||||||||
Захід 3.1. |
Домогосподарства мають необхідну інформацію щодо вирощування харчових продуктів |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
Щорічно лютий – листопад |
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
3.1.1. |
Проведено інформаційно-комунікаційні роботи: інформування, донесення інформації через різні канали комунікації, соціальні мережі, збори громадян (сходи селян), церкву, розповсюдження наочних матеріалів |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
постійно |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
3.1.2. |
Забезпечено систематичне інформування та звітування про хід реалізації Програми (збори громади, сходи селян), відзначення та заохочення домогосподарств, ТПО, підприємців, фермерів, дорадників, вчителів, учнів |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
щомісяця |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
3.1.3. |
Поширено досвід, кращі практики (публікації на веб-сайті, у соціальних мережах, створення аматорських відео, використання інших каналів комунікації). |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
постійно |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
3.1.4. |
Організовано дорадницько-консультаційну підтримку (залучено фахівців, кращих господарів громади, донесено необхідну агротехнічну інформацію, надано практичні корисні поради на місцях (демонстрацій господарства)) |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
квітень-жовтень 2022 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
Захід 3.2. |
Домогосподарства мають необхідні матеріали, техніку та обладнання для вирощування харчової продукції |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
щорічно лютий – жовтень
|
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
350,000 |
||||
2024 |
|
|
|
|
200,000 |
3.2.1. |
Забезпечено паливно-мастильними матеріалами, посівним/посадковим матеріалом та інвентарем відповідно до потреб домогосподарств: - паливно-мастильні матеріали - насіння - міндобрива - засоби захисту рослин, вапно - молодняк та корми і добавки - інвентар - інше |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
квітень – вересень 2022 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
250,000 |
||||
2024 |
|
|
|
|
100,000 |
||||
3.2.2. |
Придбано необхідне обладнання та техніку для вирощення с/г продукції (наприклад мотоблок, плуг, культиватор та інші насадки, причіп, набір городніх та садових інструментів тощо) |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
квітень – вересень 2022 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
100,000 |
||||
2024 |
|
|
|
|
100,000 |
||||
3.2.3. |
Налагоджено (звернення, листи про підтримку) взаємодію із місцевими і зарубіжними партнерами (громадами, містами-побратимами, проектами МТД) для отримання необхідних матеріальних ресурсів, техніки, обладнання, посівного матеріалу, консультаційних послуг. |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
квітень – листопад 2022 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
Захід 3.3. |
Громада має необхідні продовольчі резерви для забезпечення харчовими продуктами домогосподарств та тих, хто їх потребує (ЗСУ, ТПО, інші громади) |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
щорічно червень – грудень 2022
|
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
200,000 |
||||
3.3.1. |
Підготовлено приміщення для переробки, зберігання харчових продуктів |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
червень – серпень 2022 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
3.3.2. |
Закуплено та встановлено необхідні матеріали, обладнання та устаткування для переробки і зберігання |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
червень – листопад 2022 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
200,000 |
||||
3.3.3. |
Ініційовано заготівельно-збутову діяльність, взаємодію з іншими територіальними громадами щодо збереження та збуту с/г продукції |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
травень – серпень 2022 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
3.3.4. |
Розроблено місцеву нормативну базу для використання місцевого резервного фонду харчових продуктів, насіння, створено набори для благодійної допомоги та потреб ЗСУ |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
червень – вересень 2022 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
3.3.5. |
Сформовано місцевий резервний фонд харчових продуктів, насіння, створено набори для благодійної допомоги та потреб ЗСУ |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
вересень- грудень 2022 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
3.3.6. |
Розподіл сформованого місцевого резервного фонду харчових продуктів на потреби громади та ЗСУ
|
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
вересень – грудень 2022 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
Завдання 4. Домогосподарства трансформуються в місцеві підприємницькі ініціативи в агросфері |
|||||||||
Захід 4.1. |
Домогосподарства мають необхідну інформацію та навички для ведення підприємницької діяльності в агросфері |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
2022-2024 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
4.1.1. |
Посилено спроможність домогосподарств та малого бізнесу щодо виробництва, переробки, зберігання та реалізації харчової продукції |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
протягом року |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
4.1.2. |
Посилено спроможність домогосподарств щодо с/г кооперації як можливості додаткового заробітку та збільшення надходжень до бюджету |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
протягом року |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
Захід 4.2. |
Домогосподарства отримують підтримку для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
2022 – 2024 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
4.2.1. |
Підвищено спроможність домогосподарств із залучення коштів з різних джерел для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері |
Відділ економічного розвитку та інвестицій |
2022 – 2024 |
2022-2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
|
||||
2024 |
|
|
|
|
|
||||
|
ВСЬОГО |
|
|
2022- 2024 в т.ч. |
|
|
|
|
|
2022 |
|
|
|
|
|
||||
2023 |
|
|
|
|
350,000 |
||||
2024 |
|
|
|
|
400,000 |
Додаток 1
Таблиця для розрахунку рекомендованого обсягу виробництва (придбання)
необхідної кількості харчових продуктів відповідно до потреби жителів громади
Назва продукту |
Одиниця виміру |
Розрахункова
|
Обсяг реалізованих харчових продуктів закладами торгівлі в 2021 році |
Рівень покриття потреби через придбання продовольства в мережі торгівлі в 2021році (оцінка)
|
Рекомендований обсяг харчових продуктів власного виробництва на 2022 рік , (оцінка)
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
М`ясо |
кг |
161615,2 |
146981,6 |
90,9 |
14633,6 |
Молоко і молокопродукти |
кг |
606507,6 |
551590,8 |
90,9 |
54916,8 |
Яйця |
шт. |
835112 |
759496 |
90,0 |
75616 |
Хлібобулочні вироби, макарони, крупи |
кг |
290186 |
263911,2 |
90,9 |
26274,8 |
Овочі різні у тому числі: |
кг |
492656 |
448048 |
90,9 |
44608 |
картопля |
кг |
369492 |
336036 |
90,9 |
33456 |
цибуля на ріпку |
кг |
34847 |
31691,2 |
90,9 |
3155,8 |
цибуля зелена |
кг |
7209,6 |
6556,8 |
90,9 |
652,8 |
капуста білоголова |
кг |
87116 |
79228 |
90,9 |
7888 |
капуста цвітна |
кг |
12616,8 |
11474,4 |
90,9 |
1142,4 |
морква |
кг |
27036 |
24588 |
90,9 |
2448 |
помідори |
кг |
117156 |
106548 |
90,9 |
10608 |
огірок |
кг |
30040 |
27320 |
90,9 |
2720 |
буряк столовий |
кг |
30040 |
27320 |
90,9 |
2720 |
часник |
кг |
2403 |
2185,6 |
90,9 |
217,4 |
кабачки і патисони |
кг |
9613 |
8742,4 |
90,9 |
870,6 |
редиска і редька |
кг |
10814,4 |
9835,2 |
90,9 |
979,2 |
перець |
кг |
8411,2 |
7649,6 |
90,9 |
761,6 |
баклажан |
кг |
8411,2 |
7649,6 |
90,9 |
761,6 |
Фрукти, ягоди |
кг |
169726 |
154358 |
90,9 |
15368 |
Риба |
кг |
102136 |
92888 |
90,9 |
9248 |
Цукор |
кг |
83511,2 |
75949,6 |
90,9 |
7561,6 |
Олія |
кг |
36949 |
33579 |
90,9 |
3370 |
Додаток 2
РЕЗУЛЬТАТИВНІ ПОКАЗНИКИ ПРОГРАМИ
МЕТА /ЗАВДАННЯ/ЗАХОДИ |
ПОКАЗНИКИ |
|
Кожне домогосподарство територіальної громади має достатню кількість харчових продуктів в 2022-2024 роках |
частка домогосподарств територіальної громади, які мають достатню кількість харчових продуктів в 2022-2024 роках (за роками), % |
|
частка домогосподарств, які повністю задовольняють свої потреби в харчових продуктах шляхом самозабезпечення в 2022-2024 роках (за роками), % |
||
кількість домогосподарств, які повністю задовольняють свої потреби в харчових продуктах шляхом самозабезпечення в 2022-2024 роках (за роками, за розподілом домогосподарств залежно від віку та статі особи, яка очолює домогосподарство (голови домогосподарства), за наявністю в домогосподарстві соціально вразливих категорій), % |
||
рівень виконання Програми «Сади перемоги», % |
||
1. Скоординована робота громади для самозабезпечення харчовими продуктами |
% звернень домогосподарств, які вчасно задоволені місцевим ресурсом (зокрема ВПО) |
|
% залучених комунальних установ (зокрема, школи, коледжі, заклади профтехосвіти) та комунальних підприємств (лікарні, підприємства ЖКГ тощо) до впровадження Програми «Сади перемоги» (за типами установ і підприємств) (за типом залучення: інформаційна робота, вирощування продуктів харчування тощо) |
||
частка земель комунальних підприємств, які залучені в Програму |
||
1.1.Громада має необхідну систему управління для організації самозабезпечення харчовими продуктами |
обсяг потреби домогосподарств в харчових продуктах |
|
рівень самозабезпечення потреб громади відповідно до зібраних даних |
||
частка домогосподарств, чиї потреби в харчових продуктах визначено |
||
1.2. Належна координація впровадження Програми «Сади перемоги» на місцях |
частка старостатів, залучених до реалізації програми, % |
|
|
кількість комунальних установ/підприємств, які долучені до реалізації програми, од. (за типами установ і підприємств) |
|
площа земельних ділянок комунальних установ/підприємств, які використовуються для вирощування/виробництва харчових продуктів |
||
2. Самозабезпечення громади здійснюється на основі реальних даних щодо потреб домогосподарств в харчових продуктах та можливостей громади щодо їх вирощення, переробки, зберігання та реалізації |
частка земель громади, охоплених інвентаризацією, % |
|
частка домогосподарств, які долучені до реалізації програми, % |
||
2.1. Громада має достовірну інформацію про потреби домогосподарств в харчових продуктах |
частка залучених до впровадження Програми домогосподарств, чиї потреби визначені, % |
|
кількість домогосподарств, які долучені до реалізації програми, од. |
||
частка домогосподарств, які вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні, % |
||
2.3. Наявна інформація про потреби домогосподарств, які долучаються до впровадження програми «Сади перемоги»
|
частка домогосподарств, які долучились до створення продовольчого резервного фонду |
|
% домогосподарств, які отримали інформаційні матеріали та консультації |
||
частка домогосподарств, які повністю забезпечені необхідними матеріалами, технікою та обладнанням для вирощування харчової продукції |
||
3. Домогосподарства вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні та формування місцевого резервного фонду |
обсяг продовольчого резервного фонду громади (за видами продуктів) |
|
кількість домогосподарств, які перетворились в місцеву підприємницьку ініціативу |
||
3.1. Домогосподарства мають необхідну інформацію щодо вирощування харчових продуктів
|
% домогосподарств, які отримали інформаційні матеріали та консультації (тренінги тощо) |
|
% домогосподарств, які успішно пройшли навчання щодо вирощування харчових продуктів |
||
3.2. Домогосподарства мають необхідні матеріали, техніку та обладнання для вирощування харчової продукції
|
% домогосподарств, які отримали необхідні матеріали, техніку та обладнання для вирощування харчової продукції (за видами техніки, за видами діяльності) |
|
розмір підтримки, яку отримали домогосподарства для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері (за видами підтримки, за видами діяльності) |
||
3.3. Громада має необхідні продовольчі резерви для забезпечення харчовими продуктами домогосподарств та тих, хто їх потребує (ЗСУ, ВПО, інші громади) |
Обсяг місцевого продовольчого резерву (за видами харчових продуктів), кг |
|
3.4. Громади взаємодіють між собою та кооперуються для здійснення заготівельно-збутової діяльності, збереження та збуту с/г продукції |
% домогосподарств, які реалізували залишки с/г продукції через заготівельно-збутову діяльність |
|
4. Домогосподарства трансформуються в місцеві підприємницькі ініціативи в агросфері |
Частка домогосподарств, які започаткували або розвили підприємницьку діяльність за результатами реалізації Програми, % |
|
4.1. Домогосподарства мають необхідну інформацію та навички для ведення підприємницької діяльності в агросфері |
% домогосподарств, які отримали інформаційні матеріали та консультації (тренінги тощо) |
|
% домогосподарств, які успішно пройшли навчання для ведення підприємницької діяльності в агросфері |