Menu

с. Сергіївка 2022 рік

Паспорт

Програми підтримки самозабезпечення Сергіївської сільської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки «Сади Перемоги»

1. Назва Програми

Програма підтримки самозабезпечення Сергіївської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки «Сади Перемоги»

2. Ініціатор розроблення Програми

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради Миргородського району  Полтавської області

3. Розробник Програми

Відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

4. Головний виконавець Програми

Спеціаліст І категорії відділу економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Батура Яна Дмитрівна

5. Співвиконавці Програми

СОК «Ягоди Сергіївки»

6. Термін реалізації Програми

2022 – 2024 (3 роки)

7. Обсяги фінансування Програми (тис. грн):

Всього 750,000 тис. грн, в тому числі за роками: 2023 р. 350,000 тис. грн, 2024 р. 400,000 тис. грн.

8. Очікуваний результат:

Реалізація Програми сприятиме вирощенню достатньої кількості необхідного врожаю с/г культур, забезпеченню продовольчої безпеки жителів Сергіївської сільської територіальної громади, запобіганню нестачі харчових продуктів у період війни та повоєнний період

 

І.  Загальні положення

      Програма підтримки самозабезпечення харчовими продуктами на 2022 – 2024 роки “Сади Перемоги” розроблена у відповідності до  Законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про правовий режим воєнного стану”, Бюджетного кодексу України, інших нормативно-правових актів та спрямована на забезпечення продовольчої безпеки територіальної громади в умовах російсько-української війни.

 

П. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована  Програма  

       В умовах російсько-української війни однією з основних проблем Сергіївської сільської територіальної громади  (як і більшості громад в Україні)  в 2022 році та наступних роках буде відсутність достатньої кількості харчових продуктів для жителів громади. Це пов`язано, насамперед із такими факторами, як: ведення бойових дій на значній площі територій, де вирощувалась велика кількість продукції рослинництва, руйнування продовольчих складів, нищення ферм і птахофабрик; руйнування поставок харчових продуктів як всередині України так і з-за кордону. За оцінками експертів в 2022 році Україна може недоотримати 30-70% середньорічного врожаю більшості найважливіших с/г культур, що може спричинити значну нестачу продовольства, зокрема третина українців може мати проблеми в отриманні достатньої кількості харчових продуктів в міських, сільських та селищних громадах.

        Аналіз ситуації в Сергіївській громаді засвідчив, що станом на вересень 2022 року в громаді:

  • кількість населення збільшилась/зменшилась на 272 особи та становила 3004 тис. осіб (в 2021р. – 2732 тис. осіб), в тому числі ВПО – 272 осіб (з них жінки – 121 осіб, чоловіки 69 осіб, діти (до 18 років) – 82 осіб (дівчата – 45 осіб, хлопці – 37 осіб).
  • площа земель с/г призначення не змінилася і не перебуває під окупацією
  • інфраструктура, що забезпечує потреби жителів громади у харчових продуктах складається із 9 магазинів, 3 с/г ринків, що в 2020-21 роках в основному забезпечувала/не забезпечувала потреби жителів громади. (якщо ні, то вказати, яким чином забезпечувались ці потреби), вказати, як змінилась ситуація у 2022 році.

 

Назва продукту

Од. виміру

Норма споживання
на 1 особу

Потреба громади на рік

 

1

2

3

4

М`ясо

кг

53,8

161615,2

Молоко і молокопродукти

кг

201,9

606507,6

Яйця

шт.

278

835112

Хлібобулочні вироби, макарони, крупи)

кг

96,6

290186

Овочі різні у тому числі:

кг

164

492656

Картопля

кг

123

369492

Цибуля на ріпку

кг

11,6

34847

Цибуля зелена

кг

2,4

7209,6

Капуста білоголова

кг

29

87116

Капуста цвітна

кг

4,2

12616,8

Морква

кг

9

27036

Помідори

кг

39

117156

Огірок

кг

10

30040

Буряк столовий

кг

10

30040

Часник

кг

0,8

2403

Кабачки і патисони

кг

3,2

9613

Редиска і редька

кг

3,6

10814,4

Перець

кг

2,8

8411,2

Баклажан

кг

2,8

8411,2

Фрукти, ягоди

кг

56,5

169726

Цукор

кг

27,8

83511,2

Олія

кг

12,3

36949

   Виходячи із рекомендованих (та фактичних за 2020 рік) норм споживання, для повноцінного забезпечення жителів громади та ВПО загальною чисельністю 3004 осіб на 2022-2023 рік щорічно потрібно приблизно такий обсяг харчових продуктів

        Із такого переліку та обсягів харчових продуктів, що потрібні для забезпечення повноцінного харчування жителів громади, частина продуктів вироблялась в межах самої громади індивідуальними домогосподарствами та підприємцями, частина покривалась за рахунок поставок ззовні через мережу торгових закладів.

       Орієнтовно, покриття загальних потреб жителів громади у харчових продуктах через мережу роздрібної та оптової торгівлі (обсяги реалізованої продукції включаючи продовольчі ринки) за основними категоріями харчових продуктів в 2021 році складало: м`ясо – 146981,6  кг, молоко і молокопродукти – 551590,8 кг, яйця – 759496  шт., хліб та хлібобулочні вироби – 87970  кг, макарони – 87970,4 кг, крупи –  87900 кг,  картопля – 336036 кг, цибуля – 31691,2 кг,  цибуля зелена – 6556,8 кг, капуста білоголова – 79228  кг, капуста цвітна – 11474 кг, морква – 24588 кг, помідори – 106548 кг, огірок – 27320 кг, буряк столовий – 27320 кг, часник – 2185,6 кг, кабачки і патисони – 8742,4 кг, редиска і редька – 9835,2 кг, перець – 7649,6 кг, баклажани – 7649,6 кг, фрукти, ягоди – 154358 кг, риба – 92888 кг, цукор – 75949,6 кг, олія – 33603,6 кг.

        У разі збереження в 2022 році обсягів продажу в мережі роздрібної та оптової торгівлі (включаючи продовольчі ринки) громади або поза її межами для забезпечення потреб жителів Сергіївської територіальної громади в харчових продуктах відповідно до норм споживання потрібно виробити власними силами (або придбати) щонайменше таку кількість харчових продуктів за видами: м`ясо – 14633,6 кг, молоко і молокопродукти – 54916,8 кг, яйця – 75616 шт., хліб та хлібобулочні вироби – 26346 кг, макарони – 26346 кг, крупи –  26346 кг,  картопля – 33456 кг, цибуля – 3156 кг,  цибуля зелена – 652,2 кг, капуста білоголова – 7888 кг, капуста цвітна – 1142,8 кг, морква – 2448 кг, помідори – 10608 кг, огірок – 2720 кг, буряк столовий – 2720 кг, часник – 218 кг, кабачки і патисони – 870,6 кг, редиска і редька – 979,2 кг, перець – 761,6 кг, баклажани – 761,6 кг, фрукти, ягоди – 15368 кг, риба – 9248 кг, цукор – 7561,6 кг, олія – 3345,7 кг.

       Враховуючи умови, що склалися, основними проблемами щодо забезпечення продовольством жителів громади та створення продовольчого фонду для реалізації продовольчої продукції за її межі є:

  • недостатня кількість основних харчових продуктів, що виробляються у громаді для мінімізації ризиків їх постачання у громаду у воєнний та повоєнний період, зокрема за видами: овочі такі як: помідори, перець, баклажани, редька, редиска, капуста, огірки;
  • недостатня обізнаність та психологічна неготовність більшості населення щодо самозабезпечення харчовими продуктами, сподівання на гарантоване постачання у торгівельних мережах;
  • не використання усіх земельних ресурсів, які можуть бути використаними для вирощування необхідних продуктів;
  • використання індивідуальними домогосподарствами маловрожайних та схильних до хвороб сортів овочів, зокрема картоплі.
  • відсутність оснащених теплиць для вирощування розсади овочевих культур;
  • брак відповідної с/г техніки та паливно-мастильних матеріалів (ПММ), зокрема дизельного пального , для обробітку земель комунальної власності;
  • відсутність традицій та  обладнання для переробки/збереження готової продукції комунальними підприємствами та індивідуальними домогосподарствами;
  • відсутність практичного досвіду та спроможності у сфері реалізації надлишків с/г продукції, невпорядкованість заготівельно-збутової діяльності;

Створення Програми підтримки самозабезпечення харчовими продуктами “Сади Перемоги” на 2022 – 2024 роки” зумовлено необхідністю мінімізувати існуючі загрози посилення продовольчої кризи в умовах війни та післявоєнної відбудови. Виникає нагальна потреба у скоординованій співпраці, злагодженій роботі влади, підприємств, фермерів та домогосподарств і громадських організацій задля виконання комплексу весняних польових робіт в умовах ресурсного обмеження, вирощення, збору, зберігання, переробки урожаю. Це є наша ділянка  справжнього фронту городніх військ України. Ми створимо власні Сади Перемоги!

 

Ш. Обґрунтування шляхів та засобів розв’язання проблеми

       Розв’язання наявних проблем забезпечення продовольством жителів громади можливо із застосуванням принаймні 3-х шляхів.

       Перший – збереження існуючої ситуації («status quo»), коли на практиці в основному будуть збережені підходи, які були нормою для мирного періоду та відсутності жодних перебоїв з постачанням необхідної продукції для задоволення потреб різних категорій споживачів. В той же час з урахуванням обмежених ресурсів, існуючих проблем та викликів щодо продовольчої безпеки в умовах війни та повоєнний період, які стоять перед територіальною громадою та країною в цілому, цей варіант не можна вважати прийнятним. Він не враховує наявні потреби та ситуацію із постачанням продуктів харчування в умовах руйнування інфраструктури (в т.ч. агровиробництва, складських приміщень, тощо) міст, сіл та селищ, окупації території, забруднення та мінування с/г земель, масової міграції та внутрішнього переміщення населення.

       Другий варіант передбачає активізацію роботи з окремими категоріями громадян і місцевого підприємництва, здійснення точкових кроків, спрямованих на збільшення виробництва окремих видів продуктів харчування на окремих територіях, наприклад, найбільш безпечних з точки зору ведення воєнних дій.. Зазначений варіант може забезпечити досягнення певних результатів, наприклад, активізувати місцевих фермерів та окремі домогосподарства, зменшити кількість необроблюваних ділянок, використати більші площі для посівів і насаджень с/г культур, зібрати кращий врожай та повернути частину для потреб ЗСУ. Однак, такий підхід дасть можливість лише частково та ситуативно вирішити окремі проблеми, що виникли та виникатимуть внаслідок війни проти України, дозволить отримати лише частковий результат.

       Третій варіант пропонує застосувати  системний підхід та залучити максимальну кількість населення громади для вирощування усіх необхідних видів продуктів харчування, що  дозволить найбільш повно забезпечити нормативні потреби у продуктах харчування домогосподарств, ВПО, соціальних комунальних закладів (харчування у садочку, школі та ін.), а у разі надлишку харчових продуктів надати допомогу у забезпеченні продуктами харчування ЗСУ, передати чи реалізувати залишки для потреб інших територіальних громад України.  

        В основі цього варіанту є діяльність, яка передбачає:

  • проведення масштабної інформаційно-просвітницької кампанії;
  • оцінку потреб жителів громади у продуктах харчування;
  • інвентаризацію ресурсів та можливостей забезпечити вирощення, збір, переробку та зберігання на території громади продуктів харчування ;
  • покращення координації та чіткого планування проведення польових робіт; активізацію всієї територіальної громади, включаючи залучення ВПО;
  • придбання необхідних матеріалів, техніки, інвентаря, обладнання для вирощування, збереження та переробки виробленої  продукції;
  • розроблення механізму розподілу та використання матеріалів, техніки, інвентаря, обладнання для вирощування, збереження та переробки виробленої  продовольчої продукції;
  • консультаційну підтримку населення з питань переробки, збереження, реалізації.

 

       У порівнянні з попередніми, третій варіант є оптимальним, оскільки дозволить комплексно підійти до вирішення наявної проблеми, забезпечить ефективне використання потенціалу територіальної громади, дозволить забезпечити власні потреби в продуктах харчування, дасть змогу надати важливу підтримку у продовольчому забезпеченні ЗСУ, а також інших громад.

        Одним з найважливіших питань, яке має бути вирішено, зокрема, є: максимально можливе самозабезпечення громади основними харчовими продуктами, які можуть і мають бути вирощеними у громаді, вироблення цих продуктів в обсягах, яких би вистачило і жителям громади (включаючи ВПО). Реалізація цього варіанту сприятиме створенню певного місцевого продовольчого резерву та забезпеченню продовольством  Збройних Сил України та постачання харчових продуктів в інші громади.

        Кожне селянське домогосподарство, кожна сім’я внутрішньо переміщених осіб, яка переселилась у село, кожна міська сім’я, яка має дачу чи город, кожен клаптик  комунальної землі Сергіївської територіальної громади, а також землі фермерів та агровиробників мають бути залучені до процесу самозабезпечення харчовими продуктами.

 

ІV. Мета Програми

       Мета Програми – забезпечити кожне домогосподарство територіальної громади достатньою кількість харчових продуктів в 2022-2024 роках

 

  1. Завдання Програми

       Основними завданнями Програми є:

  1. Скоординована робота громади для самозабезпечення харчовими продуктами.
  2. Самозабезпечення громади здійснюється на основі реальних даних щодо потреб домогосподарств в харчових продуктах та можливостей домогосподарств та громади щодо їх вирощення, переробки та зберігання.
  3. Домогосподарства вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні та формування місцевого продовольчого резерву, а також реалізації надлишків.
  4. Домогосподарства трансформуються в місцеві підприємницькі ініціативи в агросфері.

      Виконання Програми здійснюватиметься шляхом реалізації заходів в рамках визначених завдань.

 

  1. Обсяги та джерела фінансування

Реалізація  Програми здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету, державної підтримки (субвенцій, дотацій за можливості), а також безповоротної фінансової і матеріальної допомоги, благодійних внесків, коштів фізичних і юридичних осіб, інших джерел не заборонених законодавством.

 

VII. Очікувані результати

Реалізація Програми сприятиме вирощенню достатньої кількості необхідного врожаю с/г культур, забезпеченню продовольчої безпеки жителів Сергіївської сільської територіальної громади, запобіганню нестачі харчових продуктів у період війни та повоєнний період, Показники результативності реалізації Програми наведені в Додатку 2.

 

VIII. Організація управління та контролю за ходом виконання Програми, визначення її ефективності

Питання комплексу заходів щодо продовольчої безпеки жителів Сергіївської територіальної громади  належать до компетенції голови та його заступників, профільних структурних підрозділів (управління/відділ економіки, сільського господарства).

Враховуючи важливість даного питання в особливих умовах воєнного стану на теперішньому етапі, необхідності повноцінної мобілізації земельних, матеріальних і людських ресурсів буде створено робочу групу. ЇЇ основна функція – проведення якісного аналізу потреб та можливостей, взаємодія з домогосподарствами, організація інформаційно-просвітницьких та дорадчо-консультаційних заходів для забезпечення весняно-польових робіт, збору, збереження та переробки вирощеного врожаю. Важливою є співпраця з комунальними установами/підприємствами, місцевими фермерами та підприємцями.

На керівництво територіальної громади покладається функція координації реалізації цієї Програми, взаємодія з центральною владою, обласною і районною військовими адміністраціями, зарубіжними партнерами та громадами-побратимами за кордоном і в Україні, а також систематичне інформування та звітування перед громадою і партнерами про хід її реалізації.

Визначення ефективності здійснюватиметься на основі отриманих результатів з урахуванням організаційних, матеріальних, фінансових та інших витрат та рівня досягнення запланованого.

 

 

 

 

 

Заходи, обсяги та джерела фінансування

Програми «Самозабезпечення харчовими продуктами “Сади Перемоги” на 2022 – 2024 роки”

 

№ з/п

Найменування заходу

Виконавець

Термін виконання

Орієнтовні обсяги фінансування

(тис. грн.)

Роки

Всього

джерела фінансування

державний бюджет

обласний бюджет

 бюджет ТГ

інші джерела

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Завдання 1. Скоординована робота громади для самозабезпечення харчовими продуктами

Захід 1.1.

Громада має необхідну систему управління для організації самозабезпечення харчовими продуктами

Відділ економічного розвитку та інвестицій

квітень-травень
2022

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

1.1.1.

Створено робочу групу з впровадження Програми «Сади перемоги»

Відділ економічного розвитку та інвестицій

квітень
2022

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

1.1.2

Забезпечено проведення засідань робочої групи з питань планування, координації роботи, обліку, звітування та вирішення інших поточних питань впровадження Програми «Сади перемоги»

Відділ економічного розвитку та інвестицій

щорічно

2022-

2024
в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

Захід 1.2.

Належна координація впровадження Програми «Сади перемоги» на місцях

Відділ економічного розвитку та інвестицій

постійно

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

1.2.1.

Старости здійснюють координацію впровадження Програми «Сади перемоги» у старостатах (наприклад, залучення техніки для оранки тим, хто не в змозі, формування мінімально необхідного  обладнання тощо)

Старости Сергіївської сільської ради

щорічно

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

1.2.2.

Залучено комунальні установи  (зокрема, школи, коледжі, заклади профтехосвіти) та комунальні підприємтсва (лікарні, підприємства ЖКГ тощо) до впровадження Програми «Сади перемоги»

КП «Сергіївське»

щорічно

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

Завдання 2. Самозабезпечення громади здійснюється на основі реальних даних щодо потреб домогосподарств
в харчових продуктах та можливостей громади щодо їх вирощення, переробки, зберігання та реалізації

Захід 2.1.

Громада має достовірну інформацію про потреби домогосподарств в  харчових продуктах

Відділ економічного розвитку та інвестицій

щорічно

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

2.1.1.

Проведено оцінку реальної кількості жителів у громаді (постійних, ТПО та тих, хто приїхав до батьків/родичів у громаду з інших місць)

Відділ економічного розвитку та інвестицій

квітень 2022

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

2.1.2.

Проведено опитування (анкетування) щодо потреб домогосподарств у харчових продуктах

Відділ економічного розвитку та інвестицій

квітень 2022

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

Захід 2.2.

Громада має достовірну інформацію про наявний земельний фонд громади для реалізації Програми «Сади перемоги»

Відділ земельних відносин

щорічно
березень-квітень

 

 

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

2.2.1.

Проведено облік та фіксацію земельних ділянок, у т.ч. комунальних, що використовуються чи можуть бути використаними для розширення виробництва харчових продуктів

Відділ земельних відносин

квітень 2022

 

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

2.2.2.

Розроблено та прийнято необхідну нормативно-правову базу з земельних питань для збільшення площ весняно-польових робіт  (включаючи комунальні землі та приватні землі  домогосподарств – за погодженням з власниками земельних ділянок)

Відділ земельних відносин

квітень 2022

 

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

Захід 2.3..

Наявна інформація про потреби домогосподарств, які  долучаються до впровадження програми «Сади перемоги»

Відділ економічного розвитку та інвестицій

Щорічно березень-травень

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

2.3.1.

Визначено домогосподарства, які потребують підтримки в рамках програми «Сади перемоги»

Відділ економічного розвитку та інвестицій

квітень 2022

 

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

2.3.2.

Визначено потреби домогосподарств, які потребують допомоги у насінні, техніці, інвентарі, обладнанні, добривах, кормах для виробництва, переробки, зберігання та реалізації харчової продукції для збільшення обсягів вирощування сільськогосподарської продукції

Відділ економічного розвитку та інвестицій

квітень- травень 2022

 

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

Завдання 3. Домогосподарства вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні та формування місцевого продовольчого резерву, а також реалізації надлишків

Захід 3.1.

Домогосподарства мають необхідну інформацію щодо вирощування харчових продуктів

Відділ економічного розвитку та інвестицій

Щорічно

лютий – листопад

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.1.1.

Проведено інформаційно-комунікаційні роботи: інформування, донесення інформації через різні канали комунікації, соціальні мережі, збори громадян (сходи селян), церкву, розповсюдження наочних матеріалів

Відділ економічного розвитку та інвестицій

постійно

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.1.2.

Забезпечено систематичне інформування та звітування про хід реалізації Програми (збори громади, сходи селян), відзначення та заохочення домогосподарств, ТПО, підприємців, фермерів, дорадників, вчителів, учнів  

Відділ економічного розвитку та інвестицій

щомісяця

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.1.3.

Поширено досвід, кращі практики (публікації на веб-сайті, у соціальних мережах, створення аматорських відео, використання інших каналів комунікації).

Відділ економічного розвитку та інвестицій

постійно

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.1.4.

Організовано дорадницько-консультаційну підтримку  (залучено фахівців, кращих господарів громади, донесено необхідну агротехнічну інформацію, надано практичні корисні поради на місцях (демонстрацій господарства))

Відділ економічного розвитку та інвестицій

квітень-жовтень 2022

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

Захід 3.2.

Домогосподарства мають необхідні матеріали, техніку та обладнання для вирощування харчової продукції

Відділ економічного розвитку та інвестицій

щорічно

лютий – жовтень

 

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

350,000

2024

 

 

 

 

200,000

3.2.1.

Забезпечено паливно-мастильними матеріалами, посівним/посадковим матеріалом та інвентарем відповідно до потреб домогосподарств:

- паливно-мастильні матеріали

- насіння

- міндобрива

- засоби захисту рослин, вапно

- молодняк та корми і добавки

- інвентар

- інше

Відділ економічного розвитку та інвестицій

квітень – вересень 2022

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

250,000

2024

 

 

 

 

100,000

3.2.2.

Придбано необхідне обладнання та техніку для вирощення с/г продукції (наприклад мотоблок, плуг, культиватор та інші насадки, причіп, набір городніх та садових інструментів тощо)

Відділ економічного розвитку та інвестицій

квітень – вересень 2022

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

100,000

2024

 

 

 

 

100,000

3.2.3.

Налагоджено (звернення, листи про підтримку) взаємодію із місцевими і зарубіжними партнерами (громадами, містами-побратимами, проектами МТД) для отримання необхідних матеріальних ресурсів, техніки, обладнання, посівного матеріалу, консультаційних послуг.

Відділ економічного розвитку та інвестицій

квітень – листопад 2022

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

Захід 3.3.

Громада має необхідні продовольчі резерви для забезпечення харчовими продуктами домогосподарств та тих, хто їх потребує (ЗСУ, ТПО, інші громади)  

Відділ економічного розвитку та інвестицій

щорічно

червень – грудень 2022

 

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

200,000

3.3.1.

Підготовлено приміщення для переробки, зберігання харчових продуктів

Відділ економічного розвитку та інвестицій

червень – серпень 2022

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.3.2.

Закуплено та встановлено необхідні матеріали, обладнання та устаткування для переробки і зберігання

Відділ економічного розвитку та інвестицій

червень – листопад 2022

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

200,000

3.3.3.

Ініційовано заготівельно-збутову діяльність, взаємодію з іншими територіальними громадами щодо збереження та збуту с/г продукції

Відділ економічного розвитку та інвестицій

травень – серпень 2022

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.3.4.

Розроблено місцеву нормативну базу для використання місцевого резервного фонду харчових продуктів, насіння, створено набори для благодійної допомоги та потреб ЗСУ

Відділ економічного розвитку та інвестицій

червень – вересень 2022

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.3.5.

Сформовано місцевий резервний фонд харчових продуктів, насіння, створено набори для благодійної допомоги та потреб ЗСУ

Відділ економічного розвитку та інвестицій

вересень- грудень 2022

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

3.3.6.

Розподіл сформованого місцевого резервного фонду харчових продуктів на потреби громади та ЗСУ 

 

Відділ економічного розвитку та інвестицій

 вересень – грудень 2022

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

Завдання 4. Домогосподарства трансформуються в місцеві підприємницькі ініціативи в агросфері

Захід 4.1.

Домогосподарства мають необхідну інформацію та навички для ведення підприємницької діяльності в агросфері

Відділ економічного розвитку та інвестицій

2022-2024

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

4.1.1.

Посилено спроможність домогосподарств та малого бізнесу щодо виробництва, переробки, зберігання та реалізації харчової продукції

Відділ економічного розвитку та інвестицій

протягом року

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

4.1.2.

Посилено спроможність домогосподарств щодо с/г кооперації як можливості додаткового заробітку та збільшення надходжень до бюджету

Відділ економічного розвитку та інвестицій

протягом року

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

Захід 4.2.

Домогосподарства отримують підтримку для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері

Відділ економічного розвитку та інвестицій

2022 – 2024

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

4.2.1.

Підвищено спроможність домогосподарств із залучення коштів з різних джерел для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері     

Відділ економічного розвитку та інвестицій

2022 – 2024

2022-2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

 

2024

 

 

 

 

 

 

ВСЬОГО

 

 

2022-

2024

в т.ч.

 

 

 

 

 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

350,000

2024

 

 

 

 

400,000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

Таблиця для розрахунку рекомендованого обсягу виробництва (придбання)
необхідної кількості харчових продуктів відповідно до потреби жителів громади

 

Назва продукту

Одиниця виміру

Розрахункова
потреба на 2022 рік

 

Обсяг реалізованих харчових продуктів закладами торгівлі в 2021 році

Рівень покриття потреби через придбання продовольства в мережі торгівлі в 2021році (оцінка)

 

Рекомендований обсяг харчових продуктів власного виробництва на 2022 рік , (оцінка)

 

1

2

3

4

5

6

М`ясо

кг

161615,2

146981,6

90,9

14633,6

Молоко і молокопродукти

кг

606507,6

551590,8

90,9

54916,8

Яйця

шт.

835112

759496

90,0

75616

Хлібобулочні вироби, макарони, крупи

кг

290186

263911,2

90,9

26274,8

Овочі різні у тому числі:

кг

492656

448048

90,9

44608

картопля

кг

369492

336036

90,9

33456

цибуля на ріпку

кг

34847

31691,2

90,9

3155,8

цибуля зелена

кг

7209,6

6556,8

90,9

652,8

капуста білоголова

кг

87116

79228

90,9

7888

капуста цвітна

кг

12616,8

11474,4

90,9

1142,4

морква

кг

27036

24588

90,9

2448

помідори

кг

117156

106548

90,9

10608

огірок

кг

30040

27320

90,9

2720

буряк столовий

кг

30040

27320

90,9

2720

часник

кг

2403

2185,6

90,9

217,4

кабачки і патисони

кг

9613

8742,4

90,9

870,6

редиска і редька

кг

10814,4

9835,2

90,9

979,2

перець

кг

8411,2

7649,6

90,9

761,6

баклажан

кг

8411,2

7649,6

90,9

761,6

Фрукти, ягоди

кг

169726

154358

90,9

15368

Риба

кг

102136

92888

90,9

9248

Цукор

кг

83511,2

75949,6

90,9

7561,6

Олія

кг

36949

33579

90,9

3370

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

РЕЗУЛЬТАТИВНІ ПОКАЗНИКИ ПРОГРАМИ

 

МЕТА /ЗАВДАННЯ/ЗАХОДИ

ПОКАЗНИКИ

Кожне домогосподарство територіальної громади має  достатню кількість харчових продуктів в 2022-2024 роках

частка домогосподарств територіальної громади, які мають достатню кількість харчових продуктів в 2022-2024 роках (за роками), %

частка домогосподарств, які повністю задовольняють свої потреби в харчових продуктах шляхом самозабезпечення в 2022-2024 роках (за роками), %

кількість домогосподарств, які повністю задовольняють свої потреби в харчових продуктах шляхом самозабезпечення в 2022-2024 роках (за роками, за розподілом домогосподарств залежно від віку та статі особи, яка очолює домогосподарство (голови домогосподарства), за наявністю в домогосподарстві соціально вразливих категорій), %

рівень виконання Програми «Сади перемоги», %

1. Скоординована робота громади для самозабезпечення харчовими продуктами

% звернень домогосподарств, які вчасно задоволені місцевим ресурсом (зокрема ВПО)

% залучених комунальних установ  (зокрема, школи, коледжі, заклади профтехосвіти) та комунальних підприємств (лікарні, підприємства ЖКГ тощо) до впровадження Програми «Сади перемоги» (за типами установ і підприємств) (за типом залучення: інформаційна робота, вирощування продуктів харчування тощо)

частка земель комунальних підприємств, які залучені в Програму
«Сади перемоги»

1.1.Громада має необхідну систему управління для організації самозабезпечення харчовими продуктами

обсяг потреби домогосподарств в харчових продуктах
(за видами харчових продуктів, за домогосподарствами)

рівень самозабезпечення потреб громади відповідно до зібраних даних
(за даними/видами потреб), %

частка домогосподарств, чиї потреби в харчових продуктах визначено

1.2. Належна координація впровадження Програми «Сади перемоги» на місцях

частка старостатів, залучених до реалізації програми, % 

 

кількість комунальних установ/підприємств, які долучені до реалізації програми, од. (за типами установ і підприємств)

площа земельних ділянок комунальних установ/підприємств, які використовуються для вирощування/виробництва харчових продуктів
(за установами/підприємствами), м2

2. Самозабезпечення громади здійснюється на основі реальних даних щодо потреб домогосподарств в харчових продуктах та можливостей громади щодо їх вирощення, переробки, зберігання та реалізації

частка земель громади, охоплених інвентаризацією, %

частка домогосподарств, які долучені до реалізації програми, %

2.1. Громада має достовірну інформацію про потреби домогосподарств в  харчових продуктах

частка залучених до впровадження Програми домогосподарств, чиї потреби визначені, % 

кількість домогосподарств, які долучені до реалізації програми, од.

частка домогосподарств, які вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні, %

2.3. Наявна інформація про потреби домогосподарств, які  долучаються до впровадження програми «Сади перемоги»

 

частка домогосподарств, які долучились до створення продовольчого резервного фонду

% домогосподарств, які отримали інформаційні матеріали та консультації
(тренінги тощо)

частка домогосподарств, які повністю забезпечені необхідними матеріалами, технікою та обладнанням для вирощування харчової продукції

3. Домогосподарства вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні та формування місцевого резервного фонду

обсяг продовольчого резервного фонду громади (за видами продуктів)

кількість домогосподарств, які перетворились в місцеву підприємницьку ініціативу

3.1. Домогосподарства мають необхідну інформацію щодо вирощування харчових продуктів

 

%  домогосподарств, які отримали інформаційні матеріали та консультації (тренінги тощо)

%  домогосподарств, які успішно пройшли навчання щодо вирощування харчових продуктів

3.2. Домогосподарства мають необхідні матеріали, техніку та обладнання для вирощування харчової продукції

 

 

 

%  домогосподарств, які отримали необхідні матеріали, техніку та обладнання для вирощування харчової продукції  (за видами техніки, за видами діяльності)

розмір підтримки, яку отримали домогосподарства для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері  (за видами підтримки, за видами діяльності)

3.3. Громада має необхідні продовольчі резерви для забезпечення харчовими продуктами домогосподарств та тих, хто їх потребує (ЗСУ, ВПО, інші громади)  

Обсяг місцевого продовольчого резерву (за видами харчових продуктів), кг

3.4. Громади взаємодіють між собою та кооперуються для здійснення заготівельно-збутової діяльності, збереження та збуту с/г продукції

% домогосподарств, які реалізували залишки с/г продукції через заготівельно-збутову діяльність

4. Домогосподарства трансформуються в місцеві підприємницькі ініціативи в агросфері

Частка домогосподарств, які започаткували або розвили підприємницьку діяльність за результатами реалізації Програми, %

4.1. Домогосподарства мають необхідну інформацію та навички для ведення підприємницької діяльності в агросфері

% домогосподарств, які отримали інформаційні матеріали та консультації (тренінги тощо)

%  домогосподарств, які успішно пройшли навчання для ведення підприємницької діяльності в агросфері




 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору