Menu

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(тридцять третя сесія восьмого скликання)

 

РІШЕННЯ

26.01.2024

 

Про перейменування та уточнення площ, вулиць і провулків в населених пунктах Сергіївської сільської територіальної громади 

            

Керуючись пунктом 1 статті 37, 59 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», Законами України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», «Про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку російської федерації як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями рф у війні проти України», статтею 41 «Застосування державної мови в географічних назвах та назвах об’єктів топоніміки», відповідно до Законів України: «Про забезпечення функціонування української мови як державної», «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» з метою недопущення повторення злочинів російського неонацистського й комуністичного режимів, відновлення історичної справедливості, усунення загрози незалежності, суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці України, сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Перейменувати площі, вулиці, провулки в населених пунктах Сергіївської сільськоїтериторіальної громади згідно з додатком(додається).
  2. Перейменування площ, вулиць, провулків здійснити без зміни номерів житлових будинків, установ та споруд.
  3. Завідувачу сектору містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства виконавчого комітету Сергіївської сільської радиТетяні НЕСТЕРЕНКО повідомити Полтавську регіональну філію державного підприємства «Національні інформаційні системи» для внесення інформації до Словників державного реєстру речових прав на нерухоме майно, національного оператора поштового зв’язку, відділ ведення Державного реєстру виборців апарату Миргородської районної військової адміністрації.
  4. Спеціалісту І категорії виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Вербі А.В. оприлюднити дане рішення на офіційному Веб-сайті Сергіївської сільської ради в глобальній інформаційній мережі Інтернет - http://sergiyvska-rada.gov.ua/.
  5. 5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань Сергіївської сільської ради.

 

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ

 

                   Додаток

до рішення 32 сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради «Про перейменування та уточнення площ, вулиць і провулків в населених пунктах Сергіївської сільської територіальної громади»

 

ПЕРЕЛІК

існуючих назв площ, вулиць, провулків, які перейменовуються, та нових назв з анотаціями у населених пунктах Сергіївської сільської територіальної громади:

 

Стара назва об’єкту

(із зазначенням населеного пункту)

Нова назва об’єкту та анотація

Вул. Роміна (с Новоселівка)

Вулиця Чумацький Шлях

Території Сергіївської громади, в т.ч. й села Борсукове (історична назва Новоселівки) входили до Гетьманщини. Чумацький шлях - торгово-візницький шлях, яким чумаки з 16-го по 19 століття возили сіль з чорноморського узбережжя Криму, а з Гетьманщини — хліб та інші сільськогосподарські продукти. Ця вулиця є найбільшою і найпротяжнішою у даному населеному пункті.

Пров. Роміна (с. Новоселівка)

Провулок Червоної Калини

На прославлення стрілецької пісні, яка стала одним народної російсько-української війни за незалежність від  російських агресорів.

Вул. Кузнецова (с. Сергіївка)

Вулиця Лозівська

Відновлення історичної назви.

Вул. Гагаріна (с. Сергіївка)

Вулиця Гетьманська

З метою актуалізації козацького минулого села та періоду ранньомодерної української держави Гетьманщини. Сергіївка виникла в XVII столітті. Належала до Гадяцького замку, який у часи гетьманів Богдана Хмельницького й Івана Мазепи був ранговою маєтністю гетьманів. У середині ХVІІІ ст. Сергіївка входила до складу Гадяцької третьої сотні Гадяцького полку Гетьманщини. У 1764 році селом опікувався гетьман Кирило Розумовський.

Вул. Першотравнева (с. Сергіївка)

Вулиця Різдвяна

З метою актуалізації вагомих історико-релігійних сторінок села. З 1713 року в Сергіївці діяла дерев’яна церква Різдва Богородиці, споруджена священиком Андрієм Ільяшевичем на його землі. У 1841 році вона була перебудована.

Площа Риночна (с. Сергіївка)

Площа Ринкова

Усунення русизму відповідно до статті 41 «Застосування державної мови в географічних назвах та назвах об’єктів топоніміки» Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Вул. 40-річчя Перемоги (с. Сергіївка)

Вулиця Української Перемоги

Справжня перемога для України настала після розвалу СРСР й падіння комуністичного режиму- 24 серпня 1991 року, коли було відновлено незалежність. А остаточна Українська перемога станеться після російсько-української народної війни за незалежність. У назві увічнюється подвиг героїв ЗСУ, які наближають Українську Перемогу.

Вул. 8-Березня (с. Сергіївка)

Вулиця Лесі Українки

З метою увічнення пам’яті поетки, драматургині, перекладачки і громадської діячки Лариса Косач, що увійшла в історію української і європейської літератури під іменем Леся Українка. Життя і діяльність пов’язані із Гадяцьким краєм. Детальніше на офіційному сайті УІНП http://tinyurl.mobi/Jr68

Вул. Гагаріна (с. Розбишівка)

Вулиця Корніївська

Відновлення історичної назви.

Вул. Першотравнева (с. Розбишівка)

Вулиця Козацька

З метою актуалізації козацького минулого села Розбишівка та періоду ранньомодерної української держави Гетьманщини. Розбишівка виникла в XVII столітті (1625 рік). З 1648 у складі Гадяцького полку Гетьманщини. Значиться на карті французького інженера Гійома де Боплана (перша половина 17 ст.). Відомо, що на початку 18 ст. ним опікувався козацький сотник Василь Чуйкевич, потім – С.В.Рогозинський (за універсалом гетьмана Івана Скоропадського). По генеральній ревізії і слідству 1764 р. значилося у першій Гадяцькій сотні Гадяцького полку. За переписом 1859 р. село значилося як козацьке.

Пров. Першотравневий (с. Розбишівка)

Провулок Козацький

 

ПЕРЕЛІК

існуючих назв вулиць, провулків у населених пунктах Сергіївської сільської територіальної громади, які перейменовуються шляхом уточнення імені такі об’єкти топонімії:

 

Стара назва об’єкту

(із зазначенням населеного пункту)

Нова назва об’єкту

Вулиця Шевченка (с. Сергіївка)

Вулиця Тараса Шевченка

Вулиця Шевченка (с. Крамарщина)

Вулиця Тараса Шевченка

Провулок Садовського (с. Розбишівка)

Провулок Миколи Садовського

Вулиця І. Франка (с. Розбишівка)

Вулиця Івана Франка

Провулок І. Франка (с. Розбишівка)

Провулок Івана Франка

 

Секретар Сергіївської

сільської ради                                                                          Надія ІЛЛЯШЕНКО

Карта захисних споруд полтавської області

вгору