Menu

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ  СІЛЬСЬКОЇ  РАДИ

 

РІШЕННЯ

12.04.2021                                                                                                                 №37

 

Про утворення комісії з питань евакуації  Сергіївської сільської ради об’єднаної територіальної громади

 

  Керуючись пунктом 2 статті 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», кодексом цивільного захисту України, постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 року № 841 «Про затвердження Порядку проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру» (Назва Порядку із змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів № 905 від 30.11.2016 р.), з метою організованого проведення евакуації населення громади, розміщення його в безпечних районах (пунктах) у разі загрози або виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природного, екологічного та воєнного характеру, виконавчий комітет Сергіївської сільської ради  ВИРІШИВ:

 

  1. Затвердити Положення про евакуаційну комісію Сергіївської сільської ради об’єднаної територіальної громади, що додається. (Додаток №1).
  2. Утворити евакуаційну комісію Сергіївської сільської територіальної громади, що додається (Додаток №2).
  3. Вважати пункти 1, 2, 4 рішення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради за №120 від 20.12.2017 року «Про утворення комісії з питань евакуації Сергіївської сільської ради об’єднаної територіальної громади» таким, що втратило свою чинність з 12.04.2021.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти заступника сільського голови Дичка О.Р.

 

Сільський голова                                                                                                                                                                                     І.Г. Лідовий

 

 

  

                     Додаток №1  

до рішенням  виконавчого комітету Сергіївської сільської   ради від 12.04.2021 .№37 «Про утворення комісії з питань евакуації  Сергіївської сільської ради об’єднаної територіальної громади»

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про евакуаційну комісію Сергіївської сільської

територіальної громади

 

І. Органи з евакуації, їх функції та завдання

 

1.1.Для планування, підготовки та проведення евакуації в органах місцевого самоврядування та на об’єктах господарювання утворюються тимчасові органи з евакуації.

1.2. До тимчасових органів з евакуації належать комісії з питань евакуації, збірні пункти евакуації, проміжні пункти евакуації, приймальні пункти евакуації.

1.3. На об’єктах господарювання, що потрапляють у зони можливих надзвичайних ситуацій, з чисельністю працюючого персоналу менш як 50 осіб комісії з питань евакуації не утворюються, а призначається особа, що виконує функції зазначеної комісії.

1.4. У невідкладних випадках у складі таких комісій утворюються оперативні групи, що розпочинають роботу з моменту прийняття рішення про проведення евакуації населення.

1.5. Збірні пункти евакуації призначені для збору і реєстрації евакуйованого населення та організації його вивезення (виведення) у безпечні райони і розміщуються поблизу залізничних станцій, маршрутів евакуації, а також на наявних міських площах, у відкритих безпечних місцях або безпечних приміщеннях.

У невідкладних випадках функції збірних пунктів евакуації за рішенням керівника комісії з питань евакуації покладаються на оперативні групи.

1.6. Проміжні пункти евакуації розміщуються на зовнішньому кордоні зони надзвичайної ситуації, пов’язаної з радіоактивним забрудненням (хімічним зараженням), для пересадки населення з транспорту, що працював у зоні надзвичайної ситуації, на дезактивовані транспортні засоби, які здійснюють перевезення на незабруднені (незаражені) території.

1.7. Приймальні пункти евакуації розгортаються для приймання, ведення обліку евакуйованого населення, матеріальних і культурних цінностей та відправлення їх до місць постійного (тимчасового) розміщення (збереження) у безпечних районах.

1.8. Збірні пункти евакуації, проміжні пункти евакуації та приймальні пункти евакуації забезпечуються зв’язком з комісіями з питань евакуації, комісіями з питань евакуації утвореними на об’єктах господарювання, пунктами посадки на транспортні засоби, вихідними пунктами руху пішки, медичними і транспортними службами.

1.9. Час на розгортання і підготовку до роботи тимчасових органів з евакуації усіх рівнів не повинен перевищувати чотирьох годин з моменту отримання рішення про проведення евакуації.

1.10. Органи з евакуації інформують щороку керівників суб’єктів господарювання про стан планування евакуації, власної підготовки до виконання покладених на них завдань, навчання населення діям під час проведення евакуації, обладнання пунктів посадки на транспортні засоби, підготовку маршрутів до місць посадки на транспортні засоби, здійснення контролю за підготовкою транспортних засобів до евакуації, організацію ведення обліку евакуйованого населення, оповіщення відповідних органів управління та населення про початок евакуації, медичне забезпечення населення під час евакуації, підготовку до розміщення пунктів санітарної обробки населення, спеціальної обробки одягу, майна і транспорту, здійснення дозиметричного контролю у складі приймальних пунктів евакуації.

 

  1. Комісія з питань евакуації

 

          2.1. Комісія з питань евакуації (евакуаційна) (надалі – Комісія) є постійно діючим органом, який координує діяльність виконавчих органів  сільської ради, суб’єктів господарювання незалежно від форм власності, господарювання і відомчої приналежності, пов’язану з плануванням, організацією підготовки та здійсненням евакуації (виводу) населення з осередків та зон небезпеки у разі виникнення надзвичайних ситуацій природного і техногенного походження та впливу терористичних проявів.
           Комісія створюється рішенням виконкому сільської ради і підпорядковується сільському голові - начальнику цивільного захисту громади.

2.2. Комісії підпорядковуються всі евакуаційні органи, які створюються на території громади для організації і проведення евакуації населення.

2.3. Комісія у своїй діяльності керується законодавчими та нормативно-правовими актами України з питань захисту населення у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу, розпорядженнями голови обласної державної адміністрації, сільського голови та цим Положенням.

2.4. Комісія проводить засідання з питань планування, підготовки, організації проведення та всебічного забезпечення евакуації населення, приймає відповідні рішення.

Рішення Комісії оформляється протоколом, який підписується головою та секретарем комісії.

2.5. Основними завданнями Комісії є:

2.5.1. Внесення змін до Плану евакуації населення Сергіївської ОТГ та у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру і його виконання.

2.5.2. Визначення та підготовка безпечних районів для евакуйованого населення і його життєзабезпечення.

2.5.3. Здійснення контролю за плануванням, підготовкою і проведенням заходів з евакуації підпорядкованих евакуаційних органів (об'єктових комісій), збірних евакуаційних пунктів, до виконання завдань.

2.5.4. Забезпечення оповіщення, інформування населення про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій, у тому числі у формі, доступній для осіб з вадами зору та слуху.

2.5.5. Вивчення і визначення зон можливих надзвичайних ситуацій на території громади.

2.5.6. Прогнозування можливих наслідків при виникненні надзвичайних ситуацій і потреби проведення евакуації населення та вивезення матеріальних цінностей.

2.5.7. Вивчення обставин, що склалися в результаті виникнення надзвичайної ситуації, та підготовка пропозицій сільському голові Сергіївської ОТГ для прийняття рішення щодо проведення евакуації населення.

2.5.8. Керівництво організацією та проведенням евакуації населення і вивезенням матеріальних цінностей.

2.5.9. Залучення до виконання евакуаційних заходів органів управління, підприємств, установ та організацій, сил і засобів служб цивільного захисту громади, залежно від потреби, та координація їх дій.

2.5.10. Контроль за підготовкою та розподілом усіх видів транспортних засобів для забезпечення евакуаційних перевезень.

2.5.11. Визначення місць посадки (висадки) населення та маршрутів руху евакуйованого населення транспортними засобами і пішки;

2.5.12. Організація розроблення, погодження та затвердження планів евакуації підпорядкованих евакуаційних органів громади.

          2.5.13. Організація ведення обліку евакуйованого населення.

2.5.14. Контроль за розміщенням та організацією життєзабезпечення евакуйованого населення.

2.5.15. Взаємодія з іншими органами управління і силами цивільного захисту щодо організації та проведення евакуаційних заходів.

2.5.16. Здійснення інших функцій, які пов'язані з покладеними на неї завданнями.

2.6. Комісія має право:

2.6.1. Приводити у готовність органи з питань евакуації, необхідні сили і засоби, керувати їх діями, пов’язаними з евакуацією населення.

2.6.2. Залучати до проведення евакуаційних заходів органи управління, сили і засоби суб'єктів господарювання (підприємств, установ та організацій) незалежно від форми власності.

2.6.3. Доводити, в межах своєї компетенції, начальникам міських служб цивільного захисту, підприємствам, установам, організаціям, незалежно від форм власності і підпорядкування, завдання з виконання евакуаційних заходів та здійснювати контроль за їх виконанням.

2.6.4. Безкоштовно одержувати від суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та підпорядкування матеріали і документи, необхідні для планування та організації евакуаційних заходів.

2.6.5. Заслуховувати керівників виконавчих органів сільської ради і суб’єктів господарювання про хід виконання завдань щодо проведення та забезпечення евакуаційних заходів на території громади.

2.6.6. Проводити перевірку стану готовності підпорядкованих евакуаційних  органів та служб забезпечення евакуаційних заходів до дій за призначенням. 

2.6.7. Приймати рішення у межах повноважень щодо проведення евакуаційних заходів у разі загрози або виникнення надзвичайної ситуації.

2.6.8. Відпрацьовувати та подавати сільському голові - начальнику цивільного захисту громади пропозиції щодо матеріально-технічного та інших видів забезпечення проведення евакуаційних заходів.

 2.7. Організація роботи Комісії.

2.7.1. Комісія працює згідно з річним планом роботи комісії, який затверджується сільським головою. Контроль за виконанням рішень комісії покладається на секретаря комісії.

2.7.2. Комісія контролює діяльність комісій з питань евакуації об'єктів господарювання та інших евакуаційних органів, розташованих на території громади, під час перевірок, навчань і тренувань.

У разі виникнення потреби в негайному проведенні евакуації населення, з складу евакуаційної комісії громади створюється оперативна група, яка розпочинає роботу з моменту прийняття рішення про проведення евакуації.

2.7.3. Комісія разом з відділом цивільного захисту населення сільської ради та службою зв'язку і оповіщення організовує та постійно удосконалює системи зв'язку евакуаційних органів.

2.7.4. Комісія розробляє завдання щодо транспортного забезпечення вивезення матеріальних цінностей із небезпечних зон в особливий період та доводить їх до підприємств та організацій.

2.7.5. На період підготовки та проведення евакуаційних заходів комісія забезпечується відповідними засобами зв'язку.

2.7.6. Члени комісії на період проведення евакуаційних заходів, якщо цього вимагають обставини, забезпечуються спеціальним одягом та іншими засобами індивідуального захисту.

2.7.7. За членами Комісії на час виконання завдань зберігається заробітна плата за основним місцем роботи.

2.7.8. Засідання Комісії проводяться в залежності від обстановки, яка склалася, але не рідше одного разу в квартал. Рішення Комісії оформляються протоколом.

2.7.9. Рішення комісії, прийняті у межах її повноважень, є обов’язковими для виконання виконавчими органами сільської ради, суб’єктами господарювання незалежно від форм власності, господарювання і відомчої приналежності.

2.7.10. До виконання завдань комісії можуть залучатися у встановленому порядку спеціалісти різного фаху, виходячи з характеру та складності поставлених питань.

2.7.11. Транспортне забезпечення членів комісії у повсякденній діяльності і під час надзвичайних ситуацій здійснюється за рахунок виконавчих органів сільської ради, суб’єктів господарювання.

2.7.12. Один раз на рік комісія проводить навчання з метою підготовки до дій у надзвичайних ситуаціях.

2.8. Структура та завдання груп комісії

2.8.1. Комісію очолює голова комісії, який має заступника та секретаря. 
2.8.2. До складу комісії входять групи:

група зв’язку та оповіщення;

група обліку і організації розміщення евакуйованого населення;

група транспортного забезпечення;

група охорони громадського порядку і безпеки дорожнього руху;

група забезпечення продовольством та предметами першої необхідності.

група інформаційного забезпечення.

Групи забезпечення евакуаційних заходів формуються відповідними службами громади в складі начальника групи і фахівців. Кількість фахівців у групах визначається розпорядженням сільського голови.

2.8.3. Завдання групи зв’язку та оповіщення:

забезпечення оповіщення та організація сталого зв’язку;

забезпечення постійної готовності технічних засобів зв’язку для своєчасного доведення розпоряджень (сигналів) до керівного складу цивільного захисту, населення, комісій з питань евакуації всіх рівнів у ході проведення евакуації;

підтримання системи зв’язку у постійній готовності для управління евакуаційними заходами;

відновлення порушених засобів зв’язку.

2.8.4. Завдання групи обліку і організації розміщення евакуйованого населення:

організація роботи щодо ведення обліку населення, що підлягає евакуації на території громади;

організація контролю за визначенням місць збору евакуйованого населення, розміщення у безпечних районах, прийому евакуйованого населення;

збір та узагальнення даних про хід евакуації, кількість населення (за категоріями), що виводиться у місця розміщення у безпечному районі;

підготовка та подання за встановленою формою донесень про евакуацію населення;

збір та узагальнення даних про кількість прибулого евакуйованого населення (за категоріями) у район нового місця розміщення;

організація роботи щодо розміщення і всебічного життєзабезпечення евакуйованого населення у безпечному районі.

підготовка та подання за встановленою формою донесень про прийняття і розміщення евакуйованого населення.

2.8.5. Завдання групи транспортного забезпечення:

щорічне коригування станом на 1 січня поточного року Плану евакуації населення Сергіївської ОТГ у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру у частині транспортного забезпечення;

визначення сил і засобів, необхідних для транспортного забезпечення евакуаційних заходів та подача заявок на поповнення недостатньої кількості технічних і матеріальних засобів;

організація транспортного забезпечення евакуаційних заходів;

контроль за підтриманням у готовності транспортних органів, сил та засобів, які залучаються до виконання евакуаційних перевезень;

використання можливостей усіх видів транспорту та транспортних засобів для організації здійснення у стислі терміни евакуаційних перевезень;

забезпечення безперервного управління евакуаційними перевезеннями.

2.8.6. Завдання групи охорони громадського порядку і безпеки дорожнього руху:

забезпечення охорони громадського порядку на пунктах посадки та висадки, на маршрутах евакуації та у безпечних районах розміщення;

регулювання та забезпечення безпеки дорожнього руху на маршрутах евакуації;

2.8.7. Завдання групи забезпечення продовольством та предметами першої необхідності:

планування та організація забезпечення евакуйованого населення продуктами харчування і предметами першої необхідності у разі проведення евакуаційних заходів;

організація залучення сил та засобів для забезпечення евакуйованого населення продуктами харчування і предметами першої необхідності;

здійснення контролю за підготовкою до виконання покладених завдань мережі продовольчих магазинів та підприємств харчування, що забезпечують евакуйованих продуктами харчування і предметами першої необхідності.

проведення обґрунтованих розрахунків запасів продовольства і предметів першої необхідності та контроль їх використання за призначенням;

підготовка доповіді про готовність та хід забезпечення евакуйованого населення продуктами харчування і предметами першої необхідності.

2.8.8. Завдання групи інформаційного забезпечення:

інформування населення про порядок дій на різних етапах евакуації, постійне доведення інформації про обстановку, що виникла;

підготовка текстів звернень керівництва до населення;

виготовлення пам’яток та інструкцій щодо дій населення (працівників) при отриманні розпорядження на проведення евакуації;

інформування евакуйованого населення про порядок розміщення у безпечному районі.

2.9. Функціональні обов'язки голови Комісії.

2.9.1. Голова Комісії підпорядковується сільському голові - начальнику цивільного захисту Сергіївської ОТГ, особисто керує роботою Комісії і відповідає: за планування, організацію та проведення евакуаційних заходів; підготовку особового складу комісії та евакуаційних органів громади до виконання покладених на них завдань.

2.9.2. Голова Комісії вносить пропозиції щодо чисельного та персонального складу комісії, розподіляє обов'язки посадових осіб Комісії, визначає завдання начальникам груп забезпечення з питань організації всебічного забезпечення евакуації населення.

2.9.3. Голова Комісії:

здійснює керівництво діяльністю Комісії, визначає ступінь відповідальності посадових осіб Комісії;

здійснює підготовку комісії до виконання евакуаційних заходів при виникненні надзвичайних ситуацій;

організовує роботу Комісії з розроблення Плану евакуації населення в разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій.;

контролює створення евакуаційних заходів (об'єктових Комісій та інших евакуаційних заходів), достатніх для проведення евакуації при виникненні надзвичайних ситуацій;

організовує надання допомоги евакуйованому населенню з питань забезпечення його життєдіяльності та соціального захисту;

затверджує положення про структурні підрозділи і функціональні обов'язки працівників евакуаційних заходів;

бере участь у розробці документів Комісії, функціональних обов'язків її членів та організації навчання;

здійснює керівництво евакуаційними органами при проведенні евакуації населення;

віддає у межах своїх повноважень розпорядження, що є обов'язковими для виконання всіма органами управління та керівниками об'єктів господарювання незалежно від форм власності.

2.10. Заступник голови Комісії відповідає за своєчасність розроблення плану евакуації населення району на випадок можливих надзвичайних ситуацій і коригування його щороку станом на 1 січня поточного року.

При проведенні евакуації заступник голови Комісії координує діяльність груп, що входять до її складу, а також організує чергування членів Комісії.

Під час відсутності голови Комісії він виконує його обов'язки.

2.11. Секретар Комісії підпорядковується голові Комісії та його заступнику.

Він відповідає за:

своєчасне доведення до виконавців розпоряджень голови Комісії;

збір і узагальнення інформації, що надходить;

облік отриманих Комісією розпоряджень відданих її головою;

оформлення і реєстрацію документів Комісії.

2.12. Основними завданнями кожної групи забезпечення евакуаційних заходів є:

2.12.1. Розроблення розділу Плану евакуації населення, району з питань забезпечення підготовки і проведення евакуації населення за своїми напрямами і щорічне його коригування станом на 1 січня поточного року;

2.12.2. Визначення сил і засобів, необхідних для забезпечення евакуаційних заходів за напрямами, та подача заявок на поповнення недостатньої кількості матеріальних засобів;

2.12.3. Організація забезпечення евакуаційних заходів під час проведення евакуації населення.

2.12.4. Узагальнення даних щодо переліку майна, яке підлягає вивезенню на нове місце розташування під час проведення евакуації;

2.12.5. Повне і своєчасне забезпечення груп Комісії усіма видами оснащення, обладнання робочих місць членів Комісії.

Спеціаліст І категорії виконавчого комітету                                                                                                                                                       С.М. Білаш   

 

                     Додаток №2  

до рішенням  виконавчого комітету Сергіївської сільської   ради від 12.04.2021 №37 «Про утворення комісії з питань евакуації  Сергіївської сільської ради об’єднаної територіальної громади»

 

Персональний склад

комісії з питань евакуації Сергіївської сільської

територіальної громади

  1. Голова комісії - заступник голови сільської ради (Дичок О.Р).
  1. Заступник голови комісії – начальник відділу земельних відносин та комунальної власності виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (Галь В.І.).
  1. Секретар комісії – спеціаліст І категорії сектору містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (Білаш С.М.)                                         

Члени комісії:

  1. Начальник групи організації розміщення населення в безпечному районі – Директор СКП «Добробут» Сергіївської сільської ради (Ілляшенко А.О.).
  2. Начальник групи медичного забезпечення – завідувач Сергіївської АЗПСМ лікаря ЗПСЛ (Ковальова К.О.).
  3. Начальник групи транспортного забезпечення – начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (Івко С.О.).
  4. Начальник групи забезпечення продуктами харчування та предметами першої необхідності – начальник бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (Ісаєнко О.Ю.).
  5. Начальник групи інженерного забезпечення – начальник КП «Сергіївське» Сергіївської сільської ради (Кавун А.І.).
  6. Начальник групи обліку евакуації населення та інформації – секретар виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (Ілляшенко Н.В.).
  7. Начальник групи охорони громадського порядку і безпеки дорожнього руху -  дільничний інспектор Гадяцького відділення поліції (за згодою).
  8. Начальник групи зв’язку та оповіщення - начальник станційної лінійної дільниці м. Гадяч  філії ПАТ «Укртелеком» (за згодою).

 

Спеціаліст І категорії виконавчого комітету                                                                                                                                                  С.М. Білаш

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору