Menu

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

РІШЕННЯ

30.08.2021                                                                                                         №88

 

Про ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів у Сергіївській сільській територіальній громаді

 

Керуючись пп. 4 п. «б» ст. 32, ч. 1 ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.2017 року № 684 (зі змінами), з метою забезпечення здобуття загальної середньої освіти усіма дітьми шкільного віку, які проживають на території Сергіївської сільської територіальної громади, виконавчий комітет Сергіївської сільської ради ВИРІШИВ:

 

  1. Затвердити Положення про ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів закладів освіти Сергіївської сільської ради (додається).
  2. Відділу освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (далі – уповноважений орган) та відповідальній особі із залученням відповідних територіальних органів Національної поліції та служб у справах дітей, закладів дошкільної, загальної середньої освіти, органів місцевого самоврядування організувати ведення обліку дітей дошкільного та шкільного віку.
  3. Відділу освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту виконавчого комітету Сергіївської сільської ради ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів, які проживають чи перебувають в межах території Сергіївської сільської ради, організувати шляхом створення та постійного ведення реєстру даних про них (на кожний рік народження окремо; діти шкільного і дошкільного віку окремо) (далі – реєстр).
  4. Закріпити територію та межі обслуговування закладами освіти, Сергіївської сільської ради, що належать до сфери їх управління (додається).
  5. Відділу освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту організувати ведення обліку дітей шкільного і дошкільного віку у закладах освіти щодо дітей, які перебувають у них на навчанні та вік яких становить від 0 (1) до 18 років включно, шляхом створення та постійного оновлення реєстру даних про них (на кожний рік народження окремо; діти шкільного і дошкільного віку окремо) (далі – реєстр).
  6. Облік учнів і вихованців закладам дошкільної, загальної середньої освіти виконавчого комітету Сергіївської сільської ради подавати щороку не пізніше 15 вересня у відділ освіти.
  7. Закладам освіти складати і подавати до відділу освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту виконавчого комітету Сергіївської сільської ради статистичний звіт про кількість дітей віком від 1 до 18 років за формою та у порядку, затвердженому МОН.
  8. Контроль за веденням обліку учнів і вихованців закладами освіти здійснює відділ освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Сергіївської сільської ради та відповідальна особа.
  9. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дичка О.Р.

 

Сільський голова                                                                                   І.Г. Лідовий

                                                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконавчого комітету Сергіївської ради

                                                                               №88 від 30.08.2021року

                                                                                

 

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ВЕДЕННЯ ОБЛІКУ ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО І ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ТА УЧНІВ І ВИХОВАНЦІВ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Це Положення визначає механізм обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів і вихованців, що ведеться з метою забезпечення здобуття ними освіти.

1.2. Терміни, що вживаються у цьому Положенні, мають таке значення:

діти шкільного віку – особи у віці 6-18 років, які повинні здобувати загальну середню освіту;

діти дошкільного віку - особи віком від 3 до 6 (7) років;

учні – особи, які здобувають загальну середню освіту у закладі освіти;

вихованці - особи, які здобувають дошкільну освіту в закладі дошкільної освіти або структурних підрозділах інших закладів освіти

заклад освіти – дошкільний, загальноосвітній, професійно-технічний, вищий навчальний заклад, що забезпечує здобуття освіти.

 Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Законах України «Про освіту»,  «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про захист персональних даних», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей».

1.3. Обробка та захист персональних даних дітей шкільного і дошкільного віку та учнів і вихованців під час їх обліку здійснюються відповідно до вимог Закону України “Про захист персональних даних”.

1.4. Облік дітей шкільного і дошкільного віку ведеться в межах  Сергіївської  сільської  територіальної громади.

Відділ освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту виконавчого  комітету Сергіївської  сільської  ради (далі – уповноважений орган)  та призначена ним відповідальна особа із залученням відповідних територіальних органів Національної поліції та служб у справах дітей, закладів дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти, органів місцевого самоврядування організовують ведення обліку дітей шкільного і дошкільного віку.

 

ІІ.ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ВІДДІЛУ ОСВІТИ, МОЛОДІ, СПОРТУ, КУЛЬТУРИ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

2.1. Організувати ведення обліку дітей шкільного і дошкільного віку, які проживають чи перебувають в межах Сергіївської  сільської  ТГ, шляхом створення та постійного оновлення реєстру даних про них (на кожний рік народження окремо; діти шкільного і дошкільного віку окремо) (далі – реєстр);

2.2. Організувати ведення обліку дітей шкільного і дошкільного віку у закладах освіти громади  щодо дітей, які перебувають у них на навчанні та вік яких становить від 0 (1) до 18 років включно, шляхом створення та постійного оновлення реєстру даних про них (на кожний рік народження окремо; діти шкільного і дошкільного віку окремо) (далі – реєстр);

2.3. Визначити посадову особу, яка буде відповідальна за організацію ведення обліку дітей дошкільного та шкільного віку, узагальнення даних, створення та постійне оновлення реєстру (далі – відповідальний);

2.4. Закріпити територію обслуговування за закладами освіти, що належать до сфери їх управління.

 

ІІІ. ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

3.1. Визначити посадову особу, яка буде відповідальна за організацію ведення обліку дітей, що перебувають у закладі освіти на навчанні, та вік яких становить від 0 (1) до 18 років включно, створити та постійно оновлювати реєстр (далі – відповідальний);

3.2. Відповідальним до реєстру вносяться такі персональні дані дитини шкільного і дошкільного віку: прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дата народження, місце проживання чи перебування, місце навчання (заклад освіти), форма навчання та належність до категорії осіб з особливими освітніми потребами (далі – дані).

Дані дитини шкільного і дошкільного віку видаляються з реєстру у разі:

досягнення нею повноліття;

здобуття нею повної загальної середньої освіти;

наявності письмово підтвердженої інформації про взяття її на облік (включення до реєстру) на території іншої адміністративно-територіальної одиниці;

її вибуття на постійне місце проживання за межі України (з припиненням здобуття загальної середньої освіти в Україні).

3.3. На підставі даних реєстру відповідальний у закладах дошкільної, загальної середньої  освіти складає і подає до відділу освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту виконавчого  комітету Сергіївської  сільської  ради статистичний звіт про кількість дітей від 1 до 18 років за формою та у порядку, затвердженому МОН.

3.4. Облік учнів і вихованців ведуть заклади дошкільної, загальної середньої, освіти, які подають щороку не пізніше 15 вересня відповідальному до уповноваженого органу дані про всіх учнів, які до нього зараховані, та дані про кількість вихованців, які відвідують такий заклад або перебувають під його соціально-педагогічним патронатом.

3.5. У разі переведення учня чи вихованця до іншого закладу освіти або його відрахування в установленому порядку заклад освіти, з якого переводиться або відраховується учень чи вихованець, подає не пізніше 15 числа наступного місяця відповідальному дані такого учня чи вихованця, у тому числі місце продовження здобуття ним освіти (заклад освіти).

Під час переведення учня чи вихованця до іншого закладу освіти до закладу освіти, з якого він переводиться, подаються:

заява батьків (одного з батьків) учня/ вихованця чи інших його законних представників (для дітей, які не досягли повноліття) або заява учня (для повнолітніх учнів);

письмове підтвердження або його сканована копія з іншого закладу освіти про можливість зарахування до нього відповідного учня/ вихованця.

Під час вибуття учня чи вихованця на постійне місце проживання за межі України до закладу освіти, з якого він вибуває, подаються:

заява батьків (одного з батьків) учня/ вихованця чи інших його законних представників (для дітей, які не досягли повноліття) або заява учня (для повнолітніх учнів);

копія або сканована копія паспорта громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон дитина, або її проїзного документа із записом про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відміткою про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном (для дітей, які не досягли повноліття).

3.6.  Заклади освіти у разі зарахування учнів чи вихованців, які здобували освіту в закладах освіти інших адміністративно-територіальних одиниць, подають не пізніше 15 числа наступного місяця з дня зарахування їх дані відповідальному або до відділу освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту виконавчого  комітету Сергіївської  сільської  ради

3.7. У разі відсутності учнів, які не досягли повноліття, на заняттях протягом 10 робочих днів підряд з невідомих або без поважних причин заклад освіти невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі у справах дітей дані таких учнів для провадження діяльності відповідно до законодавства, пов’язаної із захистом їх прав на здобуття загальної середньої освіти.

Причини відсутності учня на заняттях підтверджуються відповідною медичною довідкою закладу охорони здоров’я або письмовим поясненням батьків (одного з батьків) учня чи інших законних представників (для учнів, які не досягли повноліття) або учня (для повнолітніх учнів), що зберігаються в його особовій справі протягом поточного навчального року.

 

  1. IV. ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ ВІДПОВІДАЛЬНОГО У ВІДДІЛІ ОСВІТИ, МОЛОДІ, СПОРТУ, КУЛЬТУРИ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛСЬКОЇ РАДИ

4.1. Відповідальним до реєстру вносяться такі персональні дані дитини шкільного і дошкільного віку: прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дата народження, місце проживання чи перебування, місце навчання (заклад освіти), форма навчання та належність до категорії осіб з особливими освітніми потребами (далі – дані).

4.2. Відповідальний протягом 10 робочих днів з дня отримання даних здійснює їх обробку, у тому числі звіряє їх з даними реєстру та у разі потреби вносить до нього відповідні зміни і доповнення.

Дані також можуть бути внесені до реєстру відповідно до письмової заяви батьків (одного з батьків) дитини шкільного чи дошкільного віку чи інших законних представників або її сканованої копії у разі її подання.

4.3. На підставі даних реєстру відповідальний складає і подає статистичний звіт про кількість дітей шкільного та дошкільного віку за формою та у порядку, затвердженому МОН.

 

  1. V. ПРАВА ВІДДІЛУ ОСВІТИ, МОЛОДІ, СПОРТУ, КУЛЬТУРИ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛСЬКОЇ РАДИ

 

5.1. Відділ освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту виконавчого комітету  Сергіївської сільської ради або відповідальний для забезпечення прав дітей шкільного та дошкільного віку на здобуття освіти та з дотриманням вимог Законів України “Про інформацію” і “Про захист персональних даних” має право:

отримувати дані дітей шкільного і дошкільного віку від служб у справах дітей, спеціальних установ та закладів, які здійснюють їх соціальний захист і профілактику правопорушень, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, інших адміністративно-територіальних одиниць,  житлово-експлуатаційних організацій та закладів освіти;

використовувати для створення та оновлення реєстру отримані дані, у тому числі з інших реєстрів або баз даних.

Залучення педагогічних працівників закладів освіти  Сергіївської  сільської  ради до організації та ведення  обліку дітей шкільного і дошкільного віку проводиться за їх добровільної згоди.

5.2. Скликати установчі наради, проводити бесіди, круглі столи з установами та організаціями, до компетенції яких належить робота з дітьми.

5.3. Вносити органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування на розгляд міської ради пропозиції щодо затвердження обліку учнів і вихованців закладів освіти Сергіївської   сільської  ради.

5.4. Отримувати від підвідомчих закладів освіти статистичну звітність та іншу інформацію, необхідних для виконання покладених на нього завдань, не пізніше 15 числа кожного місяця.

5.5. Організовувати випуск видань інформаційного характеру.

5.6. Проводити в межах своїх повноважень перевірки з питань додержання підпорядкованими закладами освіти порядку ведення обліку дітей та підлітків, які здобувають освіту у закладах  освіти  Сергіївської   сільської  ради.

 

VІ. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Контроль за веденням обліку дітей шкільного і дошкільного віку в частині реалізації відділом освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту  виконавчого комітету Сергіївської  сільської  ради  та відповідальною особою своїх повноважень, визначених цим Положенням, здійснює Управління Державної служби якості освіти в Полтавській області.

Контроль за веденням обліку учнів і вихованців закладами освіти здійснює відділ освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту виконавчого комітету Сергіївської  сільської  ради та відповідальна особа.

 

        VIІ. ВЗАЄМОДІЯ З ІНШИМИ ОРГАНАМИ

У разі коли місце навчання (заклад освіти) дитини шкільного і дошкільного віку не встановлено, відповідальний протягом п’яти робочих днів з дня встановлення відповідного факту надає наявні в реєстрі її дані відповідному територіальному органу Національної поліції та службi у справах дітей для провадження діяльності відповідно до законодавства, пов’язаної із захистом права дитини на здобуття освіти.

 

Секретар виконавчого комітету

Сергіївської сільської ради                                                               Н.В. Ілляшенко

 

 

                                                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконавчого комітету Сергіївської ради

                                                                               №88 від 30.08.2021року

 

М Е Ж І

території обслуговування закладів дошкільної освіти

Сергіївської сільської ради

 

  1. ДНЗ «Ромашка» Сергіївської сільської ради с. Качанове,

                                                                                       с. Новоселівка,

                                                                                       с. Дачне, с. Вирішальне,

                                                                                       с. Степове.

                                                                                    

  1. ДНЗ «Джерельце» Сергіївської сільської ради с. Сергіївка, с. Чернече

                                                                                      с. Лободине, с. Вечірчине.

 

  1. ДНЗ «Перлинка» Сергіївської сільської ради   с. Розбишівка, с. Веселе.

               

М Е Ж І

території обслуговування  закладів загальної середньої освіти

Сергіївської сільської ради

 

  1. Качанівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів

Сергіївської сільської ради                                                            

                                                                                   с. Качанове,    

                                                                                   с. Новоселівка,

                                                                                   с. Дачне, с. Вирішальне,  с. Степове.

                                                                              

  1. Сергіївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

Сергіївської сільської ради                                 с. Сергіївка,  с. Чернече

                                                                                     с. Лободине, с. Вечірчине.

 

  1. Розбишівська гімназія Сергіївської сільської

    ради Полтавської області                                         с. Розбишівка, с. Веселе.

 

Секретар виконавчого комітету

Сергіївської сільської ради                                                               Н.В. Ілляшенко

Карта захисних споруд полтавської області

вгору