Menu

                                                       

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

РІШЕННЯ

 

18.04.2022                                                                                                        №50

Про шкідливість використання штучних квітів на кладовищах, які розташовані на території Сергіївської сільської ради

У зв’язку із чисельними зверненнями жителів Сергіївської сільської ради щодо шкоди екології при використанні на кладовищах штучних квітів, вінків при їх утилізації, виконавчий комітет Сергіївської сільської ради ВИРІШИВ:

 

  1. Провести роз’яснювальну роботу серед населення щодо шкідливостівикористання штучних квітів на кладовищах, які розташовані на території Сергіївської сільської ради.
  2. Спеціалісту І категорії відділу економічного розвитку та інвестиції виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Батурі Я.Д. оприлюднити звернення виконавчого комітету та депутатів Сергіївської сільської ради до громади Сергіївської сільської ради щодо шкідливості використання штучних квітів на кладовищах, які розташовані на території Сергіївської сільської ради на офіційному Веб-сайті Сергіївської сільської ради в глобальній інформаційній мережі Інтернет - http://sergiyvska-rada.gov.ua/.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на виконавчий комітет Сергіївської сільської ради.

 

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ

 

Про шкідливість використання штучних квітів на кладовищах, які розташовані на території Сергіївської сільської ради

 

Депутатський корпус та виконавчий комітет Сергіївської сільської ради закликає громаду не прикрашати могили померлих пластиковими квітами та вінками. Така практика набуває масштабності напередодні Великодня. Церковники кажуть, що у ці дні пластик заполоняє кладовища. Люди прибирають могили та прикрашають новими штучними квітами, а старі, що вже втратили колір, - викидають.

Українці використовують штучні квіти, бо вони не в'януть. А В подальшому вивозять на смітник торішні прикраси.

Давно вже в європейських країнах штучні квіти заборонено приносити на кладовище. Там тільки живі квіти і віночки з живих квітів.

Купити штучну прикрасу на могилку цього року коштує від 20 до 300 грн.

Однак деякі продавці пропонують штучним квітам іншу альтернативу - екологічно чисті букети із сухоцвіту. Вони і найдешевші - по 20 грн.

Церква також закликає вірян не носити пластик на кладовище. Роз'яснювальну роботу про екологічну шкоду мають проводити також і священики.

Традиція штучних квітів немає глибокого коріння і триває не більше 10-15 років. У цьому сенсі є надія, що якщо люди усвідомлять, що немає такої основи - традиційної, релігійної основи - і ця практика шкідлива для довкілля, то з часом відмовляться.

Дане питання підтримують комунальники, екологи та священики, бо, якщо в містах пластикові вінки з кладовищ вивозять на смітник, то в селах їх просто спалюють.

Спалювати пластик ні в якому разі не можна. Тому що канцерогени дуже високі, і це дуже шкідливо людям, і впливає негативно на довкілля.

Також не можна ці вінки закопувати, кажуть фахівці, бо час розкладу пластику та паперу, просоченого парафіном, дуже тривалий.

 

Сільський голова                                                                                 Ігор Лідовий

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору