Menu

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

РІШЕННЯ

 

18.12.2023                                                                                                           №99

 

Про затвердження плану роботи служби у справах дітей виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

 

Керуючись Постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини» (зі змінами), Закону України від 13.01.2015 року №2342-ІV  «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», іншими нормативно-правовими актами, виконавчий комітет Сергіївської сільської ради ВИРІШИВ:

 

  1. Затвердити план роботи служби у справах дітейвиконавчого комітету Сергіївської сільської ради Миргородського району Полтавської областіна 2024 рік (Додаток 1).
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів радиДичка О.Р.

 

Виконуюча обов’язки сільського голови,

секретар виконавчого комітету

Сергіївської сільської ради                                                    Надія ІЛЛЯШЕНКО


Додаток 1

до рішення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради від 18.12.2023 року№99

№ п/п

Назва заходу

Термін виконання

Відповідальний

1. Організаційні заходи щодо захисту прав, свобод та законних інтересів дітей

1.

Організація та участь у роботі комісій з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Сергіївської сільської ради

Щомісячно та за потребою

Начальник ССД

2.

Організація та проведення разом із іншими структурними підрозділами виконавчого органу сільської ради, уповноваженими представниками Національної поліції заходів щодо соціального захисту дітей, виявлення причин, що зумовлюють дитячу бездоглядність та безпритульність.

Щомісячно

Начальник ССД

3.

Організація та участь у семінарах, нарадах з питань соціального захисту дітей, в тому чисті дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, запобігання дитячій бездоглядності та профілактики правопорушень серед них.

Протягом року

Начальник ССД

4.

Прийом та розгляд звернень громадян з питань, що стосуються соціального захисту дітей

Протягом року

Начальник ССД

5.

Підготовка та подання статистичної звітності в установленому порядку

Щоквартально

Начальник ССД

2. Розвиток сімейних форм виховання дітей

1.

Здійснення інформаційно-просвітницьких заходів у засобах масової інформації щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання

Протягом року

Начальник ССД

2.

Розробка, виготовлення та розповсюдження інформаційно-просвітницької продукції (буклети, листівки) серед жителів громади щодо популяризації сімейних форм виховання.

Протягом року

Начальник ССД

3.

Підготовка висновків про можливість громадян бути опікунами/піклувальниками про доцільність /недоцільність встановлення опіки/піклування.

Протягом року

Начальник ССД

4.

Здійснення контролю щодо забезпечення захисту особистих та майнових прав підопічних та прийомних дітей-вихованців, які проживають в сім’ях опікунів/піклувальників, прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного типу на території громади  

Протягом року

Начальник ССД

3. Забезпечення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування

1.

Здійснення заходів щодо забезпечення захисту особистих та майнових прав дітей, які проживають на території громади

Протягом року

Начальник ССД

2.

Ведення обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, влаштованих до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу

Протягом року

Начальник ССД

3.

Вжиття заходів щодо збереження закріпленого за дітьми житла, приватизації житла на ім’я дітей та збереження за ними права користування житлом батьків, постановки на квартирний облік дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, які досягли 16-річного віку та не мають житла на праві власності та праві користування та тих, хто потребує поліпшення житлових умов.

Постійно

Начальник ССД

4.

Підготовка матеріалів до звіту про стан виховання, утримання та розвитку дітей в сім’ях, опікунів/піклувальників, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

Грудень

Начальник ССД

5.

Здійснення контролю за раціональним використанням коштів державного бюджету, спрямованих на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом проведення моніторингу виплат.

Щомісячно

Начальник ССД

6.

Формування пропозицій щодо розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, підтримку малих групових будинків та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування осіб з їх числа.

Протягом року

Начальник ССД

7.

Представлення інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування у судових засіданнях при розгляді кримінальних та цивільних справ щодо захисту їх прав.

Протягом року

Начальник ССД

8.

Перевірка умов проживання та виховання дітей у сім’ях опікунів, піклувальників

Протягом року

Начальник ССД

9.

Збір документів для внесення інформації про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, потенційних опікунів/піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів до ЄІАС «Діти»

Протягом року

Начальник ССД

10.

Підготовка інформації про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які потребують оздоровлення, для організації оздоровлення відділом освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

Квітень-травень

Начальник ССД

4. Здійснення заходів щодо забезпечення інтересів та захисту прав дітей

1.

Організація роботи щодо своєчасного виявлення та обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах

Протягом року

Начальник ССД

2.

Узгодження відрахування дітей з навчальних закладів та надання допомоги у влаштуванні їх на навчання та працевлаштування (за потребою)

Протягом року

Начальник ССД.

3.

Забезпечення організації та проведення рейдів, з метою профілактики дитячої бездоглядності, безпритульності та запобігання правопорушень серед дітей

Щомісячно

Начальник ССД

4.

Вжиття заходів для збереження закріпленого за дітьми житла, приватизації житла на ім’я дітей та збереження за дітьми права користування житлом батьків

Постійно

Начальник ССД

5.

Порушення перед органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування питання про притягнення до відповідальності згідно із ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству» посадових осіб у разі невиконання або належного виконання ними обов’язків під час виявлення фактів домашнього насильства.

Постійно

Начальник ССД

6.

Здійснення діяльності, спрямованої на виявлення та усунення причин і умов, що сприяють вчиненню дітьми правопорушень, а також діяльність та позитивний вплив на поведінку окремих дітей в сім’ї, на підприємстві, в установі чи організації незалежно від форм власності, за місцем проживання.

Постійно

Начальник ССД

7.

Здійснення захисту прав та інтересів постраждалої дитини, дитини-кривдника, в тому числі шляхом звернення до суду, представництва прав та інтересів дитини  у суді при розгляді питань, пов’язаних із здійсненням актів домашнього насильства.

Постійно

Начальник ССД

8.

Порушення перед органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування питання про направлення до спеціальних установ для дітей, навчальних закладів (незалежно від форм власності) дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, неодноразово самовільно залишали сім’ю та навчальні заклади.

Постійно

Начальник ССД

9.

Звернення до суду з позовами про позбавлення батьківських прав або відібрання без позбавлення батьківських прав у батьків, які не виконують батьківських обов’язків, а також у інших випадках, передбачених чинним законодавством України.  

Постійно

Начальник ССД

10.

Порушувати клопотання про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за невиконання ними  батьківських обов’язків щодо виховання дітей та вчинення насильства і сім’ї.

Постійно

Начальник ССД

11.

Проведення інформаційно-просвітницьких заходів у засобах масової інформації серед жителів Сергіївської територіальної громади з питань прав та обов’язків батьків, підвищення обізнаності батьків щодо толерантності в стосунках з дітьми.

Постійно

Начальник ССД

12.

Проведення роботи серед батьків, за  заявами яких діти перебувають і закладах інституційного догляду та виховання дітей, щодо можливості повернення дітей у біологічні родини

Постійно

Начальник ССД

13.

Здійснення заходів щодо запобігання потрапляння дітей до закладів інституційного догляду та виховання дітей

Постійно

Начальник ССД

14.

Здійснення заходів щодо захисту прав внутрішньо-переміщених дітей.

Протягом року

Начальник ССД

15.

Здійснювати заходи щодо попередження насильства у сім’ї або реальної загрози його вчинення, надання необхідної допомоги дітям, які постраждали від насильства у сім’ї.   

Протягом року

Начальник ССД

16.

Здійснювати заходи щодо попередження торгівлі дітьми або реальної загрози його вчинення, надання необхідної допомоги дітям, які потерпіли від торгівлі людьми.

Протягом року

Начальник ССД

17.

Прийняття рішень про негайне відібрання дитини, якщо є загроза її життю або здоров’ю, та забезпечення її тимчасового влаштування. 

Постійно

Начальник ССД

5. Організаційно-методична робота, навчання кадрів

1.

Надання методичної, консультаційної допомоги громадянам з питань опіки та піклування, розвитку альтернативних форм виховання та захисту законних прав та інтересів дітей

Протягом року

Начальник ССД

2.

Висвітлення на офіційній сторінці громади  в інтернет мережі Facebook основних заходів проведених службою у справах дітей щодо:

- попередження раннього соціального сирітства;

- профілактика правопорушень та дитячої бездоглядності;

- популяризація сімейних форм влаштування дітей;

- створення патронатних сімей.

Протягом року

Начальник ССД

3.

Участь в нарадах, семінарах, колегіях

Протягом року

Начальник ССД

6. Організація та проведення заходів

1.

З нагоди Міжнародного дня захисту дітей проведення культурно-масових заходів для дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування

Червень

Начальник ССД

2.

До дня Святого Миколая, Новорічних та Різдвяних свят проведення культурно-масових заходів для дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування

Грудень

Начальник ССД

3.

Відзначення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

Листопад-грудень

Начальник ССД

 

Начальник Служби у справах дітей виконавчого комітету

Сергіївської сільської ради                                                 Валентина ХРАПАЛЬ

Карта захисних споруд полтавської області

вгору