Menu

                                                                

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

РІШЕННЯ

 

22.03.2024                                                                                                        №35

 

Про затвердження тарифів на платні соціальні послуги, які надаються «Центром надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради на 2024 рік

 

Керуючись ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Положенням про комунальну установу «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради, відповідно до Закону України «Про соціальні послуги», постанови Кабінету Міністрів України від  01.06.2020 №429 «Про затвердження Порядку установлення диференційованої плати за надання соціальних послуг», постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 №428 «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги», наказу Міністерства соціальної політики України від 07.12.2015 №1186 «Про затвердження Методичних рекомендацій розрахунку вартості соціальних послуг», з метою врегулювання питання надання платних соціальних послуг та послуг з диференційованою платою жителям Сергіївської територіальної громади вирішила:


  1. Затвердити Положення про умови та порядок надання платних соціальних послуг комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради (Додаток 1). 2. Затвердити розрахунок тарифу на платні соціальні послуги комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради (Додаток 2).
  2. Затвердити з 01.04.2024 року тарифи на платні соціальні послуги, які надаються комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради (Додаток 3).
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку.

 

Сільський голова                                                                           Ігор ЛІДОВИЙ

 

 

                                                                                              Додаток 1

                                                                         рішення виконавчого комітету

                                                                         Сергіївської сільської ради №32

                                                                         від 22.03.2024

 

ПОЛОЖЕННЯ

про умови та порядок надання платних соціальних послуг комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради

Сергіївка 2024р.

Загальні положення

Положення визначає перелік платних соціальних послуг, категорії осіб, яким вони надаються, умови та порядок їх надання комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради.

Положення про умови та порядок надання платних соціальних послуг комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради (далі – ЦНСП) розроблено з урахуванням вимог Закону України «Про соціальні послуги», постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 429 «Про затвердження Порядку установлення диференційованої плати за надання соціальних послуг», постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 №428 «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги», наказу Міністерства соціальної політики України від 13.11.2013 №760 «Про затвердження Державного стандарту догляду вдома»,   наказу Міністерства соціальної політики України від 07.12.2015 №1186 "Про затвердження Методичних рекомендацій розрахунку вартості соціальних послуг", методичних рекомендацій щодо розрахунку тарифів на платні соціальні послуги та відповідно до Положення про комунальну установу «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради.

Платні соціальні послуги надаються ЦНСП з метою поліпшення  життя, соціальної адаптації осіб, що можуть частково забезпечити собі самообслуговування в силу різних причин чи непереборних наслідків не маючи на меті отримання прибутку.

Положення визначає організаційно-правову форму надання ЦНСП платних соціальних послуг.

 

Порядок надання платних соціальних послуг комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради.

2.1.  Надання платних соціальних послуг здійснюється на підставі письмової заяви до відділу соціального захисту населення Сергіївської сільської  ради. Після надходження заяви з рішенням щодо надання соціальних послуг на платній чи диференційованій основі, визначаються індивідуальні потреби отримувача соціальної послуги, складається індивідуальний план, укладається договір про надання платних соціальних послуг ЦНСП.

У разі, якщо особа, яка потребує надання платних соціальних послуг, за віком або станом здоров’я неспроможна самостійно прийняти рішення про необхідність їх надання, таке рішення може прийняти опікун чи піклувальник.

2.2. Надання соціальних послуг здійснюється на підставі затверджених тарифів.  

2.3. Платні соціальні послуги надаються :

- громадянам, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю (при досягненні 18 років) і мають рідних, які повинні забезпечити їх догляд і допомогу, але отримувача послуг  має доходи  що перевищують чотири прожиткові мінімуми;

- громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу у зв’язку зі стихійним лихом, катастрофою, якщо середньомісячний сукупний дохід цих осіб вище двох прожиткових мінімумів але нижчий ніж чотири прожиткові встановленого прожиткового мінімуму має право отримати послуги з диференційованою платою;

- іншим громадянам, іноземцям та особам без громадянства, у тому числі біженцям, які проживають в Україні на законних підставах та перебувають у складних життєвих обставинах, потребують сторонньої допомоги і мають можливість оплачувати ці послуги в повному обсязі.

- громадянам, які безоплатно отримують соціальні послуги в ЦНСП і мають бажання отримувати соціальні послуги понад обсяги, визначені Державними стандартами.

- центр (у межах наявних можливостей) може надавати соціальні послуги в обсягах, що перевищують обсяги визначені державними стандартами соціальних послуг, із встановленням диференційованої  або повної плати відповідно до законодавства.

2.4. У виняткових випадках громадяни, що мають рідних, які перебувають у місцях позбавлення волі, або мобілізовані та перебувають в зоні бойових дій тощо. Для цього спеціально створена комісія може приймати, як виняток, рішення про звільнення від плати за надання соціальних послуг громадян, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу. В такому разі видатки, пов’язані із наданням соціальних послуг громадянам, передбачаються у кошторисі  центру за рахунок додаткових коштів місцевого бюджету.

2.5. Центр надає клієнтам інформацію про порядок надання платних послуг та їх оплату.

2.6. Платні соціальні послуги надаються згідно затверджених тарифів та відповідно до держстандартів цих послуг.

 

  1. Перелік платних соціальних послуг, які надаються ЦНСП

- Вмивання, обтирання, обмивання

- Вдягання, роздягання, взування

- Заміна натільної білизни

- Заміна постільної білизни

- Обрізання нігтів (без патології) на руках або ногах

- Миття голови

- Купання, надання допомоги при купанні

- Чищення зубів

- Гоління

- Розчісування

- Допомога у користуванні туалетом (подача й винесення судна з подальшою обробкою)

- Годування (для ліжкових хворих)

- Придбання і доставка продовольчих, промислових та господарських товарів, медикаментів

- Допомога у приготуванні їжі (підготовка продуктів для приготування їжі, миття овочів, фруктів, посуду, винесення сміття тощо)

- Приготування їжі

- Допомога при консервації овочів та фруктів

- косметичне прибирання

- вологе прибирання

- генеральне прибирання

- Обклеювання вікон

- Миття вікон (не більше 3)

 - Прання білизни та одягу

- Прасування

- Розпалювання печей, піднесення вугілля, дров, розчистка снігу, доставка води з колонки

- Забезпечення супроводження (супровід споживача соціальних послуг у поліклініку тощо)

- Надання допомоги в оплаті комунальних послуг (заповнення абонентних книжок, оплата комунальних послуг, звіряння платежів, заміна книжок)

- Надання допомоги в оформленні документів (оформлення субсидій на квартирну плату і комунальні послуги)

- Написання листів, заяв, скарг, отримання довідок, інших документів

- Представництво інтересів в органах державної влади, установах, підприємствах та організаціях (виконання доручень, пов’язаних з необхідністю відвідування різних організацій)

- Надання допомоги у сільській місцевості з проведення сільськогосподарських робіт (в обробці присадибної ділянки)

- Надання послуг з виконання ремонтних робіт (допомога в ремонті житлових приміщень)

- Спостереження за станом здоров’я, допомога у проведенні процедур, пов’язаних зі здоров’ям, надання допомоги до приходу лікаря, виклик лікаря додому

- Сприяння в отриманні медичної допомоги в установах охорони здоров’я та лікувально-профілактичних установах

- Сприяння у направленні до стаціонарної установи, установи охорони здоров’я та соціального захисту населення

- Надання інформації з питань соціального захисту населення

 

3.3 Послуги повинні відповідати опису їх змісту і якості, наведеним в Державному класифікаторі соціальних стандартів та нормативів, а також діючим соціальним нормам і нормативам.

  1. Організація роботи по наданню платних соціальних послуг

4.1 Після надходження відповідних документів до ЦНСП, в залежності від виду соціальної послуги, отримувач послуги ознайомлює  з переліком, тарифами, умовами та порядком надання платних соціальних послуг, визначає індивідуальні потреби отримувача соціальної послуги, встановлює групу рухової активності, визначає зміст соціальних послуг, уточнює обсяг, розробляє індивідуальний план, складає та підписує у замовника платних соціальних послуг договір про надання таких послуг. Для громадян, що вже знаходяться на обслуговуванні у ЦНСП, уточнює обсяг соціальних послуг, вносить зміни до індивідуального плану.

4.2 Після оформлення зазначених вище документів директором ЦНСП підписується договір про соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) на платній основі та видається відповідний наказ про надання соціальних послуг на платній основі.

4.3 Найменування та обсяг платних соціальних послуг, наданих протягом місяця, підтверджується актами соціальних послуг за встановленою формою.

Кожна надана послуга записується в акт працівником ЦНСП в день її надання та підтверджується підписами отримувача платної соціальної послуги та працівника.

4.4 Акти про надання соціальних послуг подаються працівниками щомісячно, не пізніше останнього робочого дня відповідного місяця. Директор перевіряє правильність оформлення акту та затверджує його.

4.5 Бухгалтер на підставі актів надання соціальних послуг, затверджених директором ЦНСП, проводить до 3 числа наступного за звітним місяцем обрахунок вартості фактично виконаних платних соціальних послуг за попередній місяць згідно з діючими тарифами, та виписує рахунок до оплати за встановленою формою. Рахунок надається замовнику платних соціальних послуг.

4.6 Оплата за виконанні платні послуги проводиться замовником послуг щомісячно протягом 5 днів після отримання рахунку. Вид розрахунку безготівковий, реквізити для оплати зазначаються в договорі та рахунку.

4.7 У разі виникнення непорозумінь при наданні платних соціальних послуг з замовником платних соціальних послуг зустрічається директор та вносить пропозиції по вирішенню спірних питань.

4.8 Дія договору про соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) на платній основі припиняється у разі відмови від внесення плати за виконані соціальні послуги, або виконані роботи  до обумовленого терміну.

4.9 В разі смерті отримувача соціальної послуги оплата за виконані соціальні послуги здійснюється спадкоємцями, визначеними в законодавчому порядку.

 

Порядок встановлення тарифів на платні соціальні послуги

5.1. Розмір плати за той чи інший вид послуг визначається згідно з тарифами.

5.2. Тарифи на послуги розробляються відповідно до постанови КМУ від 01.06.2020 р. № 428 «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на платні соціальні послуги» і затверджуються Сергіївською сільською  радою.

Тариф на соціальну послугу обчислюється з урахуванням собівартості послуги та адміністративних витрат.

Собівартість соціальної послуги визначається відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”, затвердженого наказом Мінфіну від 31 грудня 1999 р. № 318.

Перелік статей калькулювання собівартості соціальної послуги визначається ЦНСП з урахуванням вимог до відповідної соціальної послуги, визначених державним стандартом соціальної послуги.

5.3. Встановлені тарифи переглядаються у разі зміни затверджених фінансових показників, необхідних для їх розрахунку.

5.4. Роботу по організації надання платних соціальних послуг очолює директор ЦНСП.

5.5. Використання отриманих коштів можливе лише після зарахування їх на поточний рахунок.

5.6. Бухгалтер ЦНСП щомісячно та щоквартально аналізує і подає директору ЦНСП узагальнену інформацію про надання платних соціальних послуг.

 

Порядок установлення диференційованої плати за надання соціальних послуг

6.1. ЦНСП (в межах наявних можливостей) може надавати соціальні послуги в обсягах, визначених Державними стандартами соціальних послуг, із встановленням диференційованої плати відповідно до законодавства.

6.2. Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 01.06.2020 № 429 «Про затвердження Порядку установлення диференційованої плати за надання соціальних послуг», диференційована плата за надання соціальних послуг встановлюється отримувачам соціальних послуг, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткових мінімуми, але не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.

6.3. Диференційована плата за надання соціальних послуг установлюється з дати укладання договору і переглядається щороку.

6.4. Диференційована плата за надання соціальних послуг сплачується у розмірі, що не перевищує граничної величини. Якщо вартість соціальних послуг, що надаються протягом відповідного місяця, не перевищує граничної величини, диференційована плата за надання соціальних послуг становить 75 % вартості таких послуг.

6.5. Прожитковий мінімум для встановлення диференційованої  плати за надання соціальних послуг вираховується у встановленому законодавством розмірі для відповідної категорії осіб за місяць, що передує місяцю звернення особи за надання соціальних послуг.

6.6. Вартість соціальної послуги визначається на підставі тарифу, затвердженого Сергіївською сільською радою.

6.7. Різниця між вартістю соціальних послуг та розміром диференційованої плати наданою за соціальні послуги, відшкодовується ЦНСП за рахунок коштів передбачених на його утримання.

 

  1.  Планування та використання доходів від надання платних соціальних послуг

7.1. Кошти, отримані від наданих платних соціальних послуг спрямовуються в першу чергу на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням соціальних послуг, що надаються бюджетною установою згідно з її основною діяльністю.

7.2. Кошти отримані від платних соціальних послуг можуть також спрямовуватись на розвиток ЦНСП та видатки, не забезпечені за загальним фондом установи.

7.3. ЦНСП веде статистичний та бухгалтерський облік наданих платних соціальних послуг, складає звітність за цим видом діяльності відповідно до чинного законодавства

                                                                                              Додаток 2

                                                                         рішення виконавчого комітету

                                                                         Сергіївської сільської ради №32

                                                                         від 22.03.2024

 

РОЗРАХУНОК

тарифу на платні соціальні послуги

КУ «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради

 

Платна соціальна послуга  - «Догляд вдома» особам чий дохід перевищує 4 прожиткові мінімуми

 

Одиниця виміру: 1людино-година

Вартість надання соціальної послуги протягом 1 людино-години:

ВП = ПВ+ЧАВ

ВП – вартість послуги;

ПВ – прямі витрати;

ЧАВ – частка  адміністративних витрат, яка враховується при визначенні вартості соціальної послуги;

Прямі витрати: ПВ = (ЗПЄВ + ПТРП + ІП) : РД: НТРД

де:

ПВ — прямі витрати;

ЗПЄВ — заробітна плата і єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування основного та допоміжного персоналу;

ПТРП — придбання товарів, робіт і послуг, безпосередньо пов’язаних із наданням соціальної послуги;

ІПВ — інші прямі витрати;

РД – кількість робочих днів на рік;

НТРД – норма тривалості робочого дня в годинах.

 Прямі витрати:

витрати на оплату праці

№ з/п

Назва показника

Розмір

Витрати на рік, грн.

1

Посадовий оклад соціального робітника  

7329,25 грн.

7329,25  грн. х 12 міс. = 87951,00 грн.

2

Єдиний соціальний внесок

1612,43 грн.

1612,43 грн. х 12 міс = 19349,16 грн

3

Премія  річна

4195,00 грн.

4195,00 грн.

4

Щорічна матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу

4195,00 грн.

4195,00 грн.

5

Усього заробітна плата

.

87951,00+19349,16+4195,00

+4195,00=115690,16 грн

6

 

 

7

 

 

 

Разом:

115690,16

 

ПВ = (ЗПЄВ + ПТРП + ІП) : РД: НТРД

ПВ = (115690,16грн.+0+0) : 260 : 8 = 55,62 грн.

Адміністративні витрати:

 АВ = ЗПЄВ + ПТРП + ІАВ,

де:

АВ — адміністративні витрати;

ЗПЄВ — заробітна плата і єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування адміністративного та управлінського, а також господарського та обслуговуючого персоналу;

ПТРП — придбання товарів, робіт та послуг на адміністративні потреби;

ІАВ — інші адміністративні витрати.

                          АВ = ЗПЄВ + ПТРП + ІАВ(всі фактичні видатки за 2023рік)=1758550грн

 

КРАВ = ЗП : ЗВЗП=(зп фактична за рік: на фактичне утримання центру на рік)=1366733:1758550=0,7грн

де:

КРАВ — коефіцієнт розподілу адміністративних витрат;

ЗП — заробітна плата основного та допоміжного персоналу, що залучається до надання соціальних послуг у межах замовлення;

ЗВЗП — загальні витрати на заробітну плату основного та допоміжного персоналу, який здійснює надання соціальних послуг, за всіма договорами (проектами суб’єкта).

частка  адміністративних витрат, яка враховується при визначенні вартості соціальної послуги

 ЧАВ = АВ х КРАВ : КД

де:

ЧАВ — частка адміністративних витрат, яка враховується при визначенні вартості соціальної послуги;

АВ — адміністративні витрати;

КРАВ  коефіцієнт розподілу адміністративних витрат;

КД — кількість календарних днів;

Враховуючи

п. 3 Порядку «Про затвердження порядку регулювання тарифів на платні соціальні послуги»  визначено, що адміністративні витрати включаються до тарифу на платну соціальну послугу в розмірі не більш як 15 % витрат на оплату праці, визначених за нормами обслуговування для надання цієї послуги працівником (працівниками). Тому частку адміністративних витрат необхідно враховувати (147 186,56 грн. : 250 д. : 8 год х 0,15 = 11,04 грн.).

ЧАВ = (115690,16:260:8)*0,15= 8,34 грн.

 

Вартість надання послуги «Догляд вдома» протягом однієї людино-години:

ВОГ = ПВ + ЧАВ = 55,62 грн. + 8,34 грн. = 63,96 грн. (1 хв=1грн 6 коп)

 

 

ОСНОВНІ ЗАХОДИ,
що становлять зміст соціальної послуги догляду вдома осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, орієнтовний час для їх виконання

 

№ з/п

Назва заходу

Одиниця вимірювання ( кількість заходів)

Витрати часу(хв)

Вартість (грн.)

Диференційована вартість

1

Придбання і доставка продовольчих, промислових та господарських товарів, медикаментів

1

84

89,04

66,78

2

Допомога у приготуванні їжі

1

18

19,08

14,31

3

Винесення сміття

1

8

8,48

6,36

4

Приготування їжі

1

60

63,96

47,97

5

Допомога при консервації овочів та фруктів

1

90

95,40

71,55

6

Косметичне прибирання житла

1

22

23,32

17,49

7

Вологе прибирання

1

42

44,52

33,39

8

Генеральне прибирання житла

1

126

133,56

85,17

9

Миття вікон (3шт)

1

30

31,80

23,85

10

Обклеювання вікон

1

30

31,80

23,85

11

Прання (до 1,5 кг сухої білизни)

1

30

31,80

23,85

12

Прасування (до 1,5 кг сухої білизни)

1

30

31,80

23,85

13

Розпалювання печей, піднесення вугілля, дров, доставка води з колонки

1

42

44,52

33,39

14

розчищення снігу

1

20

21,20

15,90

15

Ремонт одягу (дрібний)

1

6

6,36

4,77

16

Оплата комунальних платежів

1

45

47,70

35,77

17

Вмивання, обтирання, обмивання;

допомога при вмиванні, обтиранні, обмиванні

1

15

15,90

11,92

18

допомога при вдяганні, роздяганні, взуванні

1

15

15,90

11,92

19

Зміна натільної білизни

1

15

15,90

11,92

20

Зміна постільної білизни

1

20

21,20

15,90

21

Зміна/заміна підгузок, пелюшок

1

20

21,20

15,90

22

Купання, надання допомоги при купанні

1

60

63,96

47,97

23

допомога при чищенні зубів

1

15

15,90

11,92

24

допомога при митті голови

1

15

15,90

11,92

25

Розчісування, допомога при розчісуванні

1

10

10,60

7,95

26

Гоління, допомога при голінні

1

20

21,20

15,90

27

Обрізання нігтів (без патології) на руках або ногах

1

20

21,20

15,90

28

Допомога у користуванні туалетом

1

20

21,20

15,90

29

Годування (для ліжкових хворих, дітей з інвалідністю)

1

30

31,80

23,85

30

Допомога у виконанні реабілітаційних, лікувально-фізичних вправ

1

45

47,70

35,77

31

Допомога у догляді за особистими речами, зовнішнім виглядом

1

30

31,80

23,85

32

Допомога у написанні й прочитанні листів

1

30

31,80

23,85

33

Допомога при пересуванні в побутових умовах (по квартирі)

1

15

15,90

11,92

34

Виклик лікаря, працівників комунальних служб, транспортних служб

1

15

15,90

11,92

35

Відвідання хворих у закладах охорони здоров’я

1

84

89,04

66,78

36

Допомога в написанні заяв, скарг, отриманні довідок, інших документів, веденні переговорів з питань отримання соціальних та інших послуг

1

45

47,70

35,77

37

Виконання доручень, пов'язаних з необхідністю відвідувань різних організацій

1

72

76,32

57,24

38

Сприяння в направленні до стаціонарної установи охорони здоров'я, соціального захисту населення

1

20

21,20

15,90

39

Допомога у забезпеченні технічними засобами реабілітації

1

45

47,70

35,77

40

Навчання та вироблення практичних навичок самостійного користування технічними та іншими засобами реабілітації

1

45

47,70

35,77

41

Бесіда, спілкування, читання газет, журналів, книг

1

30

31,80

23,85

42

Супроводження (супровід) отримувача соціальної послуги в поліклініку, на прогулянку тощо

1

78

82,68

62,01

43

Консультування щодо отримання правової допомоги через центри безоплатної правової допомоги

1

45

47,70

35,77

44

Допомога в оформленні документів(оформлення субсидії, комунальні послуги тощо)

1

 60

63,96

47,97

45

Допомога по догляду за садом , подвір’ям, тощо(0,02 га)

1

138

146,28

109,71

46

Оформлення замовлень на доставку палива (вугілля, дрів)

1

 60

63,96

47,97

 

 

 

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору