Menu

Засідання робочої групи з підготовки проєкту Стратегії розвитку Сергіївської територіальної громади на період до 2027 року

Протокол  №1

Засідання робочої групи з підготовки проєкту Стратегії розвитку Сергіївської територіальної громади на період до 2027 року

10 липня 2024 року                                                          с. Сергіївка

 

Присутні: 16 члени робочої групи із розробки Стратегії розвитку Сергіївської територіальної громади на період до 2027 року.

 Головував : Ігор ЛІДОВИЙ – сільський голова, голова робочої групи

Секретар: Інна БІЛИК -  начальник відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Сергіївської сільської рада, член робочої групи.

Порядок денний:

  1.  Вступне слово. Важливість та актуальність стратегічного планування. Ознайомлення членів робочої групи з принципами та основами стратегічного планування, з Положенням про робочу групу з розробки проєкту Стратегії, зокрема з функціями та повноваженнями.
  2. Основні етапи роботи над розробкою стратегії розвитку.
  3. Організація проведення опитування бенефіціарів (громадян та юридичних осіб) для вивчення їх потреб.
  4. Подальші кроки – загальний огляд графіку роботи зі стратегічного планування.
  5. Слухали:

По першому питанню:

Ігор ЛІДОВИЙ, голова робочої групи, сільський голова, який привітав всіх присутніх, озвучив мету та план першого засідання робочої групи.

Ознайомив присутніх з законодавчим підґрунтям для розробки Стратегії розвитку Сергіївської територіальної громади на період до 2027 року. Ознайомив всіх присутніх з принципами та основами стратегічного планування, з Положенням про робочу групу з розробки проєкту Стратегії, зокрема з функціями та повноваженнями.  

 

 ВИСТУПИЛИ:

 Олег ДИЧОК, член робочої групи, заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів влади, наголосив на важливості розробки Стратегії розвитку територіальної громади на період до 2027 року, розповів які переваги отримає громада в разі наявності Стратегії розвитку, закликав усіх учасників бути активними та висловлювати  свої думки з цього питання

 

  1. СЛУХАЛИ:

По другому питанню:

Інна ПАНАСЕЙКО  - член робочої групи - начальник відділу економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, яка повідомила, що відповідно до методології стратегічного планування, сформульованої у Методичних рекомендаціях щодо порядку розроблення, затвердження, реалізації, проведення моніторингу та оцінювання реалізації стратегій розвитку територіальних громад, затверджену наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 21 грудня 2022 року №265 та повідомив про наступні етапи стратегічного планування:

Етап 1: Аналіз середовища та чинників розвитку територіальної громади. Організовується збір та аналіз наявних даних про стан соціально-економічного розвитку громади. Обов’язковим елементом аналізу в процесі стратегічного планування буде проведення анкетування жителів і представників бізнесу, що  дозволить зрозуміти проблемні питання, перспективи розвитку громади та визначити очікування.

Етап 2: Визначення бачення та цілей розвитку громади. На цьому етапі робочою групою будуть вивчені результати соціально-економічного аналізу та результати опитування активу громади, мешканців та бізнесу. Із стратегічного бачення та структури ключових проблем громади будуть сформовані стратегічні напрями сфер функціонування територіальної громади, в яких необхідно проводити зміни, щоб досягти стратегічного бачення.

Етап 3: Розробка планів дій (Плану реалізації Стратегії). На цьому етапі Робочою групою за кожним з визначених напрямків розвитку будуть розроблені стратегічні (загальні) цілі, на основі яких будуть сформульовані цілі нижчого порядку – оперативні цілі. Стратегічні та Оперативні цілі Стратегії мають бути узгоджені з існуючими в громаді та області (регіональними) стратегіями і профільними програмами.

Етап 4: Формулювання Завдань. Кожна з Оперативних цілей буде досягатися шляхом виконання конкретних Завдань, які містять відомості про заходи, які необхідно здійснити та результати, яких необхідно досягти.

Етап 5: Громадське обговорення та ухвалення Стратегії та Плану заходів з її реалізації. Після розробки проєкту Стратегії, робочою групою ініціюється проведення громадського обговорення. Після проведення громадського обговорення доопрацьований стратегічний документ подається на розгляд і ухвалення сільській раді. І вже на пленарному засіданні Сергіївської сільської ради буде ухвалена Стратегія та План заходів  її реалізації.

 

  1. СЛУХАЛИ:

По третьому питанню

Валентина ЛОБОДА  - член робочої групи – начальник фінансового  відділу виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, щодо необхідності проведення опитування населення громади для вивчення потреб бенефіціарів (громадян та юридичних осіб). Доповіла, що з метою залучення громадськості до  процесу написання Стратегії розвитку  відділом економічного розвитку та інвестицій підготовлені форми анкет та опитувальних листів для розповсюдження серед населення громади та бізнесу. Звернула увагу присутніх на те, що проведення опитування представників бізнесу, молоді та мешканців громади є важливим. Так, як під час опитування є можливість з’ясувати проблеми та потреби, які на думку мешканців громади необхідно вирішити першочергово. Повідомила, що учасникам буде запропоновано заповнити онлайн форму анкети, або її друковану копію.   

 ВИРІШИЛИ:

  1. З метою залучення громадськості до всебічного обговорення проєкту Стратегії розвитку Сергіївської територіальної громади на період до 2027 року на офіційному  сайті Сергіївської громади в розділі Стратегія розмістити відповідні матеріали і висвітлювати хід розробки проєкту Стратегії.
  2. Організувати процес розповсюдження анкет серед мешканців громади та представників бізнесу.
  3. Відділу економічного розвитку та інвестицій, підготувати на наступне засідання робочої групи, аналіз наявних даних про стан соціально-економічного розвитку громади та звіт по результатах опитування громадян Сергіївської громади.

 

СЛУХАЛИ:

По четвертому питанню

Інна ПАНАСЕЙКО  - член робочої групи – начальник відділу економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, яка ознайомила всіх присутніх з послідовністю діяльності робочої групи, винесла на розгляд та затвердження проєкту Плану роботи робочої групи (додається).

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити План роботи  робочої групи з питань розробки Стратегії розвитку Сергіївської територіальної громади на період до 2027 року.

 

Додаток 1 до рішення

Робочої групи

від «10» липня 2024 року

 

Календарний план заходів з розробки проєкту Стратегії розвитку Сергіївської територіальної громади на період до

 2027 року

Етапи розробки Стратегії

Місяць

0

Підготовчий етап – Рішення сесії про початок розроблення проєкту Стратегії розвитку, розпорядження сільського голови про створення Робочої групи з розробки стратегії розвитку

липень

1

Перше засідання Робочої групи:

· ознайомлення з методологією стратегічного планування

· затвердження плану заходів з розробки стратегії розвитку

· організація процесу збору даних та проведення соціально-економічного аналізу

липень

Проведення стратегічного аналізу ( у проміжках між засіданнями РГ)

· Аналіз і перегляд стратегій держави/області:аналіз впровадження попередніх стратегій громади

· Дослідження основних тенденцій соціально-економічного розвитку сукупності суб’єктів ТГ за попередній період

· Дослідження оточення (зовнішнього середовища) та оцінка можливостей розвитку громади

· Проведення опитування мешканців та/або представників бізнесу

· Систематизація доних та підготовка аналізу основних тенденцій розвитку громади

липень

2

Друге засідання Робочої групи:

· Презентація та обговорення результатів стратегічного аналізу громади

· Формулювання та обговорення прогнозів та сценаріїв розвитку громади

· Формулювання стратегічного бачення

Проведення SWOT- аналізу – ідентифікація  факторів SWOT

Липень-серпень

Розробка елементів Стратегії ( у проміжках між засіданнями РГ)

· Розробка SWOT- матриці – аналіз взаємозв’язків факторів SWOT /TOWS та основні аналітичні висновки щодо порівняльних переваг, викликів та ризиків

Липень-серпень

3

Третє засідання Робочої групи:

· Презентація SWOT- матриці, порівняльних переваг, викликів та ризиків

· Підготовка проєкту структури стратегічних, операційних цілей та завдань Стратегії

Серпень-вересень

Підготовка Плану заходів з реалізації Стратегії (у проміжках між засіданнями РГ)

· Підготовка технічних завдань на проєкти розвитку, які відповідають завданням Стратегії

· Громадське обговорення Стратегії

Серпень-вересень

4

Четверте засідання Робочої групи:

· Відбір/коригування технічних завдань на проєкти, розвитку для плану реалізації Стратегії

· Підготовка системи моніторингу Стратегії

Жовтень

5

Громадське обговорення та консультації щодо плану заходів з реалізації Стратегії рзвитку

Жовтень-листопад

6

Розгляд на черговій сесії Сергіївської  сільської ради і ухвалення Стратегії та плану заходів з її реалізації

Листопад

 

 

Додаток 2 до рішення

Робочої групи

від «10» липня 2024 року

 

 Перелік структурних підрозділів, комунальних підприємств, установ та організацій сільської ради, відповідальних за надання інформації відділу економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської  ради згідно розділу шаблону  соціально-економічного аналізу (СЕА)

Номер згідно шаблону СЕА

Назва розділу чи підрозділу згідно шаблону СЕА

Назва структурного підрозділу, комунального підприємства, установи та організацій сільської ради, відповідального за підготовку інформації

1.1

Історичний розвиток

Відділ економічного розвитку та інвестицій

1.2

Географічне розташування

Відділ економічного розвитку та інвестицій

1.3

Природно-ресурсний потенціал

Відділ економічного розвитку та інвестицій, відділ земельних відносин та комунальної власності

1.4

Характеристика населення та трудових ресурсів

Секретар сільської ради, адміністратори ЦНАПу

1.5.

Наявна інфраструктура (транспортна, житлово-комунальна, поштова та зв’язок, соціальна, торгівля).

Відділ економічного розвитку та інвестицій, відділ земельних відносин та комунальної власності

· Мережа закладів освіти

Відділ освіти молоді, спорту та культури

· культура

Центр культури та дозвілля

 

· Медицина

Сергіївська АЗПСМ

 

· Надання соціальних послуг

ЦНСП, відділ соціального захисту населення

 

· Забезпечення правопорядку

Поліцейський офіцер громади

1.6

Містобудівна документація, програма комплексного відновлення

сектору містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства, Відділ економічного розвитку та інвестицій

1.7

Економічний розвиток

Відділ економічного розвитку та інвестицій

1.8.

Фінансовий стан та бюджет громади

Фінансовий відділ

1.9.

Органи управління громадою

Заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів влади

1.10.

Органи самореалізації населення та громадських об’єднань

Відділ економічного розвитку та інвестицій

1.11.

Результати опитування заінтересованих сторін

Відділ економічного розвитку та інвестицій

 

вгору