Menu

Кабінет Міністрів 01 квітня 2020 року прийняв постанову, якою визначається механізм проведення перерахунку пенсій, встановлення щомісячної компенсаційної виплати для пенсіонерів старше 80-річного віку та виплати одноразової грошової допомоги у сумі 1000 грн.

Дана постанова про «Питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році», зокрема, передбачає:

  • індексацію пенсій на 11%;
  • щомісячну виплату у розмірі 500 гривень пенсіонерам старше 80-річного віку, у яких розмір пенсійної виплати не перевищує 9205 гривень. При цьому встановлюється, що для вказаних пенсіонерів із страховим стажем 20 років для жінок та 25 років для чоловіків пенсійна виплата не може бути менша, ніж 2600 грн.;
  • встановлення мінімальної пенсійної виплати на рівні 2100 грн. особам, які мають тривалий страховий стаж (30 років для жінок та 35 років для чоловіків).

Крім того, у квітні буде здійснена одноразова виплата грошової допомоги у сумі 1000 гривень окремим категоріям населення.

 Зокрема:

  • пенсіонерам, розмір пенсії яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації пенсії, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не перевищує 5000 гривень станом на 1 квітня 2020 року;
  • одержувачам державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (крім осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, які одночасно з цією допомогою отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»);
  • одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;
  • одержувачам тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Виплати пенсій даній категорії громадян буде розпочато щонайпізніше з 7 квітня поточного року.

Також Пенсійному фонду України доручено у квітні 2020 року забезпечити проведення виплати одноразової грошової допомоги у сумі 1 000 гривень пенсіонерам, пенсія яких не перевищує 5 000 гривень.

Виплата буде розпочата невідкладно після внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2020 рік”.

Крім того, визначено дату проведення індексації пенсій у 2020 році - це 1 травня.

Виплата перерахованих пенсій, компенсацій, грошової допомоги буде проведена в установленому порядку через уповноважені банки або доставлена додому листоношами АТ „Укрпошта”.

Наразі, у зв’язку із погіршенням ситуації, пов’язаної із поширенням коронавірусної інфекції, з 23 березня і до закінчення карантину система безоплатної правової допомоги призупиняє особистий прийом громадян та надання адресної правової допомоги. У цей період система БПД надаватиме правові послуги дистанційно.

Щоб отримати правову консультацію:

  • зателефонуйте на номери: 050 947-55-62; 068 903-12-20
  • напишіть на нашу електронну пошту: hadiatske@legalaid.pl.ua

Небхідні документи також можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою:  м. Гадяч, вул.Шевченка, 5(другий поверх).

Консультацію громадяни також можуть отримати зателефонувавши на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103  та отримати юридичну консультацію в телефонному режимі.

Можна також скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid  https://wiki.legalaid.gov.ua, яка є довідково-інформаційна платформа правових консультацій «WikiLegalAid» спрямована на підвищення правової свідомості та освіченості населення. Тут Ви можете знайти необхідну інформацію з актуальних правових питань.

Прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid

Щодня в будь-який час ви матимете під рукою шпаргалку з юридичними консультаціями – від вичерпних текстів до інфографічних матеріалів та коротких відео-консультацій.

Відтепер отримати відповідь на юридичне запитання можливо в інтерактивному режимі через приватні чати у популярних месенджерах.

Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html

 

Фахівці відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського МЦ з надання БВПД

вгору