Menu

Кабінетом Міністрів України 26 лютого 2022 року прийнято постанову № 162 «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану» (далі – постанова №162), якою визначено альтернативні способи виплати державних соціальних допомог під час воєнного стану на випадок збоїв у роботі тої чи іншої банківської установи, а також для осіб, які отримують виплати через АТ «Укрпошта», та тимчасово змінили місце проживання.

Постановою №162 визначено:

  • якщо уповноважений банк, через який особа отримує належні їй соціальні виплати, не зможе здійснювати виплату грошових допомог, то одержувачі зможуть отримати такі виплати у будь-якому відділенні АТ «Ощадбанк» як грошовий переказ без відкриття рахунку.

Для отримання соціальної допомоги необхідно буде звернутись до будь-якого відділення АТ «Ощадбанк» з паспортом та довідкою про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

  • якщо особа отримує соціальну допомогу через АТ «Укрпошта» за місцем проживання, і вимушена була через небезпеку змінити фактичне місце проживання, то вона також зможе отримати їх у відділеннях АТ «Ощадбанку» як грошовий переказ без відкриття рахунку.

Для цього необхідно звернутись до органів соціального захисту населення особисто або за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку та повідомити про тимчасову зміну місця проживання.

Органи соціального захисту населення можуть перетелефонувати одержувачам для перевірки та уточнення відомостей щодо зміни фактичного місця проживання, які надійшли з використанням засобів телекомунікаційного зв’язку.

Також Постановою №162 врегульовано питання виплати державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю, яким виповнилося 18 років протягом дії воєнного стану, починаючи з лютого 2022 року, і які не встигли пройти обстеження і отримати висновок медико-соціальної експертизи про встановлення статусу особи з інвалідністю. Виплата соціальної допомоги буде продовжуватися на період воєнного стану та на один місяць після дати його скасування.

вгору