Menu

Цифровізація регіонів – один з головних складників трансформації України. Для прискорення змін у цьому напрямі Мінцифра запровадила нові посади в обласних державних (військових) адміністраціях — заступників з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (СDTO).

Упродовж чотирьох років CDTO успішно впровадили понад 210 унікальних міжгалузевих проєктів. Це дало змогу реалізувати ініціативи з регіональної цифровізації в різних областях України:

- більш ніж 40 проєктів для забезпечення установ необхідною технікою, а саме: роутерами для звʼязку в укриттях, 60 мобільними валізами для адмінпослуг у віддалених населених пунктах, сонячними панелями та генераторами для ЦНАПів;
- понад 30 ініціатив у впровадженні електронних сервісів, серед них: кабінет ветерана на вебпорталі Допомога Закарпаття, електронна черга в ЦНАП, телеграм-канали для пошуку роботи, електронні звернення, петиції, консультації в територіальних громадах та повідомлення про ракетну небезпеку через телеграм-бот «Шось летить»;
- близько 25 проєктів у сфері публічних послуг, як-от комплексна послуга Я-ветеран у ЦНАП на Дніпропетровщині, відкриття Дія.Центрів у громадах, цифрові освітні хаби для дистанційного навчання, електронний квиток на приміських та міжміських автобусних маршрутах на Львівщині;
- понад 23 ініціативи в галузі інформаційних систем. Аналітичні портали на Волині, Рівненщині та Полтавщині. Також функціонує вебпортал Допомога Закарпаття, вебпортал місцевої статистики Львівщини та Інтерактивна карта радіаційного фону Черкаської області.

«Наша мета – побудувати найзручнішу цифрову державу у світі. Реалізація цього неможлива без громадян, які активно залучені в процеси трансформації та готові впроваджувати ініціативи Мінцифри на місцях. Саме тому ми запровадили посаду CDTO, щоб охопити цифровою трансформацією всі рівні, від національного до регіонального. Спільно за 4 роки нам вдалося реалізувати понад 200 унікальних проєктів. Усі вони – результат наполегливої роботи кожного з цифрових лідерів на місцях», – зазначила заступник Міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

Лідерами з утілення проєктів цифрової трансформації в регіоні є Дніпропетровська область – 54 проєкти, Черкаська – 24 та Закарпатська –21.

Серед важливих проєктів 2023 року:

- «Я-ветеран» у Дніпропетровській області. Проєкт допомагає ветеранам та членам їхніх родин за принципом «Єдиного вікна» оформити більш ніж 100 ветеранських послуг у ЦНАП.
- «Системи енергонезалежності ЦНАП». 8 ЦНАПів Волині та 4 ЦНАПи Чернігівщини отримали сонячні панелі.
- «Цифрова лабораторія Полтавського краєзнавчого музею». Для збереження та популяризації відцифрували предмети музейного фонду у 2D та 3D, а також зробили понад 650 електронних описів.
- «Портал місцевої статистики у Львові» – публічна онлайн-платформа з основними показниками життєдіяльності регіону в розрізі громад та районів.
- Посилення кіберзахисту для Київської обласної військової адміністрації.
Ознайомитися з утіленими проєктами в кожному регіоні України можна за посиланням.

Нагадаємо, роль CDTO не обмежується лише впровадженням популярних е-послуг чи розбудовою цифрової держави. CDTO – це менеджери з розвитку своїх регіонів та громад. Саме тому восени 2023 року Мінцифра запустила національний проєкт з навчання лідерів цифрової трансформації – CDTO Campus. Його мета — забезпечити державу кваліфікованими фахівцями для реалізації цифрових реформ, а також підготувати та підтримати держслужбовців, які працюють у сфері цифрової трансформації.

 

Міністерство цифрової трансформації України

 

вгору