Menu

Показники пожежної небезпеки в Полтавській області залишаються високими.

Нагадуємо про заборону спалювання стерні, сухостою, опалого листя, сміття та можливі наслідки таких дій, у тому числі перед законом.

Відповідно до статті 77-1 КУпАП штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, складає:

- для громадян: 3060 – 6120 грн;

- для посадових осіб: 15300 – 21420 грн.

Штраф за вищевказані дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, складає:

- для громадян: 6120 – 12240 грн;

- для посадових осіб: 21420 – 30600 грн.

Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються: штрафом 91800 до 153000 грн, або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Спалювання сухостою завдає не лише матеріальних збитків державі, а й негативно впливає на довкілля та здоров’я людей. Під час горіння сухостою в повітря виділяються небезпечні речовини, які спричиняють головний біль, кашель, алергії, а згодом можуть навіть призвести до онкологічних захворювань.

Гине мікрофлора, що бере участь у важливих біологічних процесах, а також змінюється структура ґрунту. У результаті він перестає бути родючим і зможе відновитися лише за 5-6 років.

Вогонь знищує все живе та порушує екосистему. Гинуть не тільки шкідники, а й види, що мешкають на поверхні ґрунту, в траві та близько до землі. Тварини не встигають втекти від пожежі – вони згорають живцем або задихаються від диму.

Будьте обачними та дотримуйтесь правил пожежної безпеки, перебуваючи у відкритих екосистемах.

 

вгору