Menu

До вибору номерних знаків для свого авто деякі водії підходять досить відповідально. Підбирають комбінацію цифр, яка подобається або легко запам’ятовується. На вулицях українських міст можна зустріти номерні знаки з чотирма сімками, з цифровою комбінацією року заснування Харкова або ж індивідуальний номерний знак з уособленням мрії всіх українців – «ПЕРЕМОГА». Однак інколи власники автівок плутають різновиди номерних знаків і, наприклад, не розуміють різницю між індивідуальним номерним знаком та платною комбінацією. Заступник начальника регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Харківській, Полтавській та Сумській областях Ірина Пархоменко нагадала, які існують типи номерних знаків в Україні.

 

Номерні знаки державної реєстрації

Номерні знаки державної реєстрації отримують усі транспортні засоби, коли відбувається їх перереєстрація або перша реєстрація на території України. Такі номерні знаки містять:

 

  • символ державної належності транспортного засобу;
  • дві літери, які позначають регіон, де відбуваються реєстраційні дії;
  • чотири цифри;
  • дві літери серії.

 

Символ державної належності транспортного засобу – це напис «UA» та зображення Державного Прапора України, розміщені на тлі прямокутника синього кольору, вони розташовуються зліва.

 

Такі знаки можуть містити літери та цифри двох кольорів:

 

  • чорного кольору – для всіх типів автомобілів, причепів, мотоциклів, мопедів;
  • зеленого кольору – для транспортних засобів, які приводяться в рух електричним двигуном і не мають двигуна внутрішнього згоряння.

У сервісних центрах МВС видають як стандартні прямокутні номерні знаки державної реєстрації, так і так звані «американські», які мають більш квадратну форму, ніж «класичні». Вони створені для автомобілів з неформатним місцем закріплення.

 

Орієнтовна вартість номерних знаків:

 

  • 350 грн – спецпродукція для авто;
  • 122 грн – спецпродукція для мототранспорту.

 

Підібрати та забронювати комбінацію номерних знаків можна у Кабінеті водія.

Номерні знаки державної реєстрації із визначеною комбінацією цифр (платна комбінація)

Номерні знаки державної реєстрації із визначеною комбінацією цифр є платними, оскільки їх вартість враховує вартість металевої номерної бази та визначеної комбінації цифр. Платні номерні знаки для легкових авто коштують від 4 800 до 96 000 грн. Зокрема, три однакові цифри не поспіль (наприклад «7077») коштуватимуть 4 800 грн, дві послідовні пари однакових цифр («3344») – 18 000 грн, комбінація з чотирьох одиниць – 60 000 грн, комбінація «0007» – 96 000 грн.

Перевірити вартість платного номерного знаку можна на сайті Головного сервісного центру МВС за посиланням, а забронювати у Кабінеті водія. 

Індивідуальні номерні знаки

Індивідуальний номерний знак – це додаток до номерного знаку державної реєстрації транспортного засобу за індивідуальним замовленням власника. Напис є унікальним і не може повторюватись.

Вартість послуги:

  • спецпродукція (номерний знак) для легкових авто – 204 грн;
  • спецпродукція (номерний знак)  для мотоциклів – 92,4 грн;
  • три символи (мінімальне замовлення) – 300 грн;
  • кожний наступний (до восьми символів) – 90 грн;
  • графічний елемент – 500 грн.

Автовласники можуть замовити індивідуальні номерні знаки онлайн Кабінеті водія або у будь-якому зручному сервісному центрі МВС при особистому зверненні.

Аби закріпити індивідуальні номерні знаки необхідно перереєструвати авто у сервісному центрі МВС та отримати нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Напис на індивідуальних номерних знаках для автомобілів може містити від трьох до восьми символів — від трьох до восьми літер чи від трьох до семи літер і цифр.

Індивідуальні номерні знаки дійсні лише на території України.

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію черпайте на сайті.

 

 

вгору