Menu

                 У світі почастішали випадки віспи мавп. Зокрема, на початку травня 2022 року у Великій Британії поставили перший діагноз пацієнту, який їздив до Нігерії, де, ймовірно, і підхопив вірус перед поверненням на батьківщину.

              Наразі дане захворювання реєструється в 75 країнах, де згідно повідомлень зареєстровано більш як 16 тисяч випадків. Зареєстровано п'ять смертей.

             23 липня 2022 року Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Т.Гебреєсус оголосив спалах мавпячої віспи у світі глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я.

             Оголошення спалаху того чи іншого захворювання глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я вважається найвищим рівнем тривоги та готовності згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами.

             Віспа мавп - рідкісне вірусне зоонозне захворювання, тобто захворювання, що передається людині від тварин. Вірус віспи мавп в основному передається людині від диких тварин, таких як гризуни і примати. Його вторинне поширення шляхом передачі від людини людині носить обмежений характер.

             Вірус віспи мавп схожий з натуральною віспою людини - хворобою, яка була повністю викоренена в 1980 р. Хоча віспа мавп протікає набагато легше, вона може привести до фатального результату.

              Передача інфекції від людини до людини відбувається переважно повітряно-крапельним шляхом при тривалому особистому контакті, що піддає найбільший ризик інфікування членів сім'ї людини з гострим випадком захворювання.

             Інкубаційний період (період часу від інфікування до появи симптомів) віспи мавп зазвичай становить від 6 до 16 днів, але може коливатися в діапазоні від 5 до 21 дня.

            Основні симптоми інфекції, це:

  • висока температура;
  • головний біль;
  • болі в м'язах;
  • біль у спині;
  • тремтіння (озноб)
  • виснаження.

            Висип на шкірі, зазвичай, з’являється через 1-5 днів після появи перших симптомів. Спершу він з’являється у вигляді плям на обличчі, потім поширюється на інші частини тіла.

            Його іноді плутають з вітряною віспою. Згодом плями перетворюються в маленькі пухирці, наповнені рідиною. З часом вони утворюють струпи, які пізніше відпадають.

Лікування віспи мавп спрямоване на полегшення симптомів.

           Хвороба зазвичай легка, і більшість людей одужують за 2-4 тижні.

           Єдиним способом зменшення числа інфекцій серед людей є підвищення обізнаності щодо факторів ризику і просвіта населення щодо заходів, які можуть бути вжиті для обмеження контактів з вірусом. Для боротьби зі спалахами найважливіше значення мають заходи епіднагляду та оперативне виявлення нових випадків захворювання.

           Необхідно уникати тісних фізичних контактів з людьми, інфікованими віспою мавп. При догляді за хворими людьми необхідно надягати рукавички і використовувати засоби захисту. В період догляду за хворими людьми або після відвідин таких людей необхідно регулярно мити руки. Хворих рекомендується ізолювати або на дому, або в лікувальному закладі.

          Мандрівники повинні уникати контактів з тваринами, що можуть бути носіями хвороби (гризуни, сумчасті тварини, примати), утримуватися від вживання м’яса диких тварин. Необхідно дотримуватись гігієнічних норм, належної безпеки харчових продуктів та питної води.

        У разі появи будь-яких симптомів захворювання під час подорожі або після повернення необхідно терміново звернутися по медичну допомогу.

        Бережіть себе та виконуйте елементарні заходи безпеки!

 

Миргородське  районне управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області

вгору