Menu

Спільно з освітньою платформою Stopfake продовжуємо інформаційний проєкт «Чистий мозок». Читайте нову підбірка спростувань

«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів №3

 

Спільно з освітньою платформою Stopfake продовжуємо інформаційний проєкт «Чистий мозок». Читайте нову підбірка спростувань

МІФ №1: Побічні ефекти вакцин від COVID-19 у десятки разів перевищують такі ефекти від вакцин проти грипу

ФАКТ: У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що побічні ефекти вакцин від COVID-19 в десятки разів перевищують подібні негативні реакції від вакцин проти грипу.

Йдеться про дослідження ізраїльського соціолога і кримінолога Джоша Гецкова, який послався на американську базу даних VAERS. Однак інформація в базі даних не вказує на причинно-наслідкові зв’язки між вакцинацією та несприятливою подією після неї. Система VAERS не вважається надійним джерелом інформації про побічні реакції після вакцинації і не гарантує наявності причинно-наслідкового зв’язку між цими подіями.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3a4e1qR

МІФ №2: Президент Зеленський дозволив зняти маски

ФАКТ: Користувачі поширюють повідомлення про те, що Президент України Володимир Зеленський підписав 28 вересня указ, який нібито дозволяє не носити маски в 8 регіонах країни.

Президент Володимир Зеленський не підписував указів про те, що в певних регіонах України медичну маску можна не носити. В Україні триває адаптивний карантин, правила якого передбачають носіння засобів індивідуального захисту в громадських приміщеннях і громадському транспорті.

Більше інформації тут: https://bit.ly/2ZLtmdY

МІФ №3: Користувачі iPhone 13 мусять підтвердити статус вакцинації перед розблокуванням телефону

ФАКТ: З'явилась інформація, що екран нової моделі iPhone можна буде розблокувати тільки за допомогою паспорта вакцинації. Про це нібито заявив Тім Кук, генеральний директор Apple, під час презентації iPhone 13.

Однак такі повідомлення – неправда. Новину про це вигадало сатиричне виданням The Babylon Bee.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3A9jWFF

МІФ №4: CDC змінив визначення слова «вакцина» і підтвердив її неефективність

ФАКТ: Прихильники антивакцинаторського руху у соціальних мережах розповідають, що факт зміни визначення слова «вакцина» Центром з контролю і профілактики захворювань США (CDC) пов’язаний з її якістю.

​​Центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC) дійсно дещо змінили визначення терміну «вакцина». Але незважаючи на бюрократичні формальності, вакцини проти коронавірусу, як і раніше, виконують саме те завдання, для якого вони були розроблені. Препарати захищають людину від тяжкого перебігу захворювання, можливої ​​госпіталізації й навіть летального результату.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3FdgY6R

МІФ №5: Після вакцини від COVID-19 людина стає носієм інфекції

ФАКТ: Після вакцинації людина не стає носієм інфекції, оскільки жодна з вакцин, дозволених до широкого застосування в Європі, не містить живого коронавірусу. Також немає ніяких фактів, які б доводили, що вакцини викликають більш важкий перебіг COVID-19, а вакциновані люди вдвічі частіше хворіють.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3A3r0DX

вгору