Menu

Родинні відносини – непроста справа, особливо коли це стосується інтересів найменших членів сім’ї. І не рідко буває так, що сімейні конфлікти набувають таких обертів, що вирішити їх можна лише у судовому порядку.

Нерідко після припинення спільного проживання колишні закохані пари залишаються у вкрай конфліктних відносинах.

Прикро те, що заручниками цих дорослих баталій стають діти.

Одним із ключових питань, яке необхідно вирішувати батькам після припинення спільного проживання, є те, з ким залишиться жити дитина.

Місце проживання малолітньої дитини, яка не досягла 10 років визначається за згодою батьків. Якщо ж дитині від 10 до 14 років, вона спільно з батьками бере участь у прийнятті рішення щодо свого місця проживання. Дитина, якій виповнилося 14 років, самостійно приймає рішення щодо місця свого проживання.

Якщо згоди з цього питання досягнути не вдалося спір між батьками вирішують органи опіки та піклування або суд.

Для вирішення спору органом опіки та піклування необхідно звернутись до служби у справах дітей, яка призначить засідання комісії, викличе обох батьків, проведе з ними бесіди, оцінить інші обставини та винесе відповідне рішення.

Відповідно до пункту 72 постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини» для розв'язання спору, що виник між батькамт щодо визначення місця проживання дитини, один з батьків подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини:

  • заяву;
  • копію паспорта;
  • довідку з місця реєстрації (проживання);
  • копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності);
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку з місця навчання, виховання дитини;
  • довідку про сплату аліментів (у разі наявності).

У свою чергу порядок вирішення спору судом передбачає звернення зацікавленої особи до суду із відповідним позовом. Участь органу опіки та піклування при розгляді даної категорії спорів є обов’язковою та передбачає подання таким органом до суду письмового висновку щодо розв’язання спору.

При визначенні місця проживання малолітньої дитини орган опіки та піклування або суд враховує наступні фактори:

  • ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків;
  • особиста прихильність дитини до кожного з батьків;
  • вік дитини, стан її здоров’я;
  • інші обставини, що мають істотне значення (до таких обставин, можна віднести: особисті якості батьків; відносини, які існують між кожним з батьків і дитиною (як виконують батьки свої батьківські обов`язки по відношенню до дитини, як враховують її інтереси, чи є взаєморозуміння між кожним з батьків і дитиною); можливість створення дитині умов для виховання і розвитку).

Зважаючи на даний принцип, у справах про визначення місця проживання дитини не може застосовуватись суто формальний підхід до вирішення спору, найважливішим є те, хто з батьків здатний створити належні умови для морального, духовного та фізичного розвитку дитини.

Нагадуємо, що карантин — це не перешкода для отримання безоплатної правової допомоги від держави!

Якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до Гадяцького бюро правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 або за телефоном  (05354) 3-25-05.

 

вгору