Menu

Кожна особа може зітнутися з ситуацією, коли на неї рішенням суду або іншого уповноваженого органу покладається певне майнове чи немайнове зобов’язання.

Кожна особа може зітнутися з ситуацією, коли на неї рішенням суду або іншого уповноваженого органу покладається певне майнове чи немайнове зобов’язання. Стосовно такої особи, як боржника, видається виконавчий документ, який підлягає примусовому виконанню.

Для забезпечення реального виконання рішення, майно та кошти боржника можуть бути арештовані. Арештоване майно в подальшому, за необхідності, вилучається та примусово реалізується, а грошові кошти списуються з рахунків боржника для задоволення вимог стягувача.

Арешт накладається державним або приватним виконавцем шляхом винесення відповідної постанови. Накладення арешту можливо як на все майно боржника, так і на певні окремі речі у розмірі суми стягнення з урахуванням витрат на здійснення виконавчого провадження.

По своїй суті арешт є обмеженням боржника у праві володіти, розпоряджатися та/або користуватися своє власністю.

За загальним правилом, арешт знімається виконавцем у разі закінчення виконавчого провадження та у випадку, якщо виконавчий документ повертається до суду, який його видав.

Проте, статтею 59 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено також інші підстави для зняття виконавцем арешту.

Зокрема, підставою для зняття арешту є отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом.

Варто зазначити, що статтею 73 Закону України «Про виконавче провадження» визначено досить широкий перелік коштів, на які не може бути звернено стягнення. Сюди віднесено матеріальну допомогу по безробіттю, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу у зв’язку з народженням дитини, виплати на дітей одиноким матерям тощо.

В такому разі боржник може надати виконавцю документи, що підтверджують походження даних коштів і вимагати зняття арешту.

Також підставою для зняття арешту є погашення заборгованості із сплати періодичних платежів, якщо виконання рішення може бути забезпечено в інший спосіб, ніж звернення стягнення на майно боржника.

На практиці досить часто виникає ситуація, коли за рішенням суду з особи стягуються періодичні платежі, наприклад, аліменти на утримання дитини. Виконавець під час відкриття виконавчого провадження, зазвичай, накладає арешт на майно та кошти такого боржника.

Проте, якщо заборгованість в подальшому була сплачена і аліменти стягуються з боржника в повному обсязі шляхом, наприклад, відрахування з його заробітної плати, то можна ставити питання про зняття арешту, адже, звернення стягнення на майно боржника в такому разі не потребується.

Якщо наявні підстави для зняття арешту з майна чи коштів боржника, або якщо арешт було накладено виконавцем неправомірно, можемо запропонувати наступний алгоритм дій.

Необхідно звернутися до органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця письмово з проханням зняти арешт. В заяві слід обґрунтувати неправомірність накладеного арешту чи зазначити про наявність встановлених законом підстав для його зняття, надавши відповідні підтверджуючі документи.

Виконавець на підставі поданої заяви може зняти накладений арешт, або відмовити, зазначивши причини у письмовій відповіді на звернення. У випадку відмови чи неотриманні відповіді, питання зняття арешту вирішується в судовому порядку.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:  м. Гадяч, вул. Шевченка, 5  або за телефоном (05354)3-25-05.

вгору