Menu

Якщо особа є власником земельної ділянки, проте вирішила використовувати її за іншим цільовим призначенням, ніж те, що вказане в землевпорядній документації, то їй необхідно змінити дане цільове призначення.

Загалом, порядок зміни цільового призначення земельної ділянки схожий на порядок відведення земельної ділянки у власність із земель державної або комунальної власності, проте має певні свої особливості.

Зміна цільового призначення земельних ділянок приватної власності здійснюється за ініціативою власників земельних ділянок (п. 3 ст. 20 Земельного кодексу України) та провадиться:

  • щодо земельних ділянок, розташованих у межах населеного пункту, – сільською, селищною, міською радою;
  • щодо земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, – районною державною адміністрацією. Стосовно земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, що не входять до території району, або в разі, якщо районна державна адміністрація не утворена, – Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласною державною адміністрацією.

Щоб змінити цільове призначення земельної ділянки, слід зробити наступні кроки:

На замовлення власника земельної ділянки розробляється проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється (далі – Проєкт). Дозвіл на його розроблення від вищезазначених організацій не потрібен). Підставою для його розроблення є нотаріально засвідчена заява на зміну цільового призначення, підписана власником земельної ділянки.

Далі необхідно замовити у землевпорядній організації виготовлення Проєкту. Виконавцем робіт у вибраній Вами землевпорядній організації може бути тільки особа, яка має сертифікат інженера-землевпорядника.

У свою чергу землевпорядна організація, згідно з договором, має виконати геодезичні роботи та розробити Проєкт у строки, встановлені договором. Проєкт має бути складений у паперовій формі та у формі електронного документа.

Далі слід звернутись до органу, уповноваженого приймати рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки з клопотанням про затвердження Проєкту. Таким органом у межах населених пунктів є відповідна сільська, селищна, міська рада, а в разі розміщення ділянки за межами населеного пункту – місцева райдержадміністрація. Уповноважений орган має прийняти рішення про затвердження Проєкту та зміну цільового призначення земельної ділянки або відмову у вчиненні таких дій. У свою чергу відмова органу влади має бути мотивована й містити у собі посилання на підстави відмови.

Якщо рішення про затвердження проекту землеустрою прийнято, потрібно внести відповідні зміни до Державного земельного кадастру. Як правило, цим займається розробник документації із землеустрою, який для цього подає від імені власника земельної ділянки до місцевого управління Держгеокадастру відповідну документацію.

Останнім кроком зміни цільового призначення земельної ділянки є реєстрація прав на нерухоме майно в державному реєстрі прав. Це можна зробити, звернувшись до центру надання адміністративних послуг чи нотаріуса з відповідним пакетом документів.

Коли всі вказані етапи пройдено, погодження отримано, відомості про нове цільове призначення земельної ділянки відображаються в Державному земельному кадастрі - цільове призначення змінено, власник може приступити до її використання за новим цільовим призначенням.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 або за телефоном  (05354) 3-25-05.

 

вгору