Menu

аєте заборгованість за кредитом, не сплатили штраф за порушення правил дорожнього руху або ж маєте іншу заборгованість? У такому разі варто бути готовими до того, що на ваші банківські рахунки буде накладено арешт та примусово стягнуто грошові кошти з метою погашення заборгованості.

Про те, яким саме чином накладається арешт на грошові кошти боржника консультують фахівці відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Змінено порядок автоматизованого арешту коштів боржників

 

Маєте заборгованість за кредитом, не сплатили штраф за порушення правил дорожнього руху або ж маєте іншу заборгованість? У такому разі варто бути готовими до того, що на ваші банківські рахунки буде накладено арешт та примусово стягнуто грошові кошти з метою погашення заборгованості.

Про те, яким саме чином накладається арешт на грошові кошти боржника консультують фахівці відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 48 Закону України «Про виконавче провадження» звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації майна. Про звернення стягнення на майно боржника виконавець виносить постанову.

Водночас ч. 4 ст. 48 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що на кошти та інші цінності боржника, що перебувають на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах накладається арешт не пізніше наступного робочого дня після їх виявлення. Арешт поширюється також на кошти на рахунках, відкритих після винесення постанови про накладення арешту.

06 квітня 2021 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції України № 1061/5 від 23.03.2021 року «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 16 квітня 2019 року № 1203/5».

Відтепер, з набранням чинності вищевказаним наказом, положення щодо автоматизованого арешту коштів будуть поширюватися не тільки на боржників зі сплати аліментів, а на всі категорії виконавчих документів, які передбачають стягнення коштів з боржників (заборгованість за аліментами, несплату штрафів за порушення правил дорожнього руху, заборгованість за житлово-комунальні послуги).

Процедура автоматизованого арешту коштів відбувається в кілька етапів:

  • виконавець за допомогою Автоматизованої системи виконавчого провадження створює та надсилає до банків вимогу про отримання інформації стосовно наявності та стану рахунків боржника;
  • банки не пізніше ніж за годину робочого часу після отримання вимоги виконавця, надсилають йому відповідну інформацію;
  • виконавець за допомогою Автоматизованої системи виконавчого провадження створює та надсилає до банків, в яких відкрито рахунки боржника, постанову про арешт коштів;
  • банки накладають арешт на кошти, що перебувають на рахунках боржника, і повідомляють про це виконавця за допомогою Автоматизованої системи виконавчого провадження;
  • виконавець, за наявності коштів на рахунку (рахунках) боржника, за допомогою Автоматизованої системи виконавчого провадження створює та надсилає до відповідних банків платіжні вимоги на примусове списання коштів;
  • банки примусово списують кошти з рахунків боржника та перераховують їх на рахунки органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, з яких кошти потрапляють до стягувачів.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 (2 поверх) або за телефоном  (05354) 3-25-05.

 

 

вгору