Menu

Застосування цивільними особами вогнепальної зброї в період воєнного стану

07 березня 2022 року в Україні набув чинності Закон України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України», який визначає можливість цивільним особам у період дії воєнного стану, отримувати вогнепальну зброю і боєприпаси до неї, відповідно до порядку та вимог затверджених наказом Міністерством внутрішніх справ України від 07 березня 2022 року № 175, для відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав, а також застосовувати власну вогнепальну зброю виключно в цих цілях.

Цим законом передбачено:

Стаття 1. У період дії воєнного стану громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України (далі - цивільні особи), можуть брати участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав, у тому числі отримати вогнепальну зброю і боєприпаси до неї відповідно до порядку та вимог, встановлених Міністерством внутрішніх справ України.

Стаття 2. Застосування цивільними особами вогнепальної зброї, отриманої відповідно до цього Закону, здійснюється аналогічно до застосування зброї військовослужбовцями під час виконання ними завдань щодо відсічі збройної агресії проти України в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Стаття 3. Цивільні особи зобов’язані здати отриману ними вогнепальну зброю і невикористані боєприпаси до неї до органів Національної поліції України не пізніше 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні.

За порушення вимоги, передбаченої цією статтею, цивільні особи несуть кримінальну відповідальність.

Стаття 4. У період дії воєнного стану громадяни України можуть брати участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав, застосовуючи власну нагородну зброю, спортивну зброю (пістолети, револьвери, гвинтівки, гладкоствольні рушниці), мисливську нарізну, гладкоствольну чи комбіновану зброю та бойові припаси до неї.

Стаття 5. Цивільні особи не несуть відповідальності за застосування вогнепальної зброї проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України, якщо така зброя застосована на підставі та в порядку, визначених статтею 1 та статтею 4 цього Закону.

Доповнено Розділ II "Прикінцевих та перехідних положень" Кримінального кодексу України пунктом 22 такого змісту: «Цивільні особи не несуть кримінальної відповідальності за застосування вогнепальної зброї проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України, якщо така зброя застосована відповідно до вимог Закону України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України".

У разі застосування зброї в злочинних цілях, такі особи притягаються до відповідальності, відповідно до законодавства України.

У разі необхідності в отриманні безоплатної правової допомоги з цього чи будь яких інших питань, ви можете звертатися до фахівців Гадяцького бюро правової допомоги за номером: 068 903 12 20 або за телефоном гарячої лінії системи БПД 0800-213-103.

 

вгору