Menu

Воєнні злочини під час війни Росії проти України мають місце від самого початку бойових  дій — з 24 лютого 2022 року. Фіксуються чисельні випадки руйнувань житлової інфраструктури, вбивств мирних жителів та мародерство на захопленій українській території.

Мародерство, передбачене статтею 432 Кримінального кодексу України, має значно вужче застосування у порівнянні з тим, яке цьому поняттю надають Женевські конвенції та відповідно Римський статут. Так, за українським законом, мародерство це – викрадення на полі бою речей, що знаходяться при вбитих чи поранених (карається позбавленням волі на строк від трьох до десяти років), тоді як відповідно до Римського статуту, мародерство — це заволодіння будь-яким майном без згоди його власника для особистого користування.

Універсальна норма саме щодо воєнних злочинів міститься у Розділі ХХ Кримінального кодексу України (надалі —ККУ). Так, відповідно до статті 438 ККУ «Порушення законів та звичаїв війни» вважається злочином і являє собою жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також віддання наказу про вчинення таких дій. Покарання за такі дії передбачене у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років (частина 1 статті 438 ККУ). Якщо такі діяння були поєднані з умисним вбивством, то застосовується покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічного позбавлення волі (частина 2 статті 438 ККУ).

Предметом мародерства може бути майно вбитих чи поранених, незалежно від того, до якої армії вони належать.

Зброя, боєприпаси, документи, що містять відомості військового характеру, інші речі, придатні для використання під час ведення військових дій, не є предметом цього злочину.

Нагадуємо, що в умовах воєнного стану Гадяцьке бюро правової допомоги працює у дистанційному режимі. Для отримання юридичних консультацій звертайтеся за телефонами: (068)  903-12-20, (066) 435-12-05 з 09:00 до 18:00, а також за телефоном цілодобової гарячої лінії 0800-213-103.

Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;

у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;

у кабінеті клієнта на сайті системи безоплатної правової допомоги https://cabinet.legalaid.gov.ua/;

правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою  www.wiki.legalaid.gov.ua.

вгору