Menu

Законом України від 15.02.2022 № 2040-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» внесено зміни, зокрема, до Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.1993 № 3721-ХІІ, щодо відновлення норми про призначення достроково пенсії за віком за півтора роки до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано у зв’язку із змінами в організації виробництва та за інших умов.

Дана норма щодо дострокового призначення пенсії за віком існувала до 1 січня 2015 року, але була скасована Законом України «Про внесення змін та визнання таким, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 року № 76-VIII.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», щоб скористатися правом дострокового виходу на пенсію, потрібно дотриматися кількох важливих умов:

 по-перше, з дня розірвання трудових відносин працівнику залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування";

по-друге, наявність страхового стажу необхідного для призначення пенсії за віком, у мінімальному розмірі. Для чоловіків це 35 років, для жінок – 30 років;

по-третє, звільнення відбулося з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі із ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників;

по-четверте, за умови реєстрації осіб у державній службі зайнятості та відсутності підходящої для них роботи;

по-п’яте,  у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Варто звернути увагу, що за півтора року до досягнення пенсійного віку право на пенсію мають особи, трудовий договір з яким розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я. Право на таку пенсію надається згаданим особам за наявності повного страхового стажу: у чоловіків – 35 років, у жінок – 30 років.

В такому разі виплата достроково призначеної пенсії до досягнення особою пенсійного віку здійснюється Пенсійним фондом України за рахунок коштів, що сплачуються Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Таким чином, для призначення пенсії за віком необхідно підтвердження страхового стажу, яке здійснюється шляхом обміну інформацією між Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та Пенсійним фондом України у визначеному ними порядку за погодженням із центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у сферах соціального захисту населення та зайнятості населення.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців сектору «Гадяцьке бюро правової допомоги» за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 .

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

 

вгору