Menu

07 жовтня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора» від 19.06.2022 № 2310-ІХ.

Заборона на «акустичне насильство» поширюються на маршрутні транспортні засоби та таксі. Дія цього Закону поширюється як на міський транспорт, так і на приміські, міжміські та міжнародні маршрути.

Водіям громадського транспорту забороняється включати музику, фільми чи інші звуки без згоди пасажирів. Єдине виключення щодо звукових сигналів в салонах громадського транспорту, які допускає закон, це передача інформації про поїздку. 

При цьому, відтворення звуку може здійснюватися виключно на індивідуальні навушники пасажирів.

Під час нерегулярних перевезень музику та фільми можна включати на індивідуальні навушники пасажирів, а на салон – лише за згодою всіх пасажирів. Також норми закону поширюються і на таксі. Таксистам забороняється вмикати музику без згоди всіх пасажирів.

Варто зазначити, що пасажирам також забороняється вмикати музику чи фільм в салоні транспорту. Водій має право висадити порушників тиші.

Якщо ж закон порушуватиме водій, до нього можуть бути застосовані наступні заходи впливу:

  • до водіїв можуть вжити дисциплінарні заходи;
  • підприємство - може бути не допущене до конкурсів на надання послуг із перевезення.

Якщо водій порушує закон, то про це можна повідомити керівництву підприємства-перевізника і відповідальній за транспорт посадовій особі в органах влади чи самоврядування (транспортний відділ місцевої ради, комісія з питань транспорту місцевої ради, тощо, адже структура виконавчого комітету визначається самою радою).

Нагадуємо, що у разі виникнення додаткових питань, Ви можете звертатися до Гадяцького бюро правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5, контактний номер телефону (05354) 3 25 05.

Також функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги –  0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;
  • у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.htmlта Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;
  • у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;
  • правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою wiki.legalaid.gov.ua.
вгору