Menu

      У зв’язку із змінами, які було внесено до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» у громадах  з’явилося безліч питань щодо того, як нововведена норма застосовується на практиці. Тому фахівці системи безоплатної правової допомоги вирішили проаналізувати законодавчі норми з цього питання та ознайомити з ними громадян.  

        Верховна Рада України скоротила перелік осіб, які мають право на  відстрочку від призову на військову службу.  Ухвалений 28 червня Закон № 9342 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану» з дня підписання 30 червня  Президентом  Володимиром Зеленським, передбачає, що до лав ЗСУ зможуть мобілізувати тих чоловіків, які мають родичів з інвалідністю.

      У Законі  № 9342  зʼявився абзац 11 частини І статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зі словами «за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до закону їх утримувати».

      Дотепер відстрочку від мобілізації можна було отримати за умов, якщо у військовозобовʼязаного є родич з інвалідністю I чи II групи – дружина (чоловік), батьки або батьки дружини (чоловіка). Після підписання Президентом Закону відстрочку зможуть отримати тільки ті, у кого в родині більше немає інших працездатних родичів, спроможних утримувати особу з інвалідністю.

     Варто зауважити, що працездатні особи – це особи віком від 16 років, які проживають на території України і за станом здоров'я здатні до активної трудової діяльності (Закон України «Про зайнятість населення»).       Згідно з абз. 17 ст. 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до непрацездатних осіб належать: пенсіонери (за віком, на пільгових  умовах та дострокові); особи з інвалідністю I, II, III груп; особи, які мають право на пенсію по втраті годувальника. Тобто усі особи, крім вищевказаних вважаються працездатними.

     Хто ж відповідно до закону зобов’язаний утримувати осіб з інвалідністю? Сімейний кодекс відносить до таких осіб : дружину (чоловіка), працездатних батьків та повнолітніх дітей. Довести відсутність таких осіб просто, за допомогою відомостей, що містяться в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

      До прикладу, якщо ви маєте дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та водночас працездатних дітей – одного мобілізують.  Якщо маєте одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, які мають не одну працездатну дитину (є сестри, брати), яка зобов’язана їх утримувати – вас мобілізують. Якщо у сім’ї є двоє працездатних дітей, тоді одного мобілізують, якщо троє і більше дітей – одного залишать.

     Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Гадяцького бюро правової допомоги: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5.

       Також функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

 

 

 

 

вгору