Menu

Якісний садивний матеріал  -  запорука отримання   високих врожаїв.

Садівництво в Україні — одна з провідних галузей. Країна завдяки своїм природно-кліматичним і ґрунтовим умовам є одним із найкращих місць для вирощування багаторічних фруктових, ягідних , горіхоплідних культур, винограду та ін., що  дозволяє отримувати високоякісну продукцію

Основою успіху в цій справі є садивний матеріал (саджанці), який має відповідати високій якості та мати легальне походження, оскільки від першого залежить отримання здорових багаторічних насаджень, висока врожайність та належна якість плодово–ягідної продукції, а від другого – най-більш вигідні умови її збуту.

Зараз галузь садівництва розвивається, а це означає, що бажаючих придбати якісний сертифікований  садивний матеріал більше, аніж можливостей  забезпечити потребу його легальними підприємствами. Значний обсяг садивного матеріалу вирощується та поширюється виробниками , не внесеними до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва  ; тому садивний матеріал  часто    не сертифікується.

При купівлі несертифікованого садивного матеріалу у таких суб’єктів,   може виникнути ризик придбання неякісного садивного матеріалу, який буде не відповідати заявленим  сортовим і товарним якостям, адже в таких розсадниках не проводилась апробація маточних насаджень та садивного матеріалу, лабораторні дослідження на наявність вірусних та вірусоподібних патогенів, а також, за необхідності, генетичне визначення відповідності сорту. Від такого «нелегального» обігу садивного матеріалу страждають не лише добросовісні виробники і реалізатори, а й держава несе збитки, недоотримуючи від збору податків і утрачаючи свою репутацію.

Для попередження придбання фальсифікованого садивного матеріалу, відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертає увагу споживачів на необхідність дотримання певних правил під час вибору садивного матеріалу.

  Статтею 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» передбачено  введення в обіг   садивного матеріалу  тільки після   сертифікації.  Це означає , що партії садивного матеріалу для реалізації повинні супроводжуватись Сертифікатами, що засвідчують  його якість    . Ці документи повинні зберігатися на місці здійснення торгівлі та надаватися за першою вимогою. Усі видані та отримані офіційно сертифікати можна перевірити у відкритому Реєстрі сертифікатів, держателем якого є Мінагрополітики.  Сертифікація можлива за умови, що садивний матеріал належить до сорту, занесеного до  Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, або  до Переліку сортів рослин ОЕСР, тих рослин, до схем сертифікації яких приєдналася Україна та які вирощуються з метою експорту та за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва. 

Проведення   сертифікації та видача сертифікатів відбувається згідно з Порядком проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженого постановою Кабінету  Міністрів України від 21.02.2017 №97 «Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал».

На придбаний садивний матеріал гарантії діють протягом строку, визначеного в сертифікаті.

 Кожна партія садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися :

  • сертифікатом, що засвідчує його сортові якості;
  • сертифікатом, що засвідчує його товарні якості.

Використовувати для посадки садивний матеріал, що не має відповідного сертифіката, забороня-ється.

Відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва  ГУ Держпродспоживслужби  В Полтавській області здійснює державний нагляд  (контроль) за обігом   садивного матеріалу  , надає консультативну   допомогу   суб’єктам   господарювання,  які займаються виробництвом, заготівлею,   розмноженням, реалізацією і використанням   садивного матеріалу  багаторічних фруктових, ягідних , горіхоплідних культур, винограду і ін. Та рекомендує дотримуватись вищевикладених порад , щоб  придбати і висадити саме такі саджанці, які при відповідному догляді даватимуть максимальні врожаї.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській

області                                                                                                                                                                                                                                                                                   В.І.Залізняк

 

вгору