Menu

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ГАДЯЦЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(друга сесія восьмого скликання)

 

ПРОЄКТ РІШЕННЯ

 

18.12.2020

 

Про затвердження Програми «Фінансова підтримка комунального підприємства «Сергіївське»  Сергіївської сільської ради та здійснення внесків до його статутного капіталу на 2021 рік»

Відповідно до статтей 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою забезпечення стабільної роботи комунального підприємства «Сергіївське» та його фінансової підтримки, сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Програму «Фінансова підтримка комунального підприємства Сергіївської сільської ради та здійснення внесків до його статутного капіталу на 2021 рік» рік (далі – Програма), що додається.
  2. Начальнику фінансового відділу виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (Лобода В.Г.) передбачити кошти в бюджеті на виконання заходів Програми.
  3. Спеціалісту І категорії сектору економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Батурі Я. Д. оприлюднити це рішення на офіційному Веб-сайті Сергіївської сільської ради в глобальній інформаційній мережі Інтернет - http://sergiyvska-rada.gov.ua/.
  4. Контроль за виконанням данного рішення покласти на постійну комісія з питань планування, фінансів, бюджету та соціально – економічного розвитку.

 

 

Сільський голова                                                                                                                                                              І. Г. Лідовий

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням другої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 18.12.2020 року

 

  1.  1. Проблеми, на розв’язання яких спрямована Програма, та обґрунтування необхідності їх розв’язання

         Програма «Фінансова підтримка комунального підприємства  Сергіївської сільської  ради та  здійснення внесків до його статутного капіталу на 2021 рік» (далі Програма) розроблена на виконання ст. 91 Бюджетного кодексу України, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

         Для забезпечення виконання статутних завдань комунальне підприємство нерідко потребують залучення додаткового фінансування, яке сприятиме стабілізації їх фінансово-господарської діяльності, покращенню стану розрахунків, більш ефективному використанню майна, що належить до комунальної власності Сергіївської сільської ради, оновленню виробничих потужностей, технічної бази, забезпеченню повного і своєчасного внесення платежів до бюджету.

        КП «Сергіївське»,  є стратегічно важливими підприємством для Сергіївської громади, яке забезпечує населені пункти, що увійшли до складу Сергіївської  сільської територіальної громади централізованим водопостачанням,  наданням послуг з вивезення твердих побутових відходів та інших послуг в галузі житлово–комунального господарства. На даний час фінансовий стан комунальних підприємств є незадовільним через податкове навантаження та невелику кількість абонентів. Ці фактори зумовлюють встановлення економічно-обґрунтованих тарифів та водночас роблять їх непідйомними для споживачів.

         Діючі тарифи на послуги зазначеного підприємства не повністю забезпечують відшкодування витрат на їх надання, скорочуються обсяги  наданих послуг в натуральних показниках, що надаються комунальними підприємствами,  зростають тарифи на енергоносії,  витрати на оплату праці, придбання необхідних матеріалів, сплату податків, тощо, що призводить до збиткової діяльності та неспроможності своєчасно та в повному розмірі розраховуватись за зобов’язаннями. Несвоєчасна оплата за нарахованими податковими зобов’язаннями (єдиний соціальний внесок, податок на доходи фізичних осіб, тощо), зобов’язаннями зі сплати за спожиті енергоносії, інших складових витрат підприємств призводить до нарахування їм значних штрафних санкцій та пені і, відповідно, до збільшення збитків підприємств.

 

  1. Мета Програми

        Метою Програми є забезпечення стабільної роботи комунального підприємства, що діє на території  Сергіївської сільської  ради відповідно до його функціонального призначення щодо надання мешканцям населених пунктів Сергіївської сільської ради послуг в галузі житлово–комунального господарства.

 

  1. Основні завдання Програми

        - зміцнення матеріально-технічної бази підприємства;

        - покращення якості послуг;

        - виконання зобов’язань по виплаті заробітної плати;

        - придбання матеріалів, запасних частин, оплата робіт, послуг для стабільної роботи підприємства та його підготовки до роботи в осінньо-зимовий період, тощо;

        - подолання наслідків стихії, надзвичайних ситуацій та аварій;

        - придбання спеціальної техніки, засобів, устаткування та спецодягу.

  1. Обґрунтування шляхів і способів роз’яснення проблеми

        Фінансова підтримка комунального підприємства здійснюється шляхом внесків до його статутного капіталу з метою поповнення обігових коштів та інвестування в необоротні активи за рахунок сільського бюджету.

  1. Обсяги та джерела фінансування програми

Фінансування Програми здійснюється відповідно до законодавства України за рахунок коштів бюджету ОТГ та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

  1. Очікувані результати виконання Програми

       Виконання Програми дасть можливість забезпечити:

        - безперебійну роботу комунального підприємства відповідно до їх  функціональних призначень;

        - збільшення обсягів та надання якісних послуг в галузі житлого – комунального господарства та благоустрою сіл та селища за рахунок зміцнення матеріально-технічної бази підприємств;

        - автотранспортне забезпечення  комунальних підприємств, можливість придбання  спецтехніки, необхідного устаткування, обладнання, спецодягу;

        - уникнення порушень трудового законодавства, в частині своєчасної виплати заробітної плати;

        - покращення якості питної води та санітарного благополуччя населення.

 

  1. Контроль за виконанням Програми

        Контроль за виконанням Програми здійснюєпостійна комісія з питань планування, фінансів, бюджету та соціально – економічного розвитку.

 

 

П А С П О Р Т

Програми «Фінансовапідтримка комунального підприємства

Сергіївської сільської  ради та  здійснення внесків до його статутного капіталу на 2021 рік

 

1

Ініціатори розроблення Програми

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради.

2

Підстава для прийняття Програми

Стаття 26, 59Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

3

Розробники Програми

Сектор економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

4

СпіврозробникиПрограми

-

5

Відповідальний виконавець

Фінансовий відділ  виконавчого комітету Сергіївської сільської ради,

Відділ бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

6

Учасники Програми

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради, КП «Сергіївське»

7

Термін реалізації

2021 рік

8

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми (для комплексних програм)

-

9

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

2 213,025 тис. грн.

10

Коштів бюджету ОТГ

2 213,025 тис. грн.

11

Коштів інших джерел

-

 

 

Заходи Програми «Фінансовапідтримка комунального підприємстваСергіївської сільської ради  та здійснення внесків до його статутного капіталу на 2021 рік»

№ п/п

Зміст

заходів

Термін виконання

Сума витрат,

тис. грн.

1

Фінансова підтримка КП «Сергіївське»  та здійснення внесків до його статутного капіталу

2021 р.

2 163,525

 

Придбання зупинки металевої с. Новоселівка

2021 р.

19,500

 

Придбання гойдалки металевої  с. Качанове

2021 р.

10,000

 

Придбання гойдалок металевих дитячий майданчик с. Вирішальне (2 шт)

2021 р.

20,000

Всього

2 213,025

 

Секретар сільської ради                                                                                                                                                                             Н. В. Ілляшенко

 

 

Додаток 1

до  Програми «Фінансова підтримка комунальног опідприємства Сергіївської сільської ради та здійснення внесків до його статутного капіталу на 2021 роки»

          

Порядок

Здійснення внесків з сільськогоо бюджету  до статутного капіталу комунального підприємства, що діє  на території Сергіївської сільської ради,  їх надання та використання

  1. Цей Порядок визначає механізм здійснення внесків з сільського бюджету  до статутного капіталу комунального підприємства, що діє на території Сергіївської сільської ради, їх надання та використання, у вигляді фінансової підтримки у рамках Програми «Фінансова підтримка  комунального підприємства  Сергіївської сільської ради та здійснення внесків до його статутного капіталу на 2021 рік.
  2. Фінансова підтримка комунального підприємства надається на підставі статей 71, 91 Бюджетного кодексу України, статей 60, 64 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 143 Конституції України.
  3. Фінансова підтримка надається комунальному підприємству для забезпечення належної реалізації його статутного завдання, посилення фінансово-бюджетної дисципліни, вжиття заходів для виробництва та надання якісних, безпечних, безперебійних послуг населенню в галузі житлово – комунального господарства та благоустрою населених пунктів,  з метою створення сприятливих умов для життєдіяльності населення Сергіївської сільської територіальної громади і сприяння поліпшенню фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства, відповідно до затверджених сільською радою програм.
  4. Фінансова підтримка комунального підприємства здійснюється засновником за рахунок коштів сільського бюджету в обсягах, передбачених рішенням сільської ради про сільський бюджет на відповідний рік  та за цією Програмою, в межах надходжень до селищного бюджету.

           Фінансова підтримка сільського бюджету (бюджету розвитку), що надається як внесок до статутного капіталу комунального підприємства, використовується шляхом зарахування коштів на розрахунковий рахунок підприємства, відкритий в установі банку. На цих рахунках здійснюються виключно господарські операції за коштами, отриманими як фінансова підтримка за рахунок коштів сільського бюджету у вигляді внесків до статутного капіталу комунального підприємства.

  1. Комунальне підприємство, що потребує отримання фінансової підтримки, оформлює клопотання на головного розпорядника коштів сільського бюджету з обґрунтуваннями та відповідними розрахунками.
  2. Закупівля автомобільного транспорту, спецехінки, необхідного устаткування, обладнання, товарів, робіт, послуг та проведення інших платежів комунальними підприємствами здійснюється у визначеному законодавством порядку.
  3. Фінансова підтримка може виділятися на покриття  витрат комунальних підприємств, які виникають в процесі господарської діяльності, напрямок якої відповідає меті і завданням цієї Програми та напрямкам діяльності комунального підприємства, що зазначені у статуті, у випадку якщо такі витрати не покриваються доходами підприємства.
  4. Не підлягають забезпеченню за рахунок коштів сільського бюджету витрати комунального підприємства:

         - на відрахування профспілковим організаціям для проведення культурно-масової і фізкультурної роботи;

         -  на надання спонсорської і благодійної допомоги;

         - на інші непродуктивні витрати, які безпосередньо не пов’язані із основним напрямком діяльності підприємства, який передбачений Статутом підприємства та відповідає меті і завданням Програми.

  1. Критеріями визначення отримувача для надання фінансової підтримки є наявність:

         - обґрунтування доцільності надання та розміру фінансової підтримки, у тому числі із фінансово-економічним розрахунком, поданого отримувачем фінансової підтримки;

         - фінансового плану коммунального підприємства на поточний рік;

         - затверджених для відповідного коммунального підприємства виконавчим комітетом цін/ тарифів на надання послуг.

  1. Контроль за цільовим використанням отриманих бюджетних коштів забезпечує директор коммунального підприємства. Про напрямки використання одержаної фінансової підтримки директор підприємства щокварталу звітує на пленарних засіданнях ради або за потребою головного розпорядника. Щомісяця до 20 числа місяця, що настає за звітним, підприємство надає головному розпоряднику коштів сільського бюджету фінансові звіти з пояснювальною запискою до нього.
  2. Використання коштів з іншою метою, яка не відповідає цьому Порядку, є нецільовим використанням бюджетних коштів, що тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством України.
  3. Відповідно до ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність України» директор комунального підприємства несе персональну відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності.
  4. Складення та подання фінансової і бюджетної звітності про використання бюджетних коштів здійснюється в установленному законодавством порядку.

 

 Секретар сільської ради                                                                                                                                                    Н. В. Ілляшенко

 

 

 

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору