Menu

Відповідно статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей. 134-139 Земельного Кодексу України, Податкового кодексу України, інших законодавчих і нормативних актів, які регулюють питання продажу вільних земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах,  з метою створення умов економічного регулювання земельних відносин та поповнення бюджету територіальної громади, сесія сільської  ради ВИРІШИЛА:

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ГАДЯЦЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(третя сесія восьмого скликання)

 

ПРОЕКТ РІШЕННЯ

 

12.02.2021 

Про проведення земельних торгів

з набуття права оренди земельної ділянки 31,2847 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Сергіївської  сільської ради

 

         Відповідно статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей. 134-139 Земельного Кодексу України, Податкового кодексу України, інших законодавчих і нормативних актів, які регулюють питання продажу вільних земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах,  з метою створення умов економічного регулювання земельних відносин та поповнення бюджету територіальної громади, сесія сільської  ради ВИРІШИЛА:

1.Провести земельні торги з набуття права оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Сергіївської сільської ради Гадяцького району Полтавської області:   кадастровий номер 5320482600:00:001:0107 площею 31,2847 га.

  1. Провести земельні торги (у формі аукціону) відповідно до Земельного кодексу України, не раніше ніж через 30 днів та не пізніше 90 днів після оприлюднення оголошення про торги на сайті Держгеокадастру України. Уповноважити виконавця земельних торгів ПП «ІМАКО» самостійно визначити час та дату проведення торгів.
  2. Земельні торги провести за адресою: 37332, Полтавська область, Гадяцький район, с. Сергіївка, вулиця Центральна будинок 9, приміщення Сергіївської сільської ради .
  3. Встановити:

4.1. стартовий розмір річної орендної плати відповідно до вимог  Податкового кодексу України та Витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку, у розмірі 12 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки 100760,90 грн.

4.2. розмір кроку торгів - 0,5% відсотка стартової плати за користування земельною ділянкою;

4.3.  термін  оренди земельної ділянки - 7 років;

4.4. наступні  умови продажу права оренди  та умови користування земельною ділянкою:

Переможець земельних торгів зобов’язаний:

  • Використовувати земельну ділянку за цільовим призначенням;
  • Своєчасно сплачувати орендну плату;
  • Виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі;
  • Виконувати обов’язки землекористувачів, які визначені ст. 96 Земельного Кодексу України;
  • У день проведення торгів укласти із Сергіївською сільською радою Договір оренди земельної ділянки. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації у порядку, визначеному законом.
  • Здійснити державну реєстрацію права оренди земельної ділянки у місячний термін після проведення торгів. Витрати покладаються на Переможця торгів за лотом.
  • Приступити до використання земельної ділянки у строки, встановлені договором оренди землі, після державної реєстрації права оренди земельної ділянки відповідно до законодавства України;
  • Сплатити кошти за користування земельною ділянкою, у розмірі визначеному на торгах, не пізніше трьох банківських днів після їх проведення.
  • У триденний термін після проведення торгів оплатити витрати та вартість послуг Виконавця за проведення торгів, згідно договору із виконавцем, який укладається одночасно з поданням заяви на участь у земельних торгах. Відмова від укладання договору є підставою для відмови у прийнятті заяви на участь у торгах.
  1. 5. Зобов’язати переможця земельних торгів, у триденний термін після проведення земельних торгів, відшкодувати/оплатити:

5.1 Виконавцю земельних торгів:

5.1.1. винагороду за проведення торгів у розмірі 50 % (п’ятдесят відсотків) від остаточного розміру річної орендної плати (за результатами торгів) за земельну ділянку;

5.1.2. витрати на підготовку лотів до торгів, згідно кошторису Виконавця торгів.

  1. Затвердити текст Договору оренди земельної ділянки (додаток № 1 до цього рішення).
  2. Уповноважити сільського голови Лідового І.Г. бути представником Організатора торгів на земельних торгах, підписати протокол земельних торгів та укласти із Переможцем земельних торгів Договір оренди земельної ділянки.
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань містобудування, будівництва, житлово- комунального господарства, комунальної власності, земельних відносин та охорони природи.

 

Сільський голова                                                                     І.Г. Лідовий

 

 

 

Додаток 1

 

                                                                                    «Затверджено»

                                                                               рішенням 3 сесії 8 скликання

                                                                               Сергіївської сільської  ради

                                                                             12 лютого 2021 року

 

 

 

ДОГОВІР

оренди землі

с. Сергіївка                                                                                        "___"__________ 2021р.

 

Орендодавець – Сергіївська  сільська рада Гадяцького району Полтавської області в особі сільського голови Лідового Ігоря Григоровича що діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з одного боку, та

Орендар –____________________________________________________________________що діє на підставі ______________________, з другого, уклали цей договір про нижченаведене:

 

Предмет договору

 

  1. Орендодавець надає, а Орендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва  з кадастровим номером 5320482600:00:001:0107, яка розташована, на території Сергіївської сільської ради  Гадяцького району Полтавської області.

 

Об'єкт оренди

 

  1. В оренду передається земельна ділянка  загальною площею 31,2847 га, у тому числі – 31,2847 га ріллі, яка використовується для  ведення  товарного  сільськогосподарського виробництва.
  2. На земельній ділянці розміщені об’єкти нерухомого майна – відсутні, а також інші об'єкти інфраструктури- відсутні.
  3. Земельна ділянка передається в оренду разом з немає.
  4. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки (земельних ділянок) згідно витягу від 22.01.2021 року становить: – 839674,18 грн.(вісімсот тридцять дев'ять тис. шістсот сімдесят чотири грн. 18 коп)
  5. Земельна ділянка, яка передається в оренду, має такі недоліки, що можуть перешкоджати її ефективному використанню: не виявлено.
  6. Інші особливості об'єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини – агрохімічний паспорт земельної ділянки №            виданий Полтавською філією ДУ «Держгрунтоохорона».

 

Строк дії договору

  1. Договір укладено  на  7 (сім) років.

              Після закінчення строку дії договору  Орендар  має  переважне право  поновити його на новий строк.  У цьому разі Орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів  до  закінчення  строку  дії договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію.

 

Орендна плата

  1. Орендна плата вноситься Орендарем у формі та розмірі – яка визначена за результатами земельних торгів і відображена в протоколі торгів від «___»__________20___ року №_____ кожного року у грошовій формі на розрахунковий рахунок  Сергіївської сільської ради Гадяцького району Полтавської області, що має наступні банківські реквізити: код ЄДРПОУ 37937713, МФО 899998 р/р №                                  код платежу                     в Казначейство України (ЕАП) м.Київ  .  

        Річна орендна плата по  цьому  Договору становить ___________________________________________________________________

        _____,що  складає _____ відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

  1. Обчислення розміру орендної плати здійснюється з урахуванням індексації.                                                                
  2. Орендна плата вноситься у такі строки: сплатити кошти за користування земельною ділянкою, у розмірі визначеному на торгах, не пізніше трьох банківських днів після їх проведення, надалі щомісячно у розмірі 1/12 частини річної орендної плати протягом 10 календарних днів наступного за останнім днем звітного (податкового) місяця.
  3. Розмір орендної плати переглядається щорічно у разі:
  • зміни умов господарювання, передбачених договором;
  • зміни граничних розмірів орендної плати, визначених Податковим кодексом України, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;
  • погіршення стану орендованої земельної ділянки (орендованих земельних ділянок) не з вини орендаря, що підтверджено документами;
  • збільшення нормативної грошової оцінки земельної ділянки (земельних ділянок) державної та комунальної власності;
  • в інших випадках, передбачених законом.
  1. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором:

           - у 10-денний строк сплачується штраф у розмірі 100% річної орендної плати, встановленої цим договором, який зараховується до інших надходжень місцевого бюджету Сергіївської сільської ради Гадяцького  району Полтавської області;

           - справляється пеня у розмірі 0,3 % несплаченої суми за кожний день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ.

 

Умови використання земельної ділянки  (земельних ділянок)

  1. Земельна ділянка (земельні ділянки) передається в оренду для ведення товарного сільськогосподарського  виробництва.
  2. Цільове призначення земельної ділянки (земельних ділянок) - згідно КВЦПЗ – код 01.01 – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
  3. Умови збереження стану об'єкта оренди:

         – забороняється самовільна забудова земельної ділянки;

        - забороняється самовільна зміна цільового призначення.

 

Умови повернення земельної ділянки ( земельних ділянок)

  1. Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.
  2. Здійснені Орендарем без згоди Орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки (орендованих земельних ділянок), які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають відшкодуванню.
  3. Поліпшення стану земельної ділянки, проведені Орендарем за письмовою згодою з Орендодавцем землі, не підлягають відшкодуванню. Умови, обсяги і строки відшкодування Орендарю витрат за проведені ним поліпшення стану земельної ділянки визначаються окремою угодою сторін.
  4. Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання Орендодавцем зобов'язань, передбачених цим договором.

 

Збитками вважаються:

  • фактичні втрати, яких Орендар зазнав у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору Орендодавцем, а також витрати, які Орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права;
  • доходи, які Орендар міг би реально отримати в разі належного виконання Орендодавцем умов договору.
  1. Розмір фактичних витрат Орендаря визначається на підставі документально підтверджених даних.

 

Обмеження (обтяження) щодо використання

земельної ділянки (земельних ділянок)

  1. На орендовану земельну ділянку встановлено обмеження (обтяження) та інші права третіх осіб – тип обмежень, обтяжень (сервітутів) :

        охоронна зона  навколо  (вздовж) об’єкта енергетичної системи   0,1149 га.

  1. Передача в оренду земельної ділянки не є підставою  для припинення або зміни обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на цю ділянку.

 

Інші права та обов'язки сторін*

  1. Права Орендодавця:

Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

  • використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди;
  • дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил;
  • дотримання режиму водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель та територій, які особливо охороняються;
  • своєчасного внесення орендної плати;

 

  1. Обов'язки Орендодавця:

Орендодавець зобов'язаний:

  • передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору оренди;
  • при передачі земельної ділянки в оренду забезпечувати відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки;
  • не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою;
  • попередити орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану самого об'єкта оренди.
  1. Права Орендаря:

Орендар земельної ділянки має право:

  • самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі;
  • отримувати продукцію і доходи;
  • здійснювати в установленому законодавством порядку за письмовою згодою орендодавця будівництво водогосподарських споруд та меліоративних систем.
  1. Обов'язки Орендаря:

Орендар земельної ділянки зобов'язаний:

 приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку;

 виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі;

 дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення;

у п'ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору відповідному органу доходів і зборів;

брати  активну  участь  в  соціально-економічному, культурному  розвитку  територіальної  громади,     для  чого протягом  місяця  з  дня  підписання  цього  договору підписати  угоду  про  соціально-економічне  партнерство,  на  строк  дії  договору  оренди;

проводити  заходи  щодо  виявлення  та  моніторингу  розповсюдження  карантинних  організмів,  в тому  числі  амброзії  полинолистою, та  вживати  заходи  щодо  боротьби  з  ними

 

 

Ризик випадкового знищення або пошкодження

об'єкта оренди чи його частини

 

  1. Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе Орендар

 

Страхування об'єкта оренди

 

  1. Згідно з цим договором об'єкт оренди не підлягає страхуванню на весь період дії цього договору.
  2. Страхування об'єкта оренди за бажанням здійснює Орендар
  3. Сторони домовилися про те, що у разі невиконання свого обов'язку стороною, яка повинна згідно з цим договором застрахувати об'єкт оренди, друга сторона може застрахувати його і вимагати відшкодування витрат на страхування.

 

Зміна умов договору і припинення його дії

 

  1. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін.

У разі  недосягнення  згоди  щодо  зміни  умов  договору спір розв'язується у судовому порядку.

  1. Дія договору припиняється у разі:
  • закінчення строку, на який його було укладено;
  • придбання Орендарем земельної ділянки (земельних ділянок) у власність;
  • викупу земельної ділянки (земельних ділянок) для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки (земельних ділянок) з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;
  • ліквідації юридичної особи-Орендаря.

Договір припиняється також  в  інших  випадках,  передбачених законом.

  1. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за:
  • взаємною згодою сторін;
  • рішенням суду на вимогу   однієї  із  сторін  у  наслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення,  пошкодження орендованої земельної ділянки(орендованих земельних ділянок),  яке істотно перешкоджає її (їх) використанню, а також з інших підстав, визначених законом.
  1. Розірвання договору   оренди  землі в односторонньому порядку допускається.

        Умовами розірвання договору в односторонньому порядку є:

  • несплата орендної плати в повному обсязі за попередній рік до 10 січня поточного року;
  • нецільове використання земельної ділянки;
  • невиконання пунктів 24  та 27 цього  договору.
  1. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи,  а  також  реорганізація  юридичної   особи-орендаря  не  є  підставою  для зміни умов або розірвання договору.

             Право на орендовану земельну ділянку  у разі смерті фізичної особи- Орендаря, засудження або обмеження її дієздатності за рішенням суду  переходить до спадкоємців або інших осіб, які використовують цю земельну ділянку  разом з Орендарем.

 

Відповідальність сторін за невиконання або

неналежне виконання договору

 

  1. За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.
  2. Сторона, яка  порушила  зобов'язання,  звільняється  від відповідальності,  якщо вона доведе,  що це порушення сталося не з її вини.

 

Прикінцеві положення

 

  1. Цей договір  набирає чинності з моменту його підписання сторонами**. Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення.  

 

     Цей договір укладено у трьох примірниках,  що мають  однакову 
юридичну силу,  один з яких знаходиться в орендодавця,  другий - в 
орендаря,  третій - в органі, який провів його державну реєстрацію.

 

За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

 

Реквізити сторін:

 

ОРЕНДОДАВЕЦЬ:

Сергіївська  сільська  рада в особі  сільського  голови 

Лідового Ігоря  Григоровича

код ЄДРПОУ  21051094

адреса: с.Сергіівка, вул. Центральна,9

р/р   

Казначейство України (ЕАП) м.Київ

МФО банку 899998

тел. (5354)54131

 

 

  _______________ І . Г. Лідовий

ОРЕНДАР:

______________________________________________________________________ код ЄДРПОУ _______________________

адсеса:_____________________________

р/р ____________________________

банк_______________________________

МФО банку______________

тел. __________________________

 

 

 

_______________ __________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору