Menu

 Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. №64 «Про введення воєнного стану в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. №509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», з метою підтримки внутрішньо переміщених осіб, що зареєстровані та фактично проживають на території Сергіївської територіальної громади, сільська рада ВИРІШИЛА:

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(тридцять друга сесія восьмого скликання)

ПРОЄКТ РІШЕННЯ

 

20.12.2023

 

Про затвердження Програми підтримки внутрішньо переміщених осіб, що зареєстровані та фактично проживають на території Сергіївської територіальної громади на 2024 рік

 

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. №64 «Про введення воєнного стану в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. №509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», з метою підтримки внутрішньо переміщених осіб, що зареєстровані та фактично проживають на території Сергіївської територіальної громади, сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Програму підтримки внутрішньо переміщених осіб, що зареєстровані та фактично проживають на території Сергіївської територіальної громади на 2024 рік (далі – Програма), що додається.
  2. Начальнику фінансового відділу виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (Лобода В.Г.) передбачити кошти в бюджеті на виконання заходів Програми.
  3. Спеціалісту І категорії виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Вербі А.В. оприлюднити це рішення на офіційному Веб-сайті Сергіївської сільської ради в глобальній інформаційній мережі Інтернет - http://sergiyvska-rada.gov.ua/.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань Сергіївської сільської ради.

 

Сільський голова                                                                              Ігор ЛІДОВИЙ

 

 

                                                                  ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням тридцять другої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 20.12.2023

 

Програма

підтримки внутрішньо переміщених осіб, що зареєстровані та фактично проживають на території Сергіївської сільської територіальної громади на 2024 рік

с. Сергіївка – 2023 р.

  1. 1. Проблеми, на розв’язання яких спрямована Програма,та обґрунтування необхідності їх розв’язання

Програма підтримки внутрішньо переміщених осіб, що зареєстровані та фактично проживають на території Сергіївської сільської територіальної громади на 2024 рік (далі – Програма) є програмою, спрямованою на створення сприятливих умов перебування в громаді внутрішньо переміщених осіб.

Програма спрямована на сприяння у подоланні складних життєвих обставин у зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України, забезпечення оперативної координації заходів з вирішення проблемних питань внутрішньо переміщених осіб.

Для цілей Програми під терміном «внутрішньо переміщена особа» розуміється  особа, яка після введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» воєнного стану перемістилася з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та отримала довідку внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».

Програма спрямована на забезпечення реалізації законів України «Про соціальні послуги», «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», «Про охорону дитинства», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» інших нормативно-правових актів, що гарантують соціальні права передбачені Конституцією України.

Збройна агресія Російської Федерації проти України зумовлює значне збільшення кількості сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Багато людей змушені залишити місця свого постійного проживання і переселитись до інших регіонів України. Тому виникає необхідність надання додаткових соціальних гарантій внутрішньо переміщеним особам, зокрема в частині поліпшення їх фінансово-матеріального стану, транспортного забезпечення їхніх потреб у соціальному обслуговуванні та психологічній підтримці зокрема  шляхом підтримки установ, закладів та організацій.

Програма – це комплекс заходів, що здійснюються на місцевому рівні як доповнення до державного соціального забезпечення.

 

  1. Мета Програми

Метою Програми є забезпечення реалізації прав і задоволення потреб внутрішньо переміщених осіб, поліпшення умов їхньої життєдіяльності, створення фінансових, організаційно-правових і технічних механізмів для забезпечення комфортного соціального клімату й досягнення позитивних зрушень щодо рівня та якості життя населення.

 

  1. Основні завдання Програми

Реалізація завдань Програми забезпечить отримання внутрішньо переміщеними особами різних видів соціальних послуг і створення доступного середовища, що сприятиме зростанню рівня та якості їхнього життя, поліпшенню соціальної ситуації в громаді, подолання проявів дискримінації.

Програма реалізується шляхом здійснення заходів (згідно з додатком):

- надання одноразової допомоги вимушено переміщеним особам які тимчасово проживають на території Сергіївської ТГ на засоби першої необхідності;

- надання одноразової допомога на оплату житлово-комунальних послуг для сімей вимушено переміщених осіб які тимчасово проживають на території Сергіївської ТГ.

 

  1. ПОРЯДОК НАДАННЯ ОДНОРАЗОВОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ
  2. Одноразова грошова допомога внутрішньо переміщеним особам надається особам які зареєстровані відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» і фактично проживають на території населених пунктів Сергіївської сільської територіальної громади.
  3. Одноразова грошова допомога   не носить постійного характеру, а є додатком до існуючого доходу і може надаватися не більше одного разу.
  4. Для отримання одноразової допомоги вимушено переміщеним особам які тимчасово проживають на території Сергіївської ТГна засоби першої необхідності однин із членів сім’ї надає наступні документи секретарю Сергіївської сільської ради:

- особиста заява, в якій вказується прізвище, ім’я, по батьковій особи, яка потребує матеріальної допомоги та обґрунтовані умови звернення;

- копія паспорта заявника;

- копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

- банківські реквізити особистого карткового рахунку заявника;

- згода на обробку персональних даних;

- довідка внутрішньо перемішених осіб;

- довідка про склад сім’ї.

  1. Для отримання допомоги на оплату житлово-комунальних послуг для сімей вимушено переміщених осіб які тимчасово проживають на території Сергіївської ТГоднин із членів сім’ї надає наступні документи:

- особиста заява, в якій вказується прізвище, ім’я, по батьковій особи, яка потребує матеріальної допомоги та обґрунтовані умови звернення;

- копія паспорта заявника;

- копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

- банківські реквізити особистого карткового рахунку заявника;

- згода на обробку персональних даних;

- довідка внутрішньо перемішених осіб;

- довідка про склад сім’ї.

  1. Одноразова грошова надається особам внутрішньо перемішеним особам які зареєструвалися та фактично проживають на території Сергіївської сільської територіальної громади не частіше одного разу на рік.
  2. При відсутності одного з вище вказаних документів, заява на надання допомоги не приймається.
  3. Одноразова грошова допомога перераховується одному із членів сім’ї ВПО відділом бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Сергіївської сільської ради відповідно до розпорядження сільського голови.
  4. Одноразова грошова допомога надається при наявності вільних коштів в бюджеті Виконавчого комітету Сергіївської сільської ради.

 

  1. Обсяги та джерела фінансування програми

Фінансування Програми здійснюється відповідно до законодавства України за рахунок коштів сільського бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Одноразова допомоги вимушено переміщеним особам які тимчасово проживають на території Сергіївської ТГ на засоби першої необхідності надається на кожного члена сім’ї ВПО по 500 грн включаючи дітей.

Одноразова допомога на оплату житлово-комунальних послуг для сімей вимушено переміщених осіб які тимчасово проживають на території Сергіївської ТГ надається одному із членів домогосподарства ВПО в розмірі 1000 грн.

 

  1. Очікувані результати виконання Програми

Виконання Програми дасть змогу:

- надати соціальні послуги для покращення соціального самопочуття осіб, які потрапили в скрутні життєві ситуації, допоможе вийти з цього стану і не опинитися на узбіччі суспільства;

- надати першу матеріальну допомогу для вирішення побутових питань;

- створити умови для відновлення психологічного, духовного і фізичного стану (здоров’я) внутрішньо переміщених осіб;

- забезпечити належні умови для підтримання здоров’я та активного життя внутрішньо переміщених осіб;

- забезпечити організацію харчування для внутрішньо переміщених осіб;

- забезпечити здійснення заходів з перевезення гуманітарної допомоги.

 

  1. Контроль за виконанням Програми

            Координація та контроль за виконанням Програми покладається на постійну комісію з гуманітарних питань Сергіївської сільської ради.

 

П А С П О Р Т

Програми ПІДТРИМКИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ, ЩО ЗАРЕЄСТРОВАНІ ТА ФАКТИЧНО ПРОЖИВАЮТЬ НА ТЕРИТОРІЇ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2024 РІК

1

Ініціатори розроблення Програми

«Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради

2

Підстава для прийняття Програми

Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб»

3

Розробники Програми

«Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради

4

Співрозробники Програми

-

5

Відповідальний виконавець

Секретар сільської ради, відділ бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради

6

Учасники Програми

Внутрішньо переміщені особи, що зареєстровані та фактично проживають на території Сергіївської ТГ

7

Термін реалізації

2024 рік

8

Мета Програми

Забезпечення реалізації прав і задоволення потреб внутрішньо переміщених осіб, поліпшення умов їхньої життєдіяльності, створення фінансових, організаційно-правових і технічних механізмів для забезпечення комфортного соціального клімату й досягнення позитивних зрушень щодо рівня та якості життя населення

9

 

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

45,000 тис. грн.

коштів сільського бюджету

45,000 тис. грн.

коштів обласного бюджету

-

коштів державного бюджету

-

коштів інших джерел

-

10

Очікувані результати виконання

Наддасть першу матеріальну допомогу для вирішення побутових питань ВПО, що проживають на території Сергіївської ТГ

11

Ключові показники ефективності

Кількість ВПО, що отримали одноразову допомогу, що проживають на території Сергіївської ТГ

 

Секретар сільської ради                                                        Надія ІЛЛЯШЕНКО

ЗАХОДИ ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ, ЩО ЗАРЕЄСТРОВАНІ ТА ФАКТИЧНО ПРОЖИВАЮТЬ НА ТЕРИТОРІЇ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2024 РІК

№ п/п

Заходів Програми

Строк виконання заходу

Виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовні обсяги фінансування (вартість) тис. гривень

Очікуваний результат

1.

Надання одноразової допомоги вимушено переміщеним особам які тимчасово проживають на території Сергіївської ТГ на засоби першої необхідності

2024 рік

Секретар сільської ради, відділ бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради

Місцевий бюджет

15,000

Наддасть першу матеріальну допомогу для вирішення побутових питань ВПО, що проживають на території Сергіївської ТГ

2.

Надання одноразової допомога на оплату житлово-комунальних послуг для сімей вимушено переміщених осіб які тимчасово проживають на території Сергіївської ТГ

2024 рік

Місцевий бюджет

30,000

Разом

45,000

 

Секретар сільської ради                                                                                                                         Надія ІЛЛЯШЕНКО

ПОКАЗНИКИ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ, ЩО ЗАРЕЄСТРОВАНІ ТА ФАКТИЧНО ПРОЖИВАЮТЬ НА ТЕРИТОРІЇ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2024 РІК

 

№ з/п

Назва показника

Одиниці виміру

Вихідні дані на початку програми

Виконання програми 2024 рік

2022 рік

2023 рік

2024 рік

І. Показники витрат

1

Обсяг фінансування

Тис. грн

380,000

200,000

45,000

45,000

ІІ Показники продукту

1

Загальна кількість сімей наданим допомога

Сім’ї

263

26

18

18

ІІІ Показник ефективності

1

Відсоток збільшення ВПО в Сергіївській ТГ

%

100

63

45

45

IV Показники якості

1

Співвідношення потреб та виплат

%

100

100

100

100

 

Секретар сільської ради                                                        Надія ІЛЛЯШЕНКО

            

РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ  ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ, ЩО ЗАРЕЄСТРОВАНІ ТА ФАКТИЧНО ПРОЖИВАЮТЬ НА ТЕРИТОРІЇ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2024 РІК

Тис. грн.

Обсяги коштів, що пропонується залучити на виконання програми

Етапи виконання програми

Всього витрат на виконання програми в 2024 році

2022 рік

2023 рік

2024 рік

Обсяг ресурсів, всього, у тому числі:

380,000

200,000

45,000

45,000

Державного бюджету

-

-

-

-

Обласного бюджету

-

-

-

-

Сільського бюджету

380,000

200,000

45,000

45,000

Кошти інших джерел

-

-

-

-

 

Секретар сільської ради                                                        Надія ІЛЛЯШЕНКО

Карта захисних споруд полтавської області

вгору