Menu

 Відповідно до статті 144 Конституції України, пункту 4 статті 81 Водного кодексу України, пункту 16 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», заслухавши сільського голову Лідового І.Г., сільська рада ВИРІШИЛА:

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(тридцять друга сесія восьмого скликання)

ПРОЄКТ РІШЕННЯ

 

20.12.2023

 

Про затвердження Програми «Розчистка та екологічне оздоровлення річки Хорол на території Сергіївської сільської територіальної громади на 2024-2026 роки»

 

Відповідно до статті 144 Конституції України, пункту 4 статті 81 Водного кодексу України, пункту 16 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», заслухавши сільського голову Лідового І.Г., сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Програму «Розчистка та екологічне оздоровлення річки Хорол на території Сергіївської сільської територіальної громади на 2024-2026 роки» (далі – Програма), що додається.
  2. Начальнику фінансового відділу виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (Лобода В.Г.) передбачити кошти в бюджеті на виконання заходів Програми.
  3. Спеціалісту І категорії виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Вербі А.В. оприлюднити це рішення на офіційному Веб-сайті Сергіївської сільської ради в глобальній інформаційній мережі Інтернет - http://sergiyvska-rada.gov.ua/.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку.

 

Сільський голова                                                                              Ігор ЛІДОВИЙ

 

 

                                                                ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням тридцять другої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 20.12.2023

Програма

«Розчистка та екологічне оздоровлення річки Хорол на території Сергіївської сільської територіальної громади на 2024-2026 роки»

с. Сергіївка – 2023 р.

  1. 1. Проблеми, на розв’язання яких спрямована Програма,та обґрунтування необхідності їх розв’язання

       Малі та середні ріки є дуже чутливими до антропогенного впливу. Десятки тисяч малих та середніх річок повністю або частково зникли через природні та природно-антропогенні причини: зміни клімату, переформування русел, природні сукцесійні процеси, осушувальну меліорацію, забір води для господарських цілей, зведення водосховищ, вирубування лісів, розорювання земель, розширення площ населених пунктів, розбудову промислових вузлів, транспортних шляхів і т.д. Десятки річок «похоронені» під асфальтом великих міст, «закуті» у підземні труби, висохли внаслідок засмічення та замулення джерел і криниць. Стан річок є індикатором станів всієї річкової мережі кожної країни. Тому так важливо здійснювати спеціальні комплексні заходи для захисту малих та середніх річок від зменшення водності, забруднення та пересихання й спрямовувати їх на ліквідацію негативного впливу антропогенних факторів.

        Основна водна артерія громади – річка Хорол. Річка бере початок в місці злиття безіменних струмків, що витікають з джерел на північно-східній околиці с. Мелешівка, впадає в річку Псел, з правого берега на відстані 112 км від її гирла, біля с. Попівка. Довжина річки 308 км (з них 241 км в межах Полтавщини). Протяжність річки в межах громади становить 16 км. Річка Хорол має водозбірну площу – 3,870 тис. квадратних кілометрів і відноситься до середніх річок.

        В 2018 році проведено інженерно-гідрографічні вишукування та обстеження річки Хорол в межах с. Сергіївка, Миргородського району, Полтавської області. Загальний стан руслової мережі річки Хорол в межах Сергіївської громади, виходячи з результатів обстеження несприятливих для нормального функціонування річки, як водного об’єкта. Високий ступінь зарегульованості стоку води, а відтак і рівневого режиму, режим твердого стоку, і інш., спричинили в свою чергу, до накопичення намулу, проростання болотної рослинності та інше. Сучасна руслова мережа річки складається із окремих водойм, відокремлених між собою підпірними підмостовими перемичками і поповнюється мінімальним залишковим стоком, який поступає з верхньої частини басейну річки.

        Річка за геоморфологічними ознаками яружно-балочного походження. Основне живлення – приток, а також ґрунтові води і частково атмосферні опали. Тому дуже важливим для подібних водойм є їх своєчасне очищення, так як незначне замулення може призвести до уповільнення течії та утруднення доступу ґрунтових вод в русловодойми і як результат – забруднення водних мас. Оскільки основне навантаження на саму річку припадає на літньо-осінній період (меженний), живлення водотоку здійснюється за рахунок підземних вод.

 

  1. Мета Програми

        Основна мета програми – поліпшення технічного стану та благоустрою річки Хорол та прилеглої території шляхом розчистки від намулу, що дозволить поліпшити водообмін з ґрунтовими водами, а також обмежити забруднення їх шляхом упорядкування берегової смуги.

         Програма має виражену екологічну направленість і спрямований на відновлення природнього стану водної та навколоводної екосистеми річки Хорол, поліпшення гідрологічного режиму, в тому числі відновлення продуктивності аквакультури. Щороку стан річки Хорол погіршується. Причиною цього є ряд проблем: значне зниження рівня ґрунтових вод, замулення та зростання водойм внаслідок слабкої течії.

         Останні роки показують, що прісна вода перетворюється на дефіцитний ресурс. Тому питання відновлення та збереження водних ресурсів для нинішніх і майбутніх поколінь є найактуальнішим, пріоритетним та першочерговим завданням.

        Реалізація програми дозволить поступово відновити проточність та наповнюваність річки Хорол природнім шляхом, відновиться біоценоз, а мальовничі місця зможуть привабити не тільки жителів Сергіївської ТГ, а й району і жителів сусідніх громад.

 

  1. Основні завдання Програми

        Програмою передбачено виконати роботи по поліпшенню технічного стану та благоустрою прибережної зони річки Хорол.

        Запроектовані заходи включають:

  • Розчистка від мулових відкладів;
  • Кріплення укосу посівом трав;
  • Влаштування перепускної споруди;
  • Підсипка прибережної території.

       Технологія виконання робіт по розчисткі річки від намулу передбачає застосування механізмів, а саме – земснаряда та одноковшових екскаваторів типу «Драглайн», насосної станції потужністю 126 кВт, автосамоскидів, бульдозерів, автокрану і інші. Після завершення виїмки ґрунту, з річки ґрунт використовують для планувальних робіт в прибережній зоні.

        В складі робіт по облаштуванню берегової зони проектом передбачено виположення укосу річки в комплексі із береговим кріпленням – габіонних конструкцій, з похилом 1:2. Планувальні роботи, шляхом зрізки та підсипки ґрунту, що сприятиме поліпшення екологічного стану прилеглої до річки території.

         Програмою передбачено зведення перепускної споруди із габіонних коробів, заповнених бутовим камінням. Загальна висота підпірної стіни – 2,23 м, довжина – 50 м. Одночасно із зведенням перепускної споруди виконуються роботи по заповненню пустот дренуючим ґрунтом між укосом схилу та підпірною стіною з дотриманням усіх вимог щодо ущільнення ґрунту.

         Програма поширюється на мешканців Сергіївської сільської територіальної громади, загалом 2775 осіб.

         Річка Хорол є комунальною власністю громади, реалізація проекту вирішує питання місцевого значення щодо запобігання стихійним лихам, забезпечення екологічної безпеки, забезпечення комфортних умов проживання мешканців.

 

  1. Обсяги та джерела фінансування програми

Фінансування заходів Програми передбачається здійснювати за рахунок коштів бюджету Сергіївської сільської територіальної громади в межах можливостей його дохідної частини, виходячи з конкретних завдань, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Обсяги фінансування Програми можуть змінюватися (коригуватися) в межах наявних фінансових ресурсів.

 

  1. Очікувані результати виконання Програми

Реалізація Програми забезпечить вирішення найбільш гострих питань щодо розвитку екологічного оздоровлення річки Хорол на території Сергіївської ТГ.

         Програма передбачає реалізацію заходів щодо розчищення та упорядкування русла річки, облаштування та упорядкування прибережних захисних смуг, створення водоохоронних зон та прибережних захисних смуг річок.

 

  1. Контроль за виконанням Програми

            Координація та контроль за виконанням Програми покладається на постійну комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської ради.

 

 

П А С П О Р Т

Програми «рОЗЧИСТКА ТА ЕКОЛОГІЧНЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ РІЧКИ ХОРОЛ НА ТЕРИТОРІЇ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2024-2026 РОКИ»

 

1

Ініціатори розроблення Програми

Відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

2

Підстава для прийняття Програми

Стаття 144 Конституції України, пункту 4 статті 81 Водного кодексу України, пункт 16 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»

3

Розробники Програми

Відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

4

Співрозробники Програми

-

5

Відповідальний виконавець

Відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, відділ бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

6

Учасники Програми

Жителі Сергіївської ТГ, виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

7

Термін реалізації

2024-2026 рік

8

Мета Програми

Поліпшення технічного стану та благоустрою річки Хорол та прилеглої території

9

 

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

3 473,640 тис. грн.

коштів сільського бюджету

3 473,640 тис. грн.

коштів обласного бюджету

-

коштів державного бюджету

-

коштів інших джерел

-

10

Очікувані результати виконання

Вирішення найбільш гострих питань щодо розвитку екологічного оздоровлення річки Хорол на території Сергіївської ТГ

11

Ключові показники ефективності

Відсоток розчищеної та екологічно оздоровленої річки Хорол в співвідношенні до загальної протяжності на території громади

 

Секретар сільської ради                                                        Надія ІЛЛЯШЕНКО

ЗАХОДИ ПРОГРАМИ «рОЗЧИСТКА ТА ЕКОЛОГІЧНЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ РІЧКИ ХОРОЛ НА ТЕРИТОРІЇ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2024-2026 РОКИ»

 

№ п/п

Заходів Програми

Строк виконання заходу

Виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовні обсяги фінансування (вартість) тис. гривень

Очікуваний результат

1.

Виготовлення проєктно-кошторисної документації для розчистки річки Хорол в межах Сергіївської ТГ

2024 рік

Відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, відділ бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

Місцевий бюджет

473,640

Виготовлення ПКД для подальшої реалізації Програми

2.

Розчистка річки Хорол в межах річки Хорол

2024-2026 рік

Місцевий бюджет, обласний бюджет, інші джерела не заборонені законодавством

2024 р. – 1 000,000

2025 р. – 1 000,000

2026 р. – 1 000,000

Вирішення найбільш гострих питань щодо розвитку екологічного оздоровлення річки Хорол на території Сергіївської ТГ

Разом

3 473,640

 

Секретар сільської ради                                                                                                                         Надія ІЛЛЯШЕНКО

ПОКАЗНИКИ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ «рОЗЧИСТКА ТА ЕКОЛОГІЧНЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ РІЧКИ ХОРОЛ НА ТЕРИТОРІЇ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2024-2026 РОКИ»

 

№ з/п

Назва показника

Одиниці виміру

Вихідні дані на початку програми

Виконання програми

2024 рік

2025 рік

2026 рік

І. Показники витрат

1

Обсяг фінансування

Тис. грн

1 473,640

1 000,000

1 000,000

3 473,640

ІІ Показники продукту

1

Загальна протяжність р. Хорол, що буде розчищена і оздоровлена

км

1

1

1

3

ІІІ Показник ефективності

1

Відсоток розчищеної та екологічно оздоровленої річки Хорол в співвідношенні до загальної протяжності на території громади

%

10

20

30

30

IV Показники якості

1

Відсоток проведених робіт до загальної потреби

%

10

20

30

30

 

Секретар сільської ради                                                        Надія ІЛЛЯШЕНКО

                                                                                                                                     

   

РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ  ПРОГРАМИ «рОЗЧИСТКА ТА ЕКОЛОГІЧНЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ РІЧКИ ХОРОЛ НА ТЕРИТОРІЇ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2024-2026 РОКИ»

Тис. грн.

Обсяги коштів, що пропонується залучити на виконання програми

Етапи виконання програми

Всього витрат на виконання програми

2024 рік

2025 рік

2026 рік

Обсяг ресурсів, всього, у тому числі:

1 473,640

1 000,000

1 000,000

3 473,640

Державного бюджету

-

-

-

-

Обласного бюджету

-

-

-

-

Сільського бюджету

1 473,640

1 000,000

1 000,000

3 473,640

Кошти інших джерел

-

-

-

-

 

Секретар сільської ради                                                        Надія ІЛЛЯШЕНКО

Карта захисних споруд полтавської області

вгору