Menu

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ГАДЯЦЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(четверта сесія восьмого скликання)

 

РІШЕННЯ

 24.02.2021 року

Про проведення земельних торгів з набуття права оренди земельної ділянки площею 31,2847 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва

 

         Відповідно статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 134-139 Земельного Кодексу України, Податкового кодексу України, інших законодавчих і нормативних актів, які регулюють питання продажу вільних земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах,  з метою створення умов економічного регулювання земельних відносин та поповнення бюджету територіальної громади, сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Провести земельні торги з набуття права оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Сергіївської сільської ради Гадяцького району Полтавської області: кадастровий номер 5320482600:00:001:0107 площею 31,2847 га.
  2. Провести земельні торги (у формі аукціону) відповідно до Земельного кодексу України, не раніше ніж через 30 днів та не пізніше 90 днів після оприлюднення оголошення про торги на сайті Держгеокадастру України. Уповноважити виконавця земельних торгів ПП «ІМАКО» (код ЄДРПОУ 36680914) самостійно визначити час та дату проведення торгів.
  3. Земельні торги провести за адресою: 37332, Полтавська область, Гадяцький район, с. Сергіївка, вулиця Центральна будинок 9, приміщення Сергіївської сільської ради .
  4. Встановити:

         4.1. стартовий розмір річної орендної плати відповідно до вимог  Податкового кодексу України та Витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку (витяг із технічної документації сформовано 22 січня 2021 року, нормативна грошова оцінка становить 839674,18грн (Вісімсот тридцять дев'ять тисяч шістсот сімдесят чотири грн. 18 коп.), у розмірі 12 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки – 100760,90 грн. (Сто тисяч сімсот шістдесят грн. 90 коп.).

         4.2. розмір кроку торгів - 0,5% відсотка стартової плати за користування земельною ділянкою;

         4.3. термін оренди земельної ділянки - 7 (сім) років;

         4.4. наступні  умови продажу права оренди  та умови користування земельною ділянкою:

Переможець земельних торгів зобов’язаний:

  • Використовувати земельну ділянку за цільовим призначенням;
  • Своєчасно сплачувати орендну плату;
  • Виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі;
  • Виконувати обов’язки землекористувачів, які визначені ст. 96 Земельного Кодексу України;
  • У день проведення торгів укласти із Сергіївською сільською радою Договір оренди земельної ділянки. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації у порядку, визначеному законом.
  • Здійснити державну реєстрацію права оренди земельної ділянки у місячний термін після проведення торгів. Витрати покладаються на Переможця торгів за лотом.
  • Приступити до використання земельної ділянки у строки, встановлені договором оренди землі, після державної реєстрації права оренди земельної ділянки відповідно до законодавства України;
  • Сплатити кошти за користування земельною ділянкою, у розмірі визначеному на торгах, не пізніше трьох банківських днів після їх проведення.
  • У триденний термін після проведення торгів оплатити витрати та вартість послуг Виконавця за проведення торгів, згідно договору із виконавцем, який укладається одночасно з поданням заяви на участь у земельних торгах. Відмова від укладання договору є підставою для відмови у прийнятті заяви на участь у торгах.
  1. 5. Зобов’язати переможця земельних торгів, у триденний термін після проведення земельних торгів, відшкодувати/оплатити:

         5.1 Виконавцю земельних торгів:

    5.1.1. винагороду за проведення торгів у розмірі 50 % (п’ятдесят відсотків) від остаточного розміру річної орендної плати (за результатами торгів) за земельну ділянку;

    5.1.2. витрати на підготовку лотів до торгів, згідно кошторису Виконавця торгів.

  1. Затвердити текст Договору оренди земельної ділянки (додаток № 1 до цього рішення).
  2. Уповноважити сільського голову Лідового І.Г. бути представником Організатора торгів на земельних торгах, підписати протокол земельних торгів та укласти із Переможцем земельних торгів Договір оренди земельної ділянки.
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань містобудування, будівництва, житлово-комунального господарства, комунальної власності, земельних відносин та охорони природи.

Сільський голова                                                                                                                                                                                           І.Г. Лідовий

 

Додаток 1

 

                                                                                    «Затверджено»

                                                                               рішенням 4 сесії 8 скликання

                                                                               Сергіївської сільської  ради

                                                                             24 лютого 2021 року

 

ПРОЕКТ

 

ДОГОВІР

оренди землі

____________________                                                                                                                     

 

Орендодавець – Сергіївська сільська рада в особі сільського голови Лідового Ігоря Григоровича, що діє на підставі Закону України " Про місцеве самоврядування в Україні" з одного боку, та

Орендар –____________________________________________________________________що діє на підставі ______________________, з другого, уклали цей договір про нижченаведене:

 

Предмет договору

 

  1. Орендодавець надає, а Орендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку з цільовим призначенням 01. Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і кадастровим номером 5320482600:00:001:0107, яка розташована Полтавська область, Гадяцький район, Сергіївська (Качанівська) сільська рада .

Об'єкт оренди

  1. В оренду передається земельна ділянка  загальною площею 31,2847 га , у тому числі – рілля - 31,2847 га, яка використовуються для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
  2. На земельній ділянці розміщені об’єкти нерухомого майна – відсутні, а також інші об'єкти інфраструктури- відсутні.
  3. Земельна ділянка передається в оренду разом з немає.
  4. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки згідно витягу сформованого 22 січня 2021 року року становить 839674,18 грн. ( Вісімсот тридцять дев'ять тисяч шістсот сімдесят чотири грн. 18 коп.)
  5. Земельна ділянка, яка передається в оренду, має такі недоліки, що можуть перешкоджати її ефективному використанню: не виявлено.
  6. Інші особливості об'єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини – агрохімічний паспорт земельної ділянки № № 129252 від 2018р. виданий  Полтавською філією ДУ «Держгрунтоохорона».

Строк дії договору

  1. Договір укладено  на      7 (сім) років .

              Після закінчення строку дії договору Орендар, який належно виконував обов’язки відповідно до умов договору оренди землі та законодавства України, за інших рівних умов має переважне право перед іншими особами на укладення договору землі  на новий строк. У цьому разі Орендар повинен не пізніше як за шістдесят днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово Орендодавця про намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди на новий строк.  При укладенні договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов  договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється.

Фактичне продовження користування земельною ділянкою після закінчення дії даного договору не є підставою для укладення договору оренди землі на новий строк.

 

Орендна плата

  1. Орендна плата вноситься Орендарем у формі та розмірі – яка визначена за результатами земельних торгів і відображена в протоколі торгів від «___»__________20___ року №_____ кожного року у грошовій формі на розрахунковий рахунок  Орендодавця, що має наступні банківські реквізити: отримувач УК у __________/___________________/18010______, код ЄДРПОУ ________________, IBAN:                                                                                             код платежу  18010______________

        Річна орендна плата по  цьому  Договору становить ______________________________

        __________________________________________________________________________,що  складає _________ відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

  1. Обчислення розміру орендної плати здійснюється з урахуванням індексації з урахуванням їх цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладання або зміни умов договору оренди чи продовження його дії.                                                                         
  2. Орендна плата вноситься у такі строки:

за перший рік – не пізніше трьох банківських днів з дня укладення договору оренди;

починаючи з наступного року – відповідно до Податкового кодексу України.

  1. Передача продукції в рахунок орендної плати не допускається.
  2. Розмір орендної плати переглядається щорічно у разі:
  • зміни умов господарювання, передбачених договором;
  • зміни граничних розмірів орендної плати, визначених Податковим кодексом України, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;
  • погіршення стану орендованої земельної  ділянки не  з  вини орендаря, що підтверджено документами;
  • зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки державної та комунальної власності;
  • в інших випадках, передбачених законом.

Орендна плата змінюється без додаткової угоди у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки земельної ділянки, земельного податку, на підставі законодавчих актів України, актів державних органів та органів місцевого самоврядування.

Розмір орендної плати за земельну ділянку комунальної  власності, яка передана в оренду за результатами земельних торгів, не може переглядатися у бік зменшення.

  1. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором:

           - у 10-денний строк сплачується штраф у розмірі 100% річної орендної плати, встановленої цим договором, який зараховується до інших надходжень місцевого бюджету територіальної громади- Сергіївська сільська рада;

           - справляється  пеня  у  розмірі 0,3 % несплаченої суми за кожний день прострочення.

Умови використання земельної ділянки

  1. Земельна ділянка передається в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
  2. Цільове призначення земельної ділянки - 01.01. Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва
  3. Умови збереження стану об'єкта оренди:
  • забороняється самовільна забудова земельної ділянки;
  • забороняється самовільна зміна цільового призначення.

Умови повернення земельної ділянки

  1. Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Орендодавець, у разі погіршення корисних властивостей орендованої Земельної ділянки, пов'язаних зі зміною її стану, спричиненою Орендарем, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному Сторонами. Якщо Сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір вирішується в судовому порядку.

У разі погіршення якості  ґрунтового покриву та інших корисних властивостей орендованої земельної ділянки  або приведення її у непридатний для використання за цільовим призначенням стан збитки, що підлягають відшкодуванню, визначаються відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від    19 квітня 1993 р. № 284 (ЗП України, 1993 р., №10, ст..193).

  1. Здійснені Орендарем без згоди Орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають відшкодуванню.
  2. Поліпшення стану земельної ділянки, проведені Орендарем за письмовою згодою з Орендодавцем землі, не підлягають відшкодуванню.
  3. Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання Орендодавцем зобов'язань, передбачених цим договором.

Збитками вважаються:

  • фактичні втрати, яких Орендар зазнав у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору Орендодавцем, а також витрати, які Орендар здійснив або   повинен   здійснити   для відновлення свого порушеного права;
  • доходи, які Орендар міг би реально отримати в разі належного виконання Орендодавцем умов договору.
  1. Розмір фактичних витрат Орендаря визначається на підставі документально підтверджених даних.

Обмеження (обтяження) щодо використання

земельної ділянки

  1. На орендовану земельну ділянку встановлено обмеження  (обтяження)  та інші права третіх осіб – тип обмежень, обтяжень (сервітутів) та їх коди згідно з КООВЗД:

        - Відомості про обмеження у використанні земельної ділянки, встановлені Порядком ведення Державного земельного кадастру, затвердженого ПКМУ від 17.10.2012 року № 1051, не зареєстровані.

  1. Передача в оренду земельної ділянки не є підставою  для припинення або зміни обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на цю ділянку.

Умови передачі у заставу та внесення

до статутного фонду права оренди земельної ділянки

  1. Право на оренду Земельної ділянки не може бути відчужене Орендарем іншим особам, внесено до статутного капіталу, передано у заставу.

Інші права та обов'язки сторін

  1. Права Орендодавця:

Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

- вимагати від Орендаря своєчасного внесення орендної плати;

  • використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди;
  • дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил;
  • дотримання режиму водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель та територій, які особливо охороняються;
  • вимагати від Орендаря відповідно до законодавства збереження родючості ґрунтів , шляхом перевірки не рідше ніж один раз на три роки стану орендованої земельної ділянки на відповідність показникам агрохімічного паспорта земельної ділянки;
  • право доступу на територію з метою проведення науково – дослідницької роботи, проведення дослідження збереження родючості грунтів, інше.
  1. Обов'язки Орендодавця:

Орендодавець зобов'язаний:

  • передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору оренди;
  • при передачі земельної ділянки в оренду забезпечувати відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки;
  • не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою;
  • попередити орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану самого об'єкта оренди.
  1. Права Орендаря:

Орендар земельної ділянки має право:

  • самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі;
  • отримувати продукцію і доходи;
  1. Обов'язки Орендаря:

Орендар земельної ділянки зобов'язаний:

  • приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку;
  • виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі;
  • дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення;
  • зберігати геодезичні/межові знаки. У разі відсутності(знищення) межових знаків земельної ділянки на момент укладання договору оренди самостійно і за власні кошти здійснити їх відновлення з виносом в натурі на місцевості;
  • у п'ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору відповідному органу доходів і зборів.
  • своєчасно та в повному обсязі вносити орендну плату;

Ризик випадкового знищення або пошкодження

об'єкта оренди чи його частини

  1. Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе Орендар

Страхування об'єкта оренди

  1. Згідно з цим Договором Земельна ділянка підлягає обов'язковому страхуванню у випадках, прямо передбачених законом.

Зміна умов договору і припинення його дії

 Зміна умов договору здійснюється у письмовій  формі  за взаємною згодою сторін.

У разі  недосягнення  згоди  щодо  зміни  умов  договору спір розв'язується у судовому порядку.

  1. Дія договору припиняється у разі:
  • закінчення строку, на який його було укладено;
  • придбання Орендарем земельної ділянки у власність;
  • викупу земельної ділянки  для суспільних   потреб або примусового  відчуження  земельної  ділянки  з  мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;
  • ліквідації юридичної особи - Орендаря.

Договір припиняється також  в  інших  випадках,  передбачених законом.

  1. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

- взаємною згодою сторін;

- рішенням суду   на   вимогу   однієї  із  сторін  у  наслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення,  пошкодження орендованої земельної ділянки,  яке істотно перешкоджає її  використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

  1. Розірвання договору   оренди  землі в односторонньому порядку допускається.

        Умовами розірвання договору в односторонньому порядку є:

  • несплата орендної плати в повному обсязі за попередній рік до 01 лютого поточного року;
  • нецільове використання земельної ділянки
  • недотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил;
  1. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи,  а  також  реорганізація  юридичної   особи-орендаря  не  є  підставою  для зміни умов або розірвання договору.

             Право на орендовану земельну ділянку  у разі смерті фізичної особи- Орендаря, засудження або обмеження її дієздатності за рішенням суду  не переходить до спадкоємців або інших осіб, які використовують цю земельну ділянку  разом з Орендарем.

Відповідальність сторін за невиконання або

неналежне виконання договору

  1. За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.
  2. Сторона, яка  порушила  зобов'язання,  звільняється  від відповідальності,  якщо вона доведе,  що це порушення сталося не з її вини.

Прикінцеві положення

  1. Цей договір  набирає чинності з моменту його підписання сторонами. Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення.  

Цей договір укладено у двох  примірниках,  що мають  однакову юридичну силу,  один з яких знаходиться в Орендодавця,  другий - в Орендаря.

За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Реквізити сторін:

 

ОРЕНДОДАВЕЦЬ:

Сергіївська сільська рада

код ЄДРПОУ  21051094

адреса: 37332, Полтавська обл.,Гадяцький район, вул.Центральна, буд. 9.

 тел. _________________

 

 

  Сільський голова _________________І.Г.Лідовий

 

ОРЕНДАР:

___________________________________ код ЄДРПОУ _______________________

адсеса:_____________________________

р/р ____________________________

банк_______________________________

МФО банку______________

тел. _________________________

 

 

  _______________ __________________

 

 

 

 

 

 

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору