Menu

 

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ГАДЯЦЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(сьома сесія восьмого скликання)

 

РІШЕННЯ

 

02 липня 2021 року

 

Про затвердження Програми «Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги» на 2021 рік

 

         Відповідно до п.22 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та п.2 Постанови Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі», та заслухавши директора Центру надання соціальних послуг Москаленко О.І., сільська рада ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Програму «Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги» на 2021 рік (далі - Програма), що додається на 2021 рік (додається).

  1.       Начальнику фінансового відділу виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (Лободі В.Г.) передбачити кошти в бюджеті на виконання заходів Програми.
  2. Організацію проведення виплати компенсацій фізичним особам, які надають соціальні послуги покласти на директора «Центру надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради.
  3. Спеціалісту І категорії сектору економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Батурі Я.Д. оприлюднити це рішення на офіційному Веб-сайті Сергіївської сільської ради в глобальній інформаційній мережі Інтернет - http://sergiyvska-rada.gov.ua/.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально – економічного розвитку.

                                     

 

 Сільський голова                                                                                                                                                                                      І.Г. Лідовий

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішенням сьомої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської

ради від 02.07.2021 року

 

 

 

Програма

«Компенсація фізичним особам,

які надають соціальні послуги» на 2021 рік

 

 

 

с. Сергіївка 2021 рік

 

Вступ

 

З кожним роком на території Сергіївської територіальної громади збільшується кількість людей, які потребують сторонньої допомоги. Ця необхідність пов’язана зі старінням населення, хворобами, які спричиняють інвалідність, втрату людиною працездатності та можливості до самообслуговування.               

В територіальній громаді проживають особи, які за висновком медичної комісії, потребують постійного стороннього догляду. Крім того, погіршується стан здоров’я та відповідно здатність до самообслуговування людей похилого віку, особливо тих, які проживають далеко від родичів і не обслуговуються «Центром надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради.

Програма розроблена на виконання п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» і спрямована на посилення соціального захисту населення, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя окремих осіб, які потрапили у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

 

Визначення проблеми

 

         Однією з проблем, яка негативно впливає на соціальний захист інвалідів, громадян похилого віку та хворих, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, є недостатній обсяг фінансування видатків на реалізацію державних програм щодо надання компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги.

 

                                              Мета Програми

 

Головною метою Програми є поліпшення життєдіяльності окремих соціальних груп та інвалідів, що перебувають у складних життєвих обставинах, які не в змозі подолати їх за допомогою наявних засобів і можливостей, попередження виникнення таких обставин та створення умов для розв'язання повсякденних проблем шляхом надання компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги.

Пріоритетні завдання:

- соціальний захист та соціальна підтримка осіб, які потребують сторонньої допомоги шляхом надання якісних соціальних послуг, спрямованих на підтримку життєдіяльності;

- попередження виникнення складних життєвих обставин;

- створення умов для самостійного розв’язання існуючих життєвих

проблем;

- підвищення рівня правового і соціального захисту непрацюючих фізичних осіб, які постійно надають соціальні послуги громадянам, які потребують постійної сторонньої допомоги.

 

                                  Шляхи та засоби виконання Програми

 

Реалізація заходів Програми здійснюється шляхом надання коштів ЦНСП Сергіївській сільській раді з місцевого бюджету на реалізацію виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги.

Виплата компенсації проводиться до дати призначення таким фізичним  особам іншої виплати на догляд, установленої законодавством, або до 31 грудня 2021 року.

 

                                      Фінансове забезпечення

 

Фінансування Програми буде здійснюватися за рахунок коштів з бюджету територіальної громади в сумі 72 000 грн.

Сума коштів необхідних на виплату компенсацій фізичним особам, які надають соціальні послуги збільшується у разі підвищення прожиткового мінімуму відповідним категоріям населення.

         Головним розпорядником коштів є Сергіївська сільська рада.

 

Очікувані результати виконання Програми

 

           Виконання Програми дасть змогу посилити соціальний захист людей, які потребують сторонньої допомоги, сприятиме покращанню умов їх проживання, врахуванню індивідуальних життєвих потреб людей, що потрапили у складні життєві обставини і потребують соціальних послуг та забезпеченню безпеки та якості їх життя.

 

                   Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

         Контроль за виконанням програми покласти на постійну комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської ради.

 

 

Секретар сільської ради                                                                                                                                                                                                                                       Н.В. Ілляшнко

 

                                                

Паспорт програми

 

1

Ініціатор розроблення Програми

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

2

 Підстави для розробки Програми

Бюджетний кодекс України, Закон України «Про соціальні послуги» від 17.01.2019р. №2671-VІІІ, Постанова Кабінету Міністрів України від 23.09.2020р. №859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі»,

3

Розробник Програми

«Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради

4

Відповідальні виконавці

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради, «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради

5

Учасники Програми

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради, «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради

6

Термін реалізації Програми

2021 рік

7

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програм

Сергіївський місцевий бюджет

8

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми

72,0 тис. грн.

Секретар сільської ради                                                                 Н.В. Ілляшенко

Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофільній основі

 

          Цей Порядок встановлює механізм призначення і виплати компенсації за догляд (далі — компенсація), що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (далі — фізична особа, яка надає соціальні послуги) особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (далі — соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі) та є:

- особами з інвалідністю І групи;

 - дітьми з інвалідністю;

- громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

 - невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

 - дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, .

          Компенсація не призначається фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду особам, зазначеним вище, якщо такі особи отримують соціальні послуги догляду вдома, паліативного догляду, стаціонарного догляду.

          Розмір компенсації  встановлюється індивідуально та виплачується 1 раз на місяць.

         Фізична особа, яка надає соціальні послуги, отримує тільки одну компенсацію незалежно від кількості осіб, за якими вона доглядає.

          Для отримання компенсації фізичною особою, яка надає соціальні послуги, подаються до «Центру надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради:

         - заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та документи/відомості.

         Особою/законним представником особи, яка потребує надання соціальних послуг, подається заява про згоду отримувати соціальні послуги від фізичної особи, яка надає соціальні послуги.

         Призначення компенсації здійснюється із місяця подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, до Центру таких документів у паперовій формі:

         - заява про надання компенсації;

         - заява про перерахування коштів із зазначенням рахунка в установі банку;

          - копія паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;

         - копія документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, у якому зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків

         - копія свідоцтва про народження дитини (у разі надання соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі дитині);

         - декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

         - копія акту огляду медико-соціальною експертною комісією;

         - висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ;

          - висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, за формою, затвердженою МОЗ;

         - копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років за формою, затвердженою МОЗ;

          - довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне захворювання,;

         - копія рішення суду про обмеження цивільної дієздатності або визнання недієздатною особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (для недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена);

         - копія рішення суду або органу опіки та піклування про призначення опікуна або піклувальника особі, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (для опікунів або піклувальників).

         Центром перевіряються  подані/надіслані фізичною особою, яка надає соціальні послуги, документи/відомості, зазначає кількість прийнятих документів, порядковий номер заяви, дату її реєстрації, кількість неподаних документів, які необхідно подати, і дату, до якої ці документи мають бути подані.

         Повідомлення про прийняття заяви із пакетом документів видається особисто фізичній особі, яка надає соціальні послуги, під час подання заяви або надсилається їй протягом одного робочого дня із дати подання заяви на поштову або електронну адресу заявника.

         Якщо заява із пакетом документів надсилається поштою, днем подання заяви вважається дата відправлення, зазначена на поштовому штемпелі.

Якщо до заяви не додано всіх необхідних документів, заявнику повідомляється про те, які документи потрібно подати.

          Компенсація призначається з місяця звернення за нею, якщо протягом місяця з дня звернення подано всі необхідні документи.

Для підтвердження факту спільного проживання з особою, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та догляду за нею складається акт про проведення обстеження сім’ї соціальним працівником. Форма акту про проведення обстеження сім’ї затверджується Мінсоцполітики.

          Якщо фізична особа надає соціальні послуги за місцем проживання/перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, але має інше зареєстроване місце проживання, обстеження сім’ї для встановлення факту догляду є обов’язковим.

         Виплата компенсації здійснюється наступним чином:

         Компенсація фізичним особам «Центром надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради на підставі наданих відомостей про суми нарахованої компенсації, що належить до виплати. Відомості надаються з супровідним листом, скріплюються відповідними підписами та печаткою.

Виплата компенсації припиняється у разі:

         - зміни місця проживання/перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, чи фізичної особи, яка надає соціальні послуги та отримує компенсацію;

         - смерті особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;

         - смерті фізичної особи, яка надавала соціальні послуги та отримувала компенсацію;

          - перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, на повному державному утриманні або отримання соціальних послуг стаціонарного догляду, паліативного догляду в умовах стаціонару за плату.

         Виплата компенсації тимчасово зупиняється у разі:

          - перебування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за межами України понад 10 календарних днів;

         - перебування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, на стаціонарному лікуванні протягом повного календарного місяця.

          У разі виникнення обставин, внаслідок яких припиняється догляд, фізична особа, яка надає соціальні послуги та отримує компенсацію, зобов’язана в десятиденний строк письмово повідомити про це ЦНСП Сергіївської сільської ради, що здійснюють її виплату. Виплата компенсації припиняється з місяця, що настає за тим, у якому сталися зміни.

 

Секретар сільської ради                                                                                                                                                                     Н.В. Ілляшенко

Карта захисних споруд полтавської області

вгору