Menu

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(тринадцята сесія восьмого скликання)

РІШЕННЯ

23.12.2021

Про створення фонду охорони навколишнього природного середовища та затвердження Положення «Про фонд охорони навколишнього природного середовища Сергіївської сільської ради»      

Відповідно до статей 25, 61, 68 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 69-1, 91 Бюджетного кодексу України, статей 19, 47 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», постанови Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 року № 1147 «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів» (із змінами), сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Створити фонд охорони навколишнього природного середовища Сергіївської сільської ради (далі – Фонд).
  2. Затвердити Положення про сільський фонд охорони навколишнього природного середовища Сергіївської сільської ради згідно з додатком, що додається.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку.

 

Сільський голова                                                                                   Ігор ЛІДОВИЙ

                                                                         

              ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням тринадцятої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 23.12.2021 року

ПОЛОЖЕННЯ

про фонд охорони навколишнього природного середовища Сергіївської сільської ради

 

  1. Загальні положення
    • Фонд охорони навколишнього природного середовища  (далі – Фонд) є складовою частиною бюджету сільської територіальної громади і утворюється відповідно до вимог Бюджетного та Податкового кодексів України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону навколишнього природного середовища»,  Положення про Державний фонд охорони навколишнього природного середовища, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.05.1998р. № 634.
    • Фонд створено з метою цільового фінансування природоохоронних та ресурсозберігаючих заходів, у тому числі наукових досліджень із цих питань, а також заходів, спрямованих на зниження забруднення навколишнього природного середовища та його впливу на здоров’я населення.
    • Фонд утворюється рішенням сільської ради.
    • Порядок формування та використання Фонду визначається цим Положенням.
    • Положення про Фонд затверджується рішенням сільської ради.

 

  1. Формування Фонду

2.1. Фонд формується у складі бюджету сільської територіальної громади, за рахунок надходжень до бюджету:

  • частини екологічного податку згідно із законом;
  • частини грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища
    в результаті господарської та іншої діяльності, згідно з чинним законодавством;
  • цільових та інших добровільних внесків підприємств, установ, організацій та громадян;
  • інших надходжень згідно із чинним законодавством (у тому числі частини коштів бюджету розвитку).

 

  1. Використання коштів Фонду

3.1. Надходження, визначені розділом другим цього Положення,
які формують Фонд, спрямовуються за сільською екологічною програмою відповідно до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища у складі бюджету сільської територіальної громади, затвердженого на відповідний рік (далі – Перелік), у тому числі витрат, пов’язаних із:

  • участю в реалізації заходів державної і місцевої екологічної політики, спрямованих на зниження впливу забруднення навколишнього природного середовища на здоров’я населення;
  • розробленням та реалізацією заходів сільських екологічних програм;
  • створенням системи контролю та інформування про стан навколишнього природного середовища;
  • організацією збору, переробки, утилізації і захоронення промислових та інших відходів;
  • іншими природоохоронними заходами, спрямованими
    на поліпшення екологічного стану, підвищення рівня екологічної стабільності та зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище.

3.2. Кошти Фонду спрямовуються на фінансування природоохоронних заходів, що відповідають основним пріоритетним напрямам державної політики в галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів і гарантування екологічної безпеки, зменшення та усунення забруднення навколишнього природного середовища, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 року № 1147 «Про затвердження переліків видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів» та Програмою охорони та раціонального використання природних ресурсів, затвердженою Сергіївською сільською радою.

 3.3. Головним розпорядником коштів Фонду є виконавчі органи сільської ради, які визначаються у бюджеті сільської територіальної громади на відповідний рік.

3.4. Головний розпорядник відповідно до цільової Програми охорони та раціонального використання природних ресурсів формує Перелік  природоохоронних заходів (далі - Перелік), розробляє на кожний наступний бюджетний рік кошторис витрат Фонду, погоджує їх на постійній комісії з  питань, планування, фінансів, бюджету, та соціально-економічного розвитку сільської ради та подає на затвердження сільського голови в обсязі прогнозних надходжень наступного бюджетного періоду та залишку коштів на початок року.

 3.5. Протягом року до Переліку можуть вноситись зміни та доповнення.

 3.6. Кошти Фонду використовуються виключно за цільовим призначенням.

 3.7. Залишок коштів Фонду станом на 1 січня поточного року, а також понадпланові надходження до Фонду використовуються після внесення відповідних змін до рішень Сергіївської сільської ради.

 

  1. Контроль за цільовим використанням коштів Фонду і звітність про виконання природоохоронних заходів

4.1. Контроль  за цільовим використанням коштів Фонду здійснюють в межах своєї компетенції головний розпорядник коштів,  постійна комісія  з   питань з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку.

4.2. Відповідальність за нецільове використання коштів Фонду несуть головний  розпорядник  та підприємства, організації, установи – одержувачі цих коштів в особі керівників юридичних осіб.

4.3. Виконавці природоохоронних заходів, які діють відповідно до укладених договорів,  зобов’язані надавати головному розпоряднику коштів всю необхідну фінансову та іншу документацію для здійснення контролю за цільовим використання коштів Фонду та надавати звіти про їх використання.

4.4. Головний розпорядник коштів, одержавши звіти від виконавців природоохоронних заходів -  одержувачів бюджетних коштів,  проводить аналіз ефективності витрачання коштів Фонду.

4.5. Залишок коштів Фонду на кінець бюджетного періоду переходить
на наступний бюджетний період і використовується на цілі, передбачені
цим Положенням.

4.6. Фінансовий відділ виконавчого комітету сільської ради інформує сільську раду, надає необхідну інформацію стосовно Фонду державним органам, громадським організаціям, іншим установам, відповідно до вимог чинного законодавства.

Звіт за рік затверджується на сесії сільської ради.

 

 

Секретар сільської ради                                                               Надія ІЛЛЯШЕНКО

Карта захисних споруд полтавської області

вгору