Menu

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(тринадцята сесія восьмого скликання)

РІШЕННЯ

23.12.2021

Про затвердження Порядку планування та фінансування природоохоронних заходів з сільського фонду охорони навколишнього природного середовища Сергіївської сільської ради

        Відповідно до статей 25, 26, 61, 68 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 69-1, 91 Бюджетного кодексу України, статей 19, 47 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», сесія сільської ради ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити порядок планування та фінансування природоохоронних заходів з сільського фонду охорони навколишнього природного середовища Сергіївської сільської ради.
  2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку.

 

Сільський голова                                                                                   Ігор ЛІДОВИЙ

 

                                                                 ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням тринадцятої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 23.12.2021

ПОРЯДОК

планування та фінансування природоохоронних заходів із фонду охорони

навколишнього природного середовища Сергіївської сільської територіальної громади

 

І. Загальні положення

 

1.1 Порядок планування та фінансування природоохоронних заходів із фонду охорони навколишнього природного середовища Сергіївської сільської територіальної громади (далі - Порядок) розроблено відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Бюджетного Кодексу України,   Положення про фонд охорони навколишнього природного середовища Сергіївської сільської територіальної громади, затвердженого рішенням п’ятої сесії Сергіївської сільської ради восьмого скликання від 29.04.2021.

1.2 Порядок установлює загальнообов’язкові правила планування та фінансування природоохоронних заходів із фонду охорони навколишнього природного середовища Сергіївської  сільської територіальної громади (далі - Фонд).

1.3 Цей Порядок поширюється на юридичних осіб усіх форм власності та фізичних осіб, які здійснюють природоохоронні заходи за рахунок коштів Фонду.

1.4 Головні розпорядники коштів Фонду визначаються згідно з Бюджетним Кодексом України.

1.5 Для фінансування заходів, які не передбачені Переліком природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Сергіївської сільської територіальної громади (далі – Перелік) та здійснення видатків, що не мають постійного характеру або не могли бути передбачені підчас формування Переліку, може бути створений резерв коштів Фонду в розмірі не менше 10% (далі – Резерв).

1.6 Планування природоохоронних заходів для фінансування з Фонду здійснюється відділом земельних відносин та комунального майна виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (далі – Відділ) на кожен бюджетний рік.

1.7 Перелік природоохоронних заходів для фінансування з Фонду в наступному бюджетному періоді формується Відділом на основі документів, що надані подавачами запитів до 30 листопада поточного року.

1.8 Забороняється планування та використання коштів Фонду на заходи, не включені до Переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.1996№ 1147 (далі- Постанова 1147).

 

ІІ. Порядок подання документів для включення в Перелік, що фінансується з фонду охорони навколишнього природного середовища Сергіївської сільської територіальної громади.

 

2.1 Основою для розгляду та включення природоохоронного заходу до проекту Переліку є Запит про виділення коштів з фонду охорони навколишнього природного середовища Сергіївської сільської територіальної громади  (далі- Запит) на визначений бюджетний період.

2.2 Запити, разом із супроводжуючим листом подаються до Відділу.

2.3 Обов’язковими додатками до Запиту є:

 - Набір робіт з реалізації природоохоронного заходу;

 - Графік виконання робіт з реалізації природоохоронного заходу;

 - Кошторис витрат;

 - підстави для включення в Перелік, що зазначені у запитів (витяг з екологічних програм, де зазначено проведення фінансування відповідних заходів із Фонду або такі, що визначені Законами України, підзаконними нормативно-правовими актами Президента України, Кабінетом Міністрів України);

 - надання зведеного кошторисного розрахунку на загальну кошторисну вартість заходу, локальних кошторисів на виконання робіт, фінансування яких планується провести з Фонду та зведеного комплексного висновку Української будівельної (інвестиційної) експертизи, який повинен мати і позитивний висновок державної екологічної експертизи (для заходів, що передбачають капітальні видатки);

 - довідка про надходження та використання коштів з реалізації природоохоронного заходу за минулі роки фінансування (для заходів, фінансування яких проводилось у попередніх роках, обов'язковим є надання).

2.4 Подавачами документів для формування Переліку та проведення фінансування з Фонду можуть бути:

 - виконавчий комітет Сергіївської сільської ради;

 - комунальні підприємства та організації (що не виступають як підрядна   організація з відповідних природоохоронних заходів);

 - інші установи, підприємства, організації та громадяни згідно з чиним законодавством України.

2.5 Подавачі Запитів в особі керівників несуть персональну відповідальність за достовірність і повноту інформації, яка міститься в Запиті та документах, що додаються.

 

ІІІ. Порядок розгляду Запитів, що надійшли до Відділу.

 

3.1 Відділ здійснює попередній розгляд Запитів щодо відповідності запропонованих у них заходів Постанові 1147 та перевіряє комплектність і правильність оформлення документів згідно з вимогами пункту 2.3 цього Порядку.

3.2 Запити, у яких заплановані до виконання заходи, які не передбачені Переліком видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів, затвердженого Постановою 1147, не розглядаються, про що Відділ письмово повідомляє подавача Запиту в десятиденний термін.

3.3.У разі необхідності доопрацювання Запиту подавач письмово інформується Відділом в десятиденний терміні з дня надходження Запиту.

3.4 Відсутність документів, зазначених у пункті 2.3 цього Порядку, є підставою для відмови у включенні заходу до проекту Переліку.

 

ІV. Формування Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Сергіївської сільської територіальної громади.

 

4.1 Відділ формує інформаційну таблицю в розрізі запитів, які надійшли до Відділу, з деталізованою інформацією про кожен захід (кошторисна вартість, стан готовності, запропоновану суму до фінансування з Фонду) та подає її на розгляд виконавчого комітету.

4.2 На підставі пропозицій виконавчого комітету Відділ формує остаточний проект Переліку, разом із вказаними розпорядниками коштів, за напрямками використання, зазначеними в Постанові 1147.

4.3 Остаточний проект виконавчий комітет за поданням Відділу виносить на розгляд постійній комісії Сергіївської сільської ради ради з з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку для погодження та подальшого затвердження на черговій сесії сільської ради.

4.4 Під час формування проекту Переліку пріоритет надається природоохоронним і ресурсозберігаючим заходам, які передбачені законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, Державними та місцевими екологічними програмами, джерелом фінансування яких передбачено Фонд;

Мають високий ступінь готовності на момент подання Запиту;

Фінансування яких з інших джерел становить не менше 30%.

 

  1. Внесення змін до Переліку, формування Додаткового переліку та фінансування за рахунок Резерву коштів.

 

5.1 В разі надходження відповідного звернення до Відділу відповідача Запиту до Переліку протягом року можуть вноситись зміни, які регламентуються цим порядком.

5.2 З Переліку можуть бути вилучені заходи за умови:

 - Звернення подавача Запиту щодо неможливості його виконання;

 - Встановленням контролюючими органами недостовірності надання подавачем у листі-зверненні та/або в Запиті інформації;

 - у разі виявлення нецільового використання коштів Фонду щодо відповідного заходу.

5.3 До Переліку можуть вноситись додатково невідкладні природоохоронні заходи замість вилучених у порядку, встановленим цим Порядком.

5.4 На кошти від перевищення фактичних надходжень до Фонду над плановими, на вивільнені кошти від вилучених заходів із Переліку або від зменшення обсягів їх фінансування можуть бути сформовані додаткові переліки.

5.5 Фінансування з Резерву коштів Фонду здійснюється відповідно до цього Порядку та Переліку природоохоронних заходів для фінансування з резерву Фонду в межах затвердженої суми Резерву.

5.6 Здійснення розподілу зазначених у пунктах 5.3 та 5.4 коштів Фонду здійснюється відповідно до пунктів розділів 2, 3, 4 та 5 цього Порядку.

 

  1. Фінансування з Фонду

 

6.1 Касове виконання сільського бюджету за видатками Фонду проводиться в межах надходжень коштів до нього в установленому законодавством порядку.

6.2 Фінансування природоохоронних заходів здійснюється на підставі затвердженого в установленому порядку Переліку.

 

VII. Контроль і звітність Фонду

 

7.1 Контроль за використанням коштів Фонду здійснюють:

Головні розпорядники коштів (здійснюють контроль за витрачанням одержувачами коштів Фонду відповідно до Бюджетного Кодексу України);

фінансовий відділ виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (у частині проведення фінансування в межах та згідно з рішенням сесії про показники сільського бюджету);

Відділ (у частині дотримання вимог розділу 2 та 4 цього Порядку);

7.2 За природоохоронні заходи, які фінансуються з Фонду, зобов’язані звітуватись:

Одержувачі коштів – головним розпорядникам коштів про використання коштів у терміни, передбачені діючим законодавством щодо порядку ведення бухгалтерського обліку і звітності;

Головні розпорядники коштів Фонду – Відділу що місяця до 5 числа місяця, наступного за звітним.

 

Секретар сільської ради                                                              Надія ІЛЛЯШЕНКО

Карта захисних споруд полтавської області

вгору