Menu

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ГАДЯЦЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(шістнадцята сесія восьмого скликання)

РІШЕННЯ

 

29.04.2022

Про затвердження Порядку передачі гуманітарної допомоги на території Сергіївської сільської територіальної громади, отриманої в умовах воєнного стану в Україні

       Відповідно статті 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Указом Президента України від 17 травня 2022 року №341/2022 «Про провадження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого в установленому порядку Верховною Радою України, постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2022 №202 «Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги», з метою впорядкування питання передачі гуманітарної допомоги, сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити  Порядок передачі гуманітарної допомоги на території Сергіївської сільської територіальної громади, отриманої в умовах воєнного стану в Україні, що додається.
  2. Спеціалісту І категорії виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Вербі Альбіні Валеріївні оприлюднити це рішення на офіційному Веб-сайті Сергіївської сільської ради в глобальній інформаційній мережі Інтернет - http://sergiyvska-rada.gov.ua/.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку.

 

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ

 

                                                                                   ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням шістнадцятої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 29.04.2022 року

 

ПОРЯДОК

Передачі гуманітарної допомоги на території Сергіївської сільської територіальної громади, отриманої в умовах воєнного стану в Україні

 

  1. Порядок передачі гуманітарної допомоги на території Сергіївської сільської територіальної громади, отриманої в умовах воєнного стану в Україні (далі – Порядок) визначає механізм передачі гуманітарної допомоги, отриманої в умовах воєнного стану в Україні (далі – гуманітарна допомога).
  2. У цьому Порядку терміни вживаються у значенні, наведеному у в Законах України «Про гуманітарну допомогу», «Про благодійну діяльність та благодійні організації», «Про громадські об’єднання» та інших законодавчих актах щодо надання благодійних пожертв, гуманітарної допомоги, грантів та дарунків тощо.
  3. Гуманітарна допомога в контексті цього Порядку характеризується:

- безкорисливістю з боку надавача і отримувача, що свідчить про надання допомоги на благо інших без будь якої вигоди;

- добровільністю – діяльність, яку проводять за вільним волевиявленням благодійника, без будь-якого примусу та втручання з боку суб’єктів владних повноважень;

- цільовою спрямованістю – наявність конкретної мети, в межах напрямів і порядку, встановлених Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

  1. До складу гуманітарної допомоги в контексті цього Порядку належать: продукти (в тому числі дитяче харчування) та продуктові набори; засоби гігієни та підгузки, одяг (новий та вживаний), постільна білизна, подушки, матраци, технічні засоби, пристрої, обладнання, транспортні засоби, інші речі та засоби.

      4.1. Набори гуманітарної допомоги можуть комплектуються працівниками виконавчого комітету Сергіївської сільської ради з наявних продуктів, засобів тощо або надходити у готовій комплектації, без обов’язкового переліку.

      4.2. У разі надходження лікарських засобів,  медичних виробів, витратних матеріалів, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту та інших товарів, які сприятимуть підвищенню рівня надання медичних послуг, такі товари  безпосередньо передаються від донорів Сергіївській  амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та Розбишівській амбулаторії загальної практики-сімейної медицини з подальшим обов’язковим проведенням відповідного обліку у встановленому законодавством порядку для забезпечення потреб населення територіальної громади в сфері охорони здоров’я.

      4.3. У випадку забезпеченості закладів вказаних у пунктів 4.2. цього Порядку вищевказаними категоріями отриманої гуманітарної допомоги, вона може бути передана іншим юридичним або фізичним особам, які її потребують, за напрямками, визначеними у п. 5 цього Порядку.

      4.4. У разі надходження технічних засобів, пристроїв, обладнання, транспортних засобів, інших товарів, які сприятимуть ефективності роботи комунального підприємства Сергіївської сільської територіальної громади, вони безпосередньо від донорів передаються для належного виконання функцій та завдань Комунальному підприємству «Сергіївське» Сергіївської сільської ради, з подальшим обов’язковим проведенням відповідного обліку у встановленому законодавством порядку.

      4.5. У випадку забезпеченості вказаного у пункті 4.4. цього Порядку підприємства, вищевказаними категоріями отриманої гуманітарної допомоги, вона може бути передана, іншим юридичним або фізичним особам, які її потребують, за напрямками, визначеними у п. 5 цього Порядку.

  1. Гуманітарна допомога спрямовується за такими напрямками:

– забезпечення підрозділів Збройних Сил України, правоохоронних органів, служб з питань надзвичайних ситуацій на територіях України, де ведуться бойові дії або тих територіях, які перебувають на межі гуманітарної катастрофи;

– забезпечення цивільного населення на територіях України, де ведуться бойові дії або тих територіях, які перебувають на межі гуманітарної катастрофи;

– задоволення потреб внутрішньо переміщених осіб або іншої категорії осіб, які потребують допомоги, на території Сергіївської сільської територіальної громади;

– формування стратегічного резерву для потреб Сергіївської сільської територіальної громади в умовах воєнного стану  в Україні з числа отриманої гуманітарної допомоги.

      5.1. Здійснення отримання, передача гуманітарної допомоги за видами та напрямками, визначеними цим Порядком, координується відповідальною особою – Гринь Іриною Ігорівною, начальником відділу економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету виконавчого комітету Сергіївської сільської ради. Для отримання, опрацювання та виконання заявок відповідальна особа може залучати працівників Виконавчого комітету Сергіївської сільської ради.

      5.2. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги» від 05.03.2022 №202, враховуючи спрощення процедури перетину митного кордону, яке не потребує  деталізації документації гуманітарної допомоги, яка ввозиться на територію України з інших держав, а також оскільки, отримана під час воєнного стану гуманітарна допомога від донорів, не використовується задля організації основної діяльності Сергіївської сільської територіальної громади, Сергіївської сільської ради, виконавчих органів Сергіївської сільської ради їх посадових осіб, ними не ведеться її облік в розумінні положень Бюджетного кодексу України, Закону України «Про бухгалтерський облік».

       5.3. Супроводжуючі документи, передані донорами або перевізниками, які забезпечили доставлення гуманітарної допомоги, зберігаються у встановленому законодавством порядку у відділі бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Сергіївської сільської ради.

  1. Передача наданої гуманітарної допомоги здійснюється за зверненням (довільної форми), категоріям визначеним у п. 5 цього Порядку.

       6.1. Відповідальною особою ведеться Журнал видачі гуманітарної допомоги (далі – Журнал).

  1. У Журналі вказують куди та кому спрямовується гуманітарна допомога, її орієнтовний перелік і кількість (об’єм та ін.), також  отримувач підтверджує своїм підписом отримання гуманітарної допомоги.
  2. Наявні продукти харчування, засоби гігієни, підгузки, новий або вживаний одяг та взуття можуть одноразово (або до вичерпання запасів) отримати категорії визначені у п.5 цього Порядку за адресою провулок Шкільний,3 с. Сергіївка, з 9 до 12 години щоденно, крім святкових та вихідних днів.
  3. Отримання гуманітарної допомоги здійснюється за пред’явленням документів, що посвідчує особу та належність її до однієї або декількох категорій зазначених у п.5. цього Порядку.

      

 

Секретар сільської ради                                                         Надія ІЛЛЯШЕНКО

 

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору