Menu

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(дев’ятнадцята сесія восьмого скликання)

РІШЕННЯ

 

10.10.2022

Про створення Сергіївської добровільної пожежної охорони, затвердження її Положення

 

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетним Кодексом України, Кодексом цивільного захисту України, Порядком функціонування добровільної пожежної охорони, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2013 року №564, відповідно до звернення жителів Сергіївської сільської територіальної громади, з метою організації та проведення заходів із запобігання виникненню пожеж та організації їх гасіння, сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Створити Сергіївську добровільну пожежну охорону.
  2. Затвердити Положення про Сергіївську добровільну пожежну охорону.
  3. Визначити місцем дислокації Сергіївської добровільної пожежної охорони село Сергіївка, вул. Центральна, 9, Миргородського району Полтавської області.
  4. Відповідно до пропозиції загальних зборів членів Сергіївської добровільної пожежної охорони призначити начальником Сергіївської добровільної пожежної охорони Новіцького Дмитра Миколайовича.
  5. Юристу виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, Литвиновській Людмилі Іванівні, направити Положення про Сергіївську добровільну пожежну охорону на погодження до Головного управління ДСНС України у Полтавській області.
  6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дичка Олега Романовича.

 

Сільський голова                                                                                 Ігор ЛІДОВИЙ

ПОГОДЖЕНО

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Начальник Головного управління ДСНС України у Полтавській області

 

____________ Володимир САЛОГУБ

 

«____»_______________ 202__ р.

 

 

Рішенням 19 сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради

 

від «_10_»_жовтня_ 202_2_ р.  (м.п.)

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО

СЕРГІЇВСЬКУ

ДОБРОВІЛЬНУ

ПОЖЕЖНУ ОХОРОНУ

с. Сергіївка

2022

  1. Загальні положення
    • Сергіївська добровільна пожежна охорона (далі – ДПО) є пожежно-рятувальним підрозділом добровільної пожежної охорони, утворенимСергіївською сільською радою (ідентифікаційний код 21051094) відповідно до статті 63 Кодексу цивільного захисту України та Порядку функціонування добровільної пожежної охорони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2013 року №564, з числа жителів Сергіївської територіальної громади Миргородського району Полтавської області, як добровільна пожежна дружина першої категорії.
    • ДПО у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, Кодексом цивільного захисту України, указами Президента України, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами центральних і місцевих органів виконавчої влади, рішеннями органу місцевого самоврядування, що утворив ДПО та цим Положенням.
    • Установчим документом Сергіївськоїдобровільної пожежної охорони є дане Положення, яке затверджується рішенням органу місцевого самоврядування, який її утворив, та погоджується з Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області.
    • Сергіївська добровільна пожежна охорона не є юридичною особою, може мати печатку із зображенням власної символіки та найменуванням, штампи, бланки, власний прапор, знак, гімн, спеціальний одяг та знаки розрізнення, положення про застосування та використання яких затверджується засновником відповідно до вимог законодавства.
    • ДПО у своїй діяльності підпорядковується Сергіївській територіальній громаді, Сергіївському сільському голові, а під час гасіння пожеж та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій – керівнику гасіння пожежі або ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.
    • Залучення ДПО до ліквідації пожеж та наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру (далі – НС), проведення пожежно-, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення НС проводиться відповідно до Плану залучення сил та засобів цивільного захисту, що затверджується у встановленому порядку за погодженням з територіальним органом ДСНС України у Полтавській області та суб’єктами господарювання, сили і засоби яких залучаються для ліквідації НС на відповідній території, а також планів локалізації та ліквідації аварій, реагування на НС, що передбачені для відповідного регіону.
    • Повне найменування українською мовою:
      СЕРГІЇВСЬКА ДОБРОВІЛЬНА ПОЖЕЖНА ОХОРОНА.
    • Скорочене найменування українською мовою:
      СЕРГІЇВСЬКА  ДПО.
    • Місце дислокації ДПО: 37332, Полтавська область, Миргородський район, село Сергіївка, вулиця Центральна, будинок 9.  

   

 

                          

  1. Завдання ДПО
    • Основним завданням ДПО, як пожежно-рятувального підрозділу добровільної пожежної охорони є забезпечення пожежної безпеки, запобігання виникненню пожеж та нещасних випадків на них, гасіння пожеж, рятування людей, а також надання допомоги у ліквідації наслідків інших надзвичайних ситуаційна підприємствах, установах, організаціях і в населених пунктах в територіальних межах зони відповідальності.
    • ДПО відповідно до покладених завдань:
      • Проводить заходи із запобігання виникненню пожеж та нещасним випадкам під час пожеж.
      • Здійснює гасіння пожеж, проводить евакуацію людей та матеріальних цінностей,заходи для мінімізації або ліквідації наслідків пожеж, зокрема разом з підрозділами державної, відомчої та місцевої пожежної охорони.
      • Проводить заходи для постійного підтримання своєї готовності.
      • Інформує територіальний орган ДСНС України у Полтавській області та органи місцевого самоврядування про факти виникнення пожеж, порушення вимог правил пожежної безпеки.
      • Проводить серед громадян роботу з дотримання правил пожежної безпеки, підбір осіб, які бажають стати членами ДПО.
      • Вносить органу місцевого самоврядування, що утворив ДПО, пропозиції щодо забезпечення пожежної безпеки.
      • Бере участь у проведенні:
        • оглядів-конкурсів протипожежного стану;
        • профілактичних заходів із попередження пожеж;
        • разом із територіальним органом ДСНС України у Полтавській області, органами освіти, молодіжними організаціями заходів з утворення та організації роботи дружин юних пожежників;
        • разом із територіальним органом ДСНС України у Полтавській області перевірок протипожежного стану об’єктів.
      • Здійснює інші функції, передбачені актами законодавства.

 

  1. Права та обов’язки ДПО
    • ДПО для виконання покладених на неї завдань має право:
      • Залучати до виконання робіт із ліквідації наслідків НС та гасіння пожеж інші пожежно-рятувальні підрозділи відповідно до Плану залучення сил та засобів цивільного захисту, що затверджується у встановленому порядку за погодженням з територіальним органом ДСНС України у Полтавській області та суб’єктами господарювання, сили і засоби яких залучаються для ліквідації НС на відповідній території, а також планів локалізації та ліквідації аварій, реагування на НС, що передбачені для відповідного регіону, фахівців і спеціалістів органів виконавчої влади, підприємств, установ і організацій, розташованих на відповідних територіях.
      • Одержувати від державних органів, місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та їх посадових осіб вичерпну та достовірну інформацію, документи та матеріали, необхідні для виконання покладених на неї завдань, у тому числі про об’єкти, обладнання та технологічні установки, на яких можуть проводитися пожежні, пошукові, аварійно-рятувальні та інші невідкладні роботи у разі виникнення НС.
      • Безперешкодного доступу членів ДПО до всіх житлових, виробничих, інших приміщень і територій, а також на застосування будь яких заходів, спрямованих на рятування населення, запобігання поширення вогню, виконання робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків НС та гасіння пожеж.
      • Вимагати під час гасіння пожежі:
        • від державних органів виконавчої влади, місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування і суб’єктів господарювання безоплатного надання вогнегасних речовин, техніки, пально-мастильних матеріалів, обладнання,засобів зв’язку, а під час пожежі, що триває понад три години, - харчування, приміщення для відпочинку і реабілітації осіб, залучених до гасіння пожежі;
        • від посадових осіб об’єктів, на яких виконуються заходи з  гасіння пожежі або проведення аварійно-рятувальних робіт, припиняти дії, що перешкоджають  членам ДПО виконувати поставлені завдання;
        • від осіб, які перебувають у зоні НС або поблизу місця пожежі, дотримання правил, запроваджених установленими заходами безпеки.
      • Проводити під час ліквідації наслідків НС та гасіння пожеж документування,  кіно- та відео зйомку, фотографування і звукозапис.
      • Користуватися відповідними інформаційними базами даних державних органів, місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування.
      • Використовувати в установленому порядку засоби зв’язку, транспорт та інші матеріально-технічні ресурси підприємств, установ та організацій для рятування людей і ліквідації наслідків НС та пожеж, доставки персоналу і спеціального оснащення на постраждалі (ушкоджені) об’єкти і території.
      • Використовувати телебачення і радіомовлення для оприлюднення повідомлень про НС та пожежі.

3.2.  До обов’язків ДПО належать:

3.2.1. Організація функціонування ДПО у режимі постійної готовності до виконання необхідного комплексу пожежних, рятувальних, пошукових та інших невідкладних робіт в умовах НС або загрози її виникнення.

3.2.2. Підтримання взаємодії з територіальними органами та підрозділами центральних органів виконавчої влади, місцевими органами влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності під час гасіння пожеж і проведення інших невідкладних робіт.

3.2.3. Участь у складі комісії щодо визначення рівнів ризику за можливими наслідками від пожеж та НС у процесі експлуатації об'єктів на території громади.

3.2.4. Здійснення профілактичної роботи, спрямованої на підвищення рівня обізнаності населення, робітників та службовців підприємств з питань пожежної безпеки.

3.2.5. Виконання пожежно-рятувальних робіт, що потребують спеціальної кваліфікації і застосування апаратів захисту органів дихання та інших спеціальних технічних засобів, якими оснащується ДПО (у разі наявності таких засобів та проходження відповідної підготовки).

3.2.6. Постійне підтримання належного рівня професіоналізму членів ДПО для проведення пожежно-рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення пожеж та НС.

3.2.7. Проведення роботи по залученню жителів населеного пункту в місці дислокації до вступу в ДПО та забезпечення їх навчання.

3.2.8. Забезпечення збереження інформації про об'єкти суб'єктів господарювання, що стала відома у зв'язку з виконанням обов'язків.

3.3. Протоколи про порушення вимог щодо пожежної безпеки складаються членами ДПО в межах їх повноважень, передбачених статтею 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

3.4. Залучати членів ДПО та використовувати закріплену за нею пожежну техніку до виконання завдань, не передбачених цим Положенням, забороняється.

  1. Майно та фінансування ДПО
    • Фінансування і матеріально-технічне забезпечення ДПО здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів, членських внесків, дотацій, прибутку від власної господарської діяльності, прибутку від майна ДПО, дивідендів, надходжень від страхових компаній, пожертвувань громадян і юридичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством.
    • Орган місцевого самоврядування, що утворив ДПО, суб’єкти господарювання, громадяни можуть надавати ДПО у користування будинки, споруди, спеціальні службові приміщення, засоби зв’язку, пожежну та пристосовану техніку, інше необхідне майно, яке перебуває у комунальній власності, власності громадян (за їх згодою) та суб’єктів господарювання.
    • Приміщення, засоби зв’язку, пожежна техніка, інше майно, а також кошти, що в установленому порядку надходять від юридичних осіб (благодійна допомога, членські внески, плата за надання послуг тощо) для забезпечення діяльності ДПО, підлягають обліку та використанню згідно із законодавством.
    • Орган місцевого самоврядування, що утворив ДПО може приймати цільові програми щодо матеріально-технічної підтримки та стимулювання добровільної пожежної охорони.
  2. Управління (керівництво) ДПО
    • ДПО очолює начальник, який призначається на посаду і звільняється з посади органом місцевого самоврядування, що утворив ДПО за пропозицією загальних зборів членів ДПО.
    • Начальник ДПО має заступників, які призначаються на посаду і звільняються з посади органом місцевого самоврядування, що утворив ДПО, за поданням начальника ДПО, погодженим із загальними зборами членів ДПО.
    • У разі відсутності начальника ДПО його обов'язки виконує один із заступників начальника ДПО.

 

  1. Начальник ДПО

6.1. Здійснює керівництво діяльністю ДПО, забезпечує належний рівень готовності до проведення пожежно- та аварійно-рятувальних робіт, ліквідації наслідків НС, ефективне використання і збереження закріпленого за ДПО майна, збереження життя та здоров'я членів ДПО.

6.2. Несе персональну відповідальність за виконання покладених на ДПО завдань і функцій, організацію та результати її діяльності.

6.3. Представляє ДПО в органах влади та самоврядування, у відносинах з іншими підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності та фізичними особами.

6.4. В межах компетенції організовує, забезпечує та контролює виконання вимог законодавства, рішень місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, інших нормативно-правових актів.

6.5. Здійснює планування роботи ДПО.

6.6. Звітує перед засновником про виконання покладених на ДПО завдань, планів роботи, усунення порушень і недоліків, виявлених під час проведення перевірок діяльності ДПО.

6.7. Проводить роботу щодо залучення жителів громади до членства в ДПО, формуючи необхідний резерв.

6.8. Організовує роботу та забезпечує взаємодію з територіальним органом ДСНС України у Полтавській області щодо питань підготовки членів ДПО, а також проведення спільних навчань, тренувань тощо.

6.9. Забезпечує належні умови членам ДПО для виконання покладених на них обов'язків, здійснює контроль за дотриманням порядку чергувань та порядку в службових приміщеннях та на території ДПО.

6.10. Забезпечує виконання членами ДПО заходів безпеки праці під час гасіння пожеж, виконання пожежно-рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення НС.

6.11. Вносить пропозиції місцевим органам влади та органам місцевого самоврядування щодо покращення матеріально-технічного забезпечення ДПО.

6.12. Проводить огляд, планові та раптові перевірки наявності, стану збереження і правильного використання техніки, пального, інших матеріальних цінностей, їх готовності до дій за призначенням.

6.13. Дає доручення, обов'язкові для виконання членами ДПО, контролює їх виконання.

6.14. Здійснює особистий прийом громадян.

6.15. Надає засновнику пропозиції щодо матеріально-технічного та фінансового забезпечення діяльності ДПО.

6.16. Забезпечує взаємодію ДПО з підрозділами Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, місцевою пожежною охороною, спеціальними формуваннями та службами з питань цивільного захисту, а також підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, розташованими на території громади.

6.17. Виїжджає на пожежі, місця аварій та стихійного лиха відповідно до встановленого порядку, керує роботою членів ДПО з їх ліквідації.

6.18. Зупиняє пожежно-рятувальні роботи, якщо виникла підвищена загроза життю членів ДПО, які беруть участь у гасінні пожеж, ліквідації наслідків НС.

6.19. Забезпечує додержання встановленого порядку щодо інформування територіального органу ДСНС України у Полтавській області про виникнення НС і пожеж.

6.20. Бере участь у розгляді місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування питань пожежної, техногенної безпеки, безпеки життєдіяльності, цивільного захисту та питань, пов'язаних із діяльністю ДПО.

6.21. Забезпечує здійснення профілактичної роботи, спрямованої на підвищення рівня обізнаності населення, робітників та службовців підприємств з питань пожежної безпеки.

6.22. Виконує інші функції відповідно до покладених на нього завдань.

 

  1. Порядок комплектування, соціальні права та гарантії членів ДПО

7.1. Членом ДПО на добровільних засадах може бути особа, яка досягла 21-річного віку і здатна за своїми здібностями та станом здоров’я виконувати покладені на неї обов’язки.

7.2. Члени ДПО повинні пройти спеціальне навчання в навчальних центрах (пунктах) системи ДСНС України та отримати відповідні посвідчення.

7.3. Розмір та умови виплати винагороди членам ДПО встановлюються відповідно до частини третьої статті 126 Кодексу цивільного захисту України.

7.4. Правові та соціальні гарантії членам ДПО забезпечуються згідно із законодавством.

7.5. Члени ДПО підлягають обов'язковому особистому страхуванню відповідно до Закону України «Про страхування».

  1. Ліквідація ДПО

8.1. Припинення діяльності ДПО здійснюється за рішенням органу місцевого самоврядування, що утворив ДПО чи правонаступника, або за рішенням суду.

8.2. Про припинення діяльності ДПО інформується територіальний орган ДСНС України у Полтавській області.

  1. Порядок внесення змін до Положення

Внесення змін та доповнень до цього Положення здійснюється органом місцевого самоврядування, який утворив ДПО, за погодженням з Головним управлінням ДСНС України у Полтавській області.

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору